Intussen in het asiel: Nog meer veelgestelde vragen

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Het blog van vorige week smaakte naar meer! Deze week een nieuw rijtje met vragen die ons regelmatig gesteld worden. Een overzicht van al deze veelgestelde vragen vindt u ook op de speciale pagina op onze website.

Asielmedewerker Jessie bewaakt de voorraad entingen en andere medische zaken bij Dierentehuis Stevenshage.

Waarom zijn jullie zo pietje precies met entingen voor pensiondieren?

De entingen voor dieren in ons pension zijn deels gebaseerd op de wettelijke eisen en deels op de aanbevelingen van onze dierenartsen. In het belang en het gezondheid van de dieren houden we ons hier strikt aan. Die preventie werkt natuurlijk alleen als álle dieren die hier logeren dezelfde entingen hebben gehad. Want stel je voor dat Poekie ziek wordt doordat we Plukkie’s verlopen enting door de vingers hebben gezien. We vinden dat al onze klanten erop mogen vertrouwen dat we voor iedereen dezelfde regels toepassen.

Worden dieren bij jullie ingeslapen als ze te lang in het asiel zitten?

Nee, wellicht ten overvloede benadrukken we hier nogmaals dat Stevenshage een ‘no kill shelter’ is. Alle herplaatsbare asieldieren mogen net zolang in onze opvang blijven totdat we een nieuw thuis voor hen hebben gevonden. Soms lukt dat binnen een dag, soms duurt het meer dan een jaar. Het asiel is dus een tussenstation en géén eindstation. Alleen als een dier ernstig en uitzichtloos lijdt of gedrag vertoont dat gevaar oplevert voor de omgeving, zullen we euthanasie overwegen. Hierbij geldt altijd het zes-ogen principe: een team van dierenarts, verzorgers, beheerder en eventueel een gedragsdeskundige overlegt en beslist hierover.

Waarom zijn jullie zo streng in de plaatsingseisen m.b.t. katten in een flat plaatsen?

Van de meeste zwerfkatten weten we niet of ze gelukkig zullen worden in een appartement, ze zijn tenslotte buiten gevonden. Daarom kiezen we in het belang van de kat meestal voor herplaatsing in een huis met tuin. Van afstandskatten weten we wel uit welke situatie ze komen. Hierdoor kunnen we goed inschatten of ze in hun nieuwe huis wel of niet vrij naar buiten moeten kunnen. Al met al zijn er daardoor relatief weinig katten waarvan we zeker weten dat ze geen moeite hebben met het leven als ‘binnenkat’, terwijl in de regio Leiden juist veel mensen een kat voor in een appartement zoeken.

Klik hier voor een actueel overzicht van plaatsbare katten.

Waarom zamelen jullie kleding in?

Op ons asielterrein staan twee oranje -niet te missen- containers van Stichting DierenLot. Hier kan iedereen zijn gebruikte kleding en schoenen in deponeren. Stevenshage krijgt een vergoeding voor elke kilo ingezamelde goederen. Per jaar een paar duizend euro, dus zeker de moeite waard! Dus: kleding en schoenen. Géén huishoudtextiel zoals lakens en dekbedovertrekken en géén ‘gevulde’ dingen zoals knuffelbeesten, dekbedden en kussens. Handdoeken en theedoeken kunnen we zelf goed gebruiken: we ontvangen ze graag in de donatiebak bij onze voordeur.

Waarom mag ik (met de kinderen) niet meelopen naar de kennel om gedag te zeggen als ik mijn hond breng voor een vakantie?

We snappen de neiging om je dier uitgebreid gedag te willen zeggen als je met vakantie gaat en uit te willen leggen dat je echt, écht weer terug komt. Het is best een emotioneel moment natuurlijk voor mens en dier. Toch hebben we gemerkt dat het pensionverblijf makkelijker verloopt voor de hond als hij niet zijn mensen ziet weglopen van zijn kennel en niet bedolven is onder de emoties van zijn mensen. Het weerzien daarentegen mogen hond en baasjes natuurlijk uitbundig samen vieren!

Waarom moet mijn kat die dieetvoer krijgt tijdens zijn pensionverblijf bij jullie in een hokje blijven?

Wij vinden het fijn als onze poezelige gasten tijdens hun vakantie zoveel mogelijk loslopen. En omdat katten het fijn vinden om de hele dag door kleine beetjes te eten staan er op verschillende plekken bakken met droogvoer. Zodoende kan iedereen rustig zijn of haar hapje naar binnen werken. Maar voor een kat met dieetvoer is dat dus een probleem. De enige manier om 100% te garanderen dat de kat alléén zijn eigen voeding eet, is om hem in een hokje te houden.

Waarom is het ‘op eigen risico’ als mijn dier zijn eigen kleedje/mand/speeltje/halsband/tutteldoek meeneemt tijdens het pensionverblijf?

Kleedjes of mandjes worden vies, gaan in de was en komen tussen de andere kleedjes in de kast terecht. Bij het ophalen van het dier moeten we dan hemel en aarde bewegen om “een zachtblauw kleedje” te vinden om mee terug te geven. Speelgoed wordt meegenomen naar het speelbos en krijgt daar spontaan ‘een andere eigenaar’. Of het mandje van thuis wordt in honderden kleine stukjes in de kennel teruggevonden met een uiterst onschuldig ogende viervoeter ernaast. Allemaal redenen waarom we liever geen spullen van thuis aannemen, behalve natuurlijk medicatie of eigen (dieet)voer. Alles wat een dier zich maar kan wensen is bij ons aanwezig; de zachtste dekentjes, het grappigste speelgoed en de lekkerste snoepjes. En voor de baas fijn om te weten dat Bobbie’s lievelingsmandje na de vakantie geheel intact thuis weer staat te wachten.

Een mandje dat ongetwijfeld een hoop plezier heeft opgeleverd, maar het pensionverblijf dus niet overleefde...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Nieuws
18 januari 2025

Al 25 asieldieren naar gouden mandje in 2025!

[VIDEO] In de eerste weken van 2025 zwaaiden we al 25 asieldieren uit! Ze zijn allemaal verhuisd naar een liefdevol thuis dat aansluit bij hun unieke persoonlijkheid en behoeften. Bekijk de video met Ziva, Gucci, Clark, Pickle, Kiran, Aldi, Jinx, Rikkie, Simba, Siep, Hugo, Blue, Tina, Paul, Ebou, Pom, Pinkie, Dora, Kemba, Paku Paku, Jo, Bradley, Pim, Jesse en Joey!

Achtergrond
11 januari 2025

Stimuleer natuurlijk gedrag bij je konijnen door spel

Spelen is enorm belangrijk voor huisdieren. Het biedt uitdaging, ontspanning en het verrijkt hun natuurlijke gedrag. Dit geldt niet alleen voor honden en katten, maar óók voor konijnen. Dierentrainer Eline legt uit hoe dat werkt. En je kunt meteen zelf aan de slag met een groenteslinger, eierdoos of schuifpuzzel!

Nieuws
10 januari 2025

Heb jij al zo’n warme hoodie uit onze Vriendenshop?

Profiteer dit weekend van gratis verzending van je bestelling in onze Vriendenshop! Je vindt er de leukste cadeaus voor jezelf of iemand anders. Heerlijke warme hoodies voor de winter, een stoere beanie-muts of toch een lief kraamkado? De opbrengst voor de asieldieren wordt ook nog eens verdubbeld. Dus ga snel kijken en sla je slag!

© Copyright 2025 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren