Veelgestelde vragen
Hieronder leest u de antwoorden op vragen die ons regelmatig gesteld worden.
Algemeen
Worden dieren bij jullie ingeslapen als ze te lang in het asiel zitten?
Nee, wellicht ten overvloede benadrukken we hier nogmaals dat Stevenshage een ‘no kill shelter’ is. Alle herplaatsbare asieldieren mogen net zolang in onze opvang blijven totdat we een nieuw thuis voor hen hebben gevonden. Soms lukt dat binnen een dag, soms duurt het meer dan een jaar. Het asiel is dus een tussenstation en géén eindstation. Alleen als een dier ernstig en uitzichtloos lijdt of gedrag vertoont dat gevaar oplevert voor de omgeving, zullen we euthanasie overwegen. Hierbij geldt altijd het zes-ogen principe: een team van dierenarts, verzorgers, beheerder en eventueel een gedragsdeskundige overlegt en beslist hierover.
Waarom zamelen jullie kleding in?
Op ons asielterrein staan twee oranje -niet te missen- containers van Stichting DierenLot. Hier kan iedereen zijn gebruikte kleding en schoenen in deponeren. Stevenshage krijgt een vergoeding voor elke kilo ingezamelde goederen. Per jaar een paar duizend euro, dus zeker de moeite waard! Dus: kleding en schoenen. Géén huishoudtextiel zoals lakens en dekbedovertrekken en géén ‘gevulde’ dingen zoals knuffelbeesten, dekbedden en kussens. Handdoeken en theedoeken kunnen we zelf goed gebruiken: we ontvangen ze graag in de donatiebak bij onze voordeur.
Bereikbaarheid
Waarom hebben jullie een 0900-nummer?
Het simpele antwoord is: geld. Met de opbrengst van dit nummer kunnen we onze telefoon- en internetkosten betalen. Op deze manier helpen alle mensen die ons bellen een klein beetje mee. Klanten die geen 0900-nummer willen of kunnen bellen, kunnen ons bereiken via e-mail of tijdens openingstijden langskomen.
Waarom zijn jullie niet ’s avonds open?
We werken met een team van 7 personen. Met 365 dagen per jaar bezetting hebben we besloten om het op de huidige openingstijden te houden: maandag t/m zaterdag van 13.00-16.00 uur. Wel maken we af en toe – beperkt – afspraken buiten de reguliere openingstijden.
Waarom reageren jullie soms zo langzaam op berichten via social media?
De collega’s die op de berichten via Facebook en Instagram reageren, hebben vaste momenten daarvoor. Voor sommige vragen overleggen we ook eerst met elkaar. Voor dringende vragen is het daarom beter om ons te mailen. E-mail lezen we de hele dag. Als u denkt dat uw dier bij ons is binnen gebracht als zwerfdier, kom langs! Dat kan elke dag tussen 8.00 en 17.00 uur.
Adoptie van dieren
Waarom maken jullie geen lijst voor mensen die een bepaalde hond/kat/kitten/konijn/etc. zoeken?
In het verleden hebben we dit wel gedaan. Vaak zijn mensen die dit vragen op zoek naar dieren die “gewild” zijn, bijvoorbeeld een hond die goed overweg kan met kinderen of een kat die geen problemen heeft met in een appartement wonen. In de praktijk bleek dat we een hele lijst moesten afbellen voordat we een geschikte kandidaat hadden. De één had al een ander dier, de ander had zich toch bedacht, enzovoort. En dan gaat er heel veel tijd in zitten, terwijl het dier in kwestie gewoon heel makkelijk plaatsbaar is. Daarnaast is het punt dat als we dit voor één klant doen, we het ook voor alle andere klanten moeten gaan doen. Wij laten, kortom, het initiatief het liefste bij de mensen die op zoek zijn naar een dier.
Waarom mag ik niet langs de hondenkennel lopen? Dan kan ik zelf zien of ik een klik heb met een hond?
De asielhonden denken dat ze mee uit mogen als er iemand voor hun kennel stilstaat. Daar worden ze natuurlijk heel blij van, om vervolgens teleurgesteld te worden als diegene weer doorloopt. Dat is natuurlijk heel sneu. In onze kennel krijgen de honden al veel prikkels, daar hoeven we niet extra aan toe te voegen. Als iemand interesse heeft in een asielhond, bespreken we eerst – zonder hond – of die plaatsing kans van slagen zou hebben. Als het antwoord ‘ja’ is, halen we de hond uit de kennel en beginnen we aan de eerste kennismaking.
Waarom moet ik een formulier invullen als ik een kitten wil hebben?
Voor elk plaatsbaar kitten zijn er meestal vele liefhebbers. Dat is jammer voor de mensen die geen kitten krijgen en voor ons een luxe situatie. Voorheen lieten we de gegadigden langskomen, met als gevolg vaak een enorme file kitten liefhebbers op ons asielterrein. Inmiddels hebben we een oplossing gekozen die meer van deze (corona)tijd is. Iedereen die belangstelling heeft, kan een formulier invullen. Onze kattenverzorgers – die de kleintjes het beste kennen – kunnen dan per kitten de meest geschikte kandidaat uitnodigen voor een kennismaking. Ook voor volwassen katten en honden is er zo’n formulier. Voor de overige dieren hoeft u geen formulier in te vullen, maar kunt u mailen of bellen.
Waarom zijn jullie zo streng in de plaatsingseisen m.b.t. katten in een flat plaatsen?
Van de meeste zwerfkatten weten we niet of ze gelukkig zullen worden in een appartement, ze zijn tenslotte buiten gevonden. Daarom kiezen we in het belang van de kat meestal voor herplaatsing in een huis met tuin. Van afstandskatten weten we wel uit welke situatie ze komen. Hierdoor kunnen we goed inschatten of ze in hun nieuwe huis wel of niet vrij naar buiten moeten kunnen. Al met al zijn er daardoor relatief weinig katten waarvan we zeker weten dat ze geen moeite hebben met het leven als ‘binnenkat’, terwijl in de regio Leiden juist veel mensen een kat voor in een appartement zoeken.
Pension
Waarom zijn jullie zo pietje precies met entingen voor pensiondieren?
De entingen voor dieren in ons pension zijn deels gebaseerd op de wettelijke eisen en deels op de aanbevelingen van onze dierenartsen. In het belang en het gezondheid van de dieren houden we ons hier strikt aan. Die preventie werkt natuurlijk alleen als álle dieren die hier logeren dezelfde entingen hebben gehad. Want stel je voor dat Poekie ziek wordt doordat we Plukkie’s verlopen enting door de vingers hebben gezien. We vinden dat al onze klanten erop mogen vertrouwen dat we voor iedereen dezelfde regels toepassen.
Waarom mag ik (met de kinderen) niet meelopen naar de kennel om gedag te zeggen als ik mijn hond breng voor een vakantie?
We snappen de neiging om je dier uitgebreid gedag te willen zeggen als je met vakantie gaat en uit te willen leggen dat je echt, écht weer terug komt. Het is best een emotioneel moment natuurlijk voor mens en dier. Toch hebben we gemerkt dat het pensionverblijf makkelijker verloopt voor de hond als hij niet zijn mensen ziet weglopen van zijn kennel en niet bedolven is onder de emoties van zijn mensen. Het weerzien daarentegen mogen hond en baasjes natuurlijk uitbundig samen vieren!
Waarom moet mijn kat die dieetvoer krijgt tijdens zijn pensionverblijf bij jullie in een hokje blijven?
Wij vinden het fijn als onze poezelige gasten tijdens hun vakantie zoveel mogelijk loslopen. En omdat katten het fijn vinden om de hele dag door kleine beetjes te eten staan er op verschillende plekken bakken met droogvoer. Zodoende kan iedereen rustig zijn of haar hapje naar binnen werken. Maar voor een kat met dieetvoer is dat dus een probleem. De enige manier om 100% te garanderen dat de kat alléén zijn eigen voeding eet, is om hem in een hokje te houden.
Waarom is het ‘op eigen risico’ als mijn dier zijn eigen kleedje/mand/speeltje/halsband/tutteldoek meeneemt tijdens het pensionverblijf?
Kleedjes of mandjes worden vies, gaan in de was en komen tussen de andere kleedjes in de kast terecht. Bij het ophalen van het dier moeten we dan hemel en aarde bewegen om “een zachtblauw kleedje” te vinden om mee terug te geven. Speelgoed wordt meegenomen naar het speelbos en krijgt daar spontaan ‘een andere eigenaar’. Of het mandje van thuis wordt in honderden kleine stukjes in de kennel teruggevonden met een uiterst onschuldig ogende viervoeter ernaast. Allemaal redenen waarom we liever geen spullen van thuis aannemen, behalve natuurlijk medicatie of eigen (dieet)voer. Alles wat een dier zich maar kan wensen is bij ons aanwezig; de zachtste dekentjes, het grappigste speelgoed en de lekkerste snoepjes. En voor de baas fijn om te weten dat Bobbie’s lievelingsmandje na de vakantie geheel intact thuis weer staat te wachten.