Duurzaamheid en biodiversiteit

Stevenshage zorgt natuurlijk voor dieren, maar daar stopt onze verantwoordelijkheid niet. Want met een flink gebouw, twee hondenbossen, een siertuin en een buitenterrein zijn wij onlosmakelijk verbonden met onze omgeving. En ook daar zorgen we zo goed mogelijk voor!

Energiezuinig gebouw

Ons gebouw van ruim 1500 m2 is ingericht op een zo laag mogelijk energieverbruik door houtskeletbouw met goede isolatie, HR++ glas, tochtsluizen en ledverlichting door het gehele gebouw.

Duurzame installatie

Met 223 zonnepanelen, twee warmtepompen en een warmtepompboiler noteren we bijna nul op onze gasmeter en wekken we per saldo al onze elektriciteit zelf op. De vloerverwarming op onze benedenverdieping werkt in de zomer als passieve vloerkoeling.

Biodiversiteit

De tientallen bomen, struiken en planten op ons terrein bieden waardevolle huisvesting en voedsel aan allerlei soorten mossen, paddenstoelen, insecten, vogels en kleine zoogdieren, waaronder reigers, eekhoorns en vleermuizen. Er wordt daarom duurzaam groenonderhoud gepleegd, waarbij we altijd rekening houden met alles wat leeft.

Gifvrije siertuin

In onze siertuin tuinieren we gifvrij en zo natuurlijk mogelijk. Dat houdt in: niet spitten maar mulchen, niet spuiten maar wieden en zoveel mogelijk biologische bloembollen en inheemse planten. Als uitzondering op dat laatste verwelkomen we, zoals het een asiel betaamt, ook gezonde planten en bomen die elders overbodig zijn geworden.

Groene bedrijfsvoering

In ons dagelijks werk maken wij bewuste keuzes. Zo vullen we onze kattenbakken niet met mineraal kattengrit, maar met houtkorrels die we bij het schoonmaken ook nog zeven zodat we minimaal verspillen. Schoonmaken doen we zoveel mogelijk met ecologische schoonmaakmiddelen, we minimaliseren ons afval door hergebruik van materialen en bij drukwerk kiezen we voor gerecycled papier.

Speelbossen voor honden

Wij beschikken over twee bossen van samen zo’n 3000 m2 waarin de honden in ons asiel en pension lekker kunnen rondrennen. Door de stevige omheining rondom het speelbos lopen de honden veilig los, individueel of in op elkaar afgestemde groepen. Menig hond wil dan ook niet meer van het speelbos af!

Moerbei van herinnering

Eén van de geadopteerde bomen in de siertuin van Dierentehuis Stevenshage is onze Moerbei van Herinnering: een levend monument ter nagedachtenis aan bijzondere mensen en dieren die veel hebben betekend voor het asiel. Het zijn deze mensen die ons via nalatenschappen in staat stellen tot de grote verbouwingen en verduurzamingen die onze organisatie toekomstbestendig maakt. Wij zijn hen hier intens dankbaar voor.

Klimaatbestendige toekomst

Met duurzaam groenonderhoud zorgen we ook dat er bij extreem weer geen bomen omwaaien of wateroverlast ontstaat. We ontwikkelen momenteel plannen om regenwater vanaf onze daken niet alleen op te vangen in regentonnen, maar ook weg te leiden naar wadi’s in de hondenbossen. Hierdoor ontstaan er minder plassen op ongewenste plekken en door de oeverbeplanting wordt er leefruimte gecreëerd voor onder andere amfibieën, insecten en bijzondere waterplanten. Ons wensenlijstje voor de langere termijn omvat ook het halfopen maken van parkeerplekken en gevelbeplanting tegen het gebouw.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren