Back to basics: Welke kosten heb je aan een huisdier?

Categories
Achtergrond

De vraag naar huisdieren is door de coronacrisis flink gestegen. Impulsieve beslissingen liggen op de loer, maar een huisdier is niet voor even. Daarom zetten we dit jaar graag een reeks belangrijke aandachtspunten op een rij voor potentiële, nieuwe èn bestaande baasjes van huisdieren. Klik hier voor het overzicht. In deze editie: welke kosten heb je aan een huisdier?

Door Cindy van de Ven en Annegien Lucas, vrijwilligers bij Dierentehuis Stevenshage.

Wat kost dat nou, een huisdier? Het antwoord op deze vraag verrast mensen regelmatig. Met de aanschaf en wat voer ben je er doorgaans niet, want een dier is een levend wezen waar van alles mee kan gebeuren. Een eerlijk idee over de kosten is daarom een belangrijk onderdeel in de overweging om een huisdier te nemen.

Lees hier het blog ‘Het kostenplaatje’

Kosten van een hond

Als je op zoek gaat naar een hond denk je bij ‘kosten’ in eerste instantie vooral aan de aanschaf. Een raspuppy kan vele honderden euro’s kosten. Daarbij vergeleken is een hond uit het asiel een koopje. Maar na de aanschaf zal je aan iedere hond ongeveer evenveel kosten hebben. Want je kiest een huisgenoot die jarenlang bij je zal blijven en waarschijnlijk in de loop der jaren voor meer kosten zal zorgen.

Standaard uitgaven
Op de website van het LICG is alle informatie te vinden over uitgaven die je kunt verwachten voor voer, spullen en speeltjes, maar ook chippen en inenten, en een hondencursus. En sommige honden moeten regelmatig naar de trimsalon. Ga je op vakantie en kan je hond niet mee? Houd dan rekening met de kosten van een pension.

Medische zorg
Eén van de minst voorspelbare uitgaven is natuurlijk die voor medische zorg. Je gaat in de loop van een hondenleven vaak bij de dierenarts langs. En met een beetje pech ook bij de spoedkliniek, in de avond of het weekend, wanneer de tarieven toch een stuk hoger zijn dan doordeweeks.

Variabele kosten
Zoals bij alle huisdieren moet je altijd rekening houden met onderhoud van het gebit. Een oudere hond zal controles en uiteindelijk behandelingen nodig hebben om te zorgen dat hij geen pijn of ongemak bij het eten heeft. Voor elke hond kan een andere situatie gelden: de ene is aan het eind van zijn leven gebaat bij pijnstilling voor bijvoorbeeld pijnlijke gewrichten, de andere bij een fysiotherapeut om zijn spieren te versterken. En als je aan het eind van zijn leven die laatste, moeilijkste beslissing moet nemen, hangt ook daar een prijskaartje aan.

Kosten zijn dus heel belangrijk, maar met een goede voorbereiding – een verzekering of een spaarpotje – hoeft het geen probleem te zijn. Zeker als je kijkt naar wat je er allemaal voor terug krijgt: een ‘trouwe viervoeter’ in je leven!

Kosten van een kat

In het eerste artikel van deze serie bespraken we al de basiskosten zoals de aanschaf, krabpaal en kattenbak voor katten. In deze editie bekijken we vooral de medische kosten die komen kijken als je een kat in je leven haalt.

Jaarlijkse check-up
Wij raden ten zeerste aan om jaarlijks langs de dierenarts te gaan voor een check-up, omdat een dier het meestal niet snel zal aangeven als er iets mis is. Zoals bij alle (medische) problemen is het beter om er zo snel mogelijk bij te zijn.

Vaccinaties
Katten hebben jaarlijks een vaccinatie nodig tegen de niesziekte. Deze vaccinatie is voor onze pensionkatten dan ook verplicht. Tegen de kattenziekte is het voldoende om eens in de drie jaar te vaccineren. Het is ook mogelijk om een titerbepaling te laten doen om de afweerstoffen tegen de ziekte te controleren en er zo achter te komen of de kat een enting nodig heeft. Deze vaccinaties en de titerbepaling liggen rond de 50 euro exclusief de kosten voor het consult. 

Ontwormen
Wormen zie je meestal niet. Als er wel wormen zichtbaar zijn in de ontlasting (spoelworm lijkt op spaghetti/dunne elastiekjes, lintworm lijkt op rijstkorrels of bami) dan moet je zéker behandelen. Vraag in dat geval de dierenarts om advies. Tegen wormen kun je niet preventief behandelen zoals bij vlooien. Als de kat op muizen jaagt (en die opeet), is het raadzaam om hem regelmatig te ontwormen met een middel van de dierenarts. Als katten niet buiten komen, kun je een keer de ontlasting laten onderzoeken en pas bij een positief resultaat ontwormen. Een wormenkuur kost ongeveer 15 euro. 

Vlooien
Ook vlooien kunnen voor problemen zorgen, vooral voor katten die allergisch zijn. Ook kunnen vlooien ervoor zorgen dat de kat lintwormen krijgt. Bij katten is het vrij goed te zien als zij last hebben van vlooien. Een vlooienkam is het beste middel om dat te checken. Als er zwarte puntjes in de kam zitten, kun die in water gooien. Als het water verkleurt naar rood, zijn het vlooienpoepjes. Goed vlooienmiddel koop je bij de dierenarts voor ongeveer 10 euro.

Eten en drinken
Als een kat een dag niet eet hoeft dat niet meteen te duiden op problemen. Misschien voelt de kat zich niet zo lekker, of heeft de kat buiten iets gevangen en opgegeten. Controleer wel extra goed of de kat voldoende water drinkt en zich niet volledig afzondert in een hoekje van de kamer. Eet je kat langer dan een dag niet, maak dan een afspraak met de dierenarts.

Kosten van konijnen

Konijnen jagen je al meteen op dubbele kosten! Want je neemt natuurlijk nooit één, maar altijd twee konijnen in huis. Gelukkig kunnen ze dat lekkere grote hok en alle leuke (maar noodzakelijke) extraatjes zoals speeltjes en knaagtakken samen delen.

Tien jaar
Konijnen worden als huisdier vaak niet veel ouder dan 10 jaar, maar dat komt wel voor. Je neemt dus bijna net zo lang de verantwoordelijkheid op je voor het welzijn van een konijn als voor een hond of een kat. En daarmee komen ook de kosten van een ouder wordende huisgenoot om de hoek kijken.

Castratie
In het eerste jaar heb je de standaarduitgaven als castratie (zowel van ram als voedster) en de aanschaf van een hok, ren en andere benodigdheden. Overweeg vooral om je konijnen te laten chippen. Het is niet verplicht, maar zo belangrijk om ze terug te kunnen vinden als ze zouden ontsnappen.

Dierenarts
Voer en jaarlijkse inentingen zijn essentieel, en houd er rekening mee dat je misschien regelmatig bezoekjes aan de dierenarts moet brengen. Een konijn dat een dag niet eet is altijd een spoedgeval dus je kunt niet wachten tot na het weekend of de volgende ochtend wanneer je terecht kan voor een lager tarief! Daarnaast is regelmatige gebitscontrole belangrijk voor het welzijn van je konijn. Niet alle dierenartsen hebben veel ervaring met konijnen. Oriënteer je dus vooraf op een konijnkundige dierenarts bij jou in de buurt. Als je hier rekening mee houdt en een spaarpotje maakt voor onverwachte konijnenuitgaven, kun je jarenlang genieten van je slimme en grappige huisgenootjes.

Kosten van vogels

Voor vogels in gevangenschap is het noodzakelijk dat zij hun vleugels kunnen strekken en kunnen vliegen. Schaf daarom een kooi of volière aan die groot genoeg is of laat de vogel dagelijks even vrij vliegen, als deze tam genoeg is.

Voeding
Bij vogels kan een dag niet eten duiden op grotere problemen en het is dan ook belangrijk om meteen een dierenarts te raadplegen, ook op een zondag. Om medische problemen en kosten te voorkomen raden wij (toekomstige) baasjes van vogels daarom aan om zich goed te verdiepen in het voedselpatroon van het soort vogel. Zoals besproken het volgende artikel van deze serie is het in ieder geval belangrijk om divers te voeren en ervoor te zorgen dat de vogel ook al die vitaminen tot zich neemt.

Parasietbestrijding
Het is belangrijk dat wanneer je nieuwe vogels aanschaft, ze door de ‘leverancier’ (wij doen het bij alle asielvogels) zijn gedruppeld tegen mijt en zijn ontwormd. Als dat niet gebeurd is, is het heel verstandig om het alsnog zelf te doen – een flesje ivermectine kost 12 euro bij de dierenwinkel. Je kunt ook mestonderzoek laten doen en alleen ontwormen indien echt nodig.

Gespecialiseerde dierenarts
Zie je onregelmatigheden aan poten of snavel, vraag de dierenarts om advies. Er zijn niet veel dierenartsen met specifieke kennis over en ervaring met vogels. Het is daarom goed om de specialisten bij jou in de regio te weten zodat je bij problemen direct weet waar je heen moet gaan en hoe ver het is.


Terug naar de overzichtspagina Back to basics 

Op zoek naar meer informatie? Bekijk de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren www.licg.nl

Laatste blog & nieuws

Achtergrond
3 november 2024

Een prachtig gebaar en een dierbare herinnering

Vele lieve mensen steunen de asieldieren met een donatie. Daar zijn wij altijd enorm dankbaar voor. Sommige donaties zijn echter extra bijzonder. De prachtige donatie ter nagedachtenis aan Bep van der Steen-Bodijn is er zo eentje. Uit haar naam doneerden de nabestaanden maar liefst 600 euro aan Stevenshage.

Blog
31 oktober 2024

Zwarte katten: vaker in het asiel of niet?

Het is 31 oktober, Halloween. Tijd voor spinnen, heksen, grijnzende pompoenen én zwarte katten. Over die laatste bestaan nogal wat aannames. Zo zouden zwarte katten ongeluk brengen, en vaker en langer in het asiel zitten. Maar is dat wel zo? Hoeveel zwarte katten zaten er de afgelopen vierentwintig jaar eigenlijk bij ons in het asiel? Wij gingen op onderzoek uit!

Achtergrond
29 oktober 2024

Interview met vrijwilligster Reyhan Aydin

Vrijwilligster Reyhan is een veelgeziene gast bij onze asielkatten. Ze vindt het mooi om de ontwikkeling van de dieren te volgen: “Ze komen soms doodsbang in de quarantaine binnen, en in de loop van de tijd zie je ze langzaam maar zeker veranderen in zelfverzekerde knuffelkonten. Geweldig vind ik dat!”

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren