Back to basics: Hoe kom je aan een huisdier?

Categories
Achtergrond

De vraag naar huisdieren is door de coronacrisis flink gestegen. Impulsieve beslissingen liggen op de loer, maar een huisdier is niet voor even. Daarom zetten we dit jaar graag een reeks belangrijke aandachtspunten op een rij voor potentiële, nieuwe èn bestaande baasjes van huisdieren. Klik hier voor het overzicht. In deze eerste editie: hoe kom je aan een huisdier?

Door Cindy van de Ven, vrijwilliger bij Dierentehuis Stevenshage.

Back to basics: Hoe kom je aan een huisdier?

Niet winkelen, maar adopteren

Kennissen met een nestje kittens, konijntjes in de dierenwinkel of het tuincentrum, hondjes via Marktplaats en dan zijn er nog fokkers. In veel gevallen gaat het hier om #shop, waar wij als dierenasiel natuurlijk liever #adopt zien. Geen dier op bestelling, maar kiezen uit de dieren die er al zijn. Neem de moeite om je goed in te lezen en de tijd om uitgebreid kennis te maken met je potentiële nieuwe huisgenoot.

Matching

Een bezoekje aan het asiel is geen instant garantie op een dier. We maken de adoptie niet altijd gemakkelijk, waardoor we regelmatig teleurgestelde dierenvrienden bij ons krijgen. Veel katten zien wij bijvoorbeeld smachtend naar buiten kijken, waardoor wij op zoek zullen gaan naar een baasje met een groot balkon of een tuin. Deze match is natuurlijk in het belang van het dier, maar ook van het toekomstige baasje. Want die wil een vrolijk dier in huis, zonder gedragsproblemen.

Medische achtergrond

Een mooie buitenkant zegt vaak weinig over de gezondheid van het dier. Een bepaald ras kan populair zijn om het zachte karakter, maar elke individu is anders. Er kunnen onzichtbare medische of gedragsproblemen zijn. Daarom is het belangrijk om voor een aankoop uitgebreid kennis te maken en vragen te stellen over de situatie en medische historie van het dier. Is dit niet mogelijk of twijfel je aan de informatie, ga dan langs een dierenarts voor een deskundig oordeel.

Honden uit het buitenland

Wie een hond wil aanschaffen en in het asiel niet slaagt, kan terecht bij erkende Nederlandse hondenfokkers. Een wachtlijst is daarbij heel normaal. Volgens de website Doggo.nl vinden ongeveer 180.000 pups elk jaar een eigenaar in Nederland. Ongeveer 40.000 daarvan komen uit de geregistreerde Nederlandse fokkerij. Het merendeel komt dus ergens anders vandaan, bijvoorbeeld uit de illegale fok of het buitenland. Het idee om een buitenlandse hond van de straat te redden is een ontzettend mooi gebaar. Toch moeten we opletten. Straathonden zijn een ander leven gewend dan zij vervolgens in Nederland krijgen. Van zelfstandigheid en het leven in een roedel, naar afhankelijk zijn van het baasje, alleen thuis moeten blijven, zindelijk worden en luisteren naar commando’s. Van zwerfdier naar huisdier is een hele omschakeling, die niet ieder dier probleemloos kan maken.

Broodfokkers

Mocht je een hond uit het buitenland willen adopteren, kies dan bewust voor een erkende opvang. Er zijn vele verhalen over broodfokkers in het buitenland, die slim hebben ingespeeld op de toegenomen vraag naar huisdieren in noordwest Europa. Zij doen zich soms voor als stichtingen gericht op dierenwelzijn. Voor een broodfokker is geld verdienen echter het primaire doel. Het welzijn van de dieren is daaraan ondergeschikt. Check dus altijd meer dan alleen een mooie website. Kijk ook naar het stappenplan ‘Ontmasker de foute fokker‘ op de website van het LICG.

Opnieuw opvoeden

Houd er rekening mee dat je, ook als je geen jonge hond adopteert, altijd opnieuw zal moeten beginnen met de opvoeding. Een hond uit het buitenland zal in de meeste gevallen geresocialiseerd moeten worden en gewend moeten raken aan een nieuwe cultuur en omgevingssituatie. Bedenk ook wat jij een hond kunt bieden: lange wandelingen, behendigheidssport, veel kroelen, soortgenoten of veel aandacht van mensen, en zoek naar een hond die hetgeen jij biedt, ook zal kunnen waarderen.

Wil je een hond aanschaffen? Ga dan naar een erkende opvang of erkende fokker.

Marktplaatskatten

Op Marktplaats worden – helaas – veel katten aangeboden. We zeggen helaas, omdat hier vaak geen kennis en controle aanwezig is: iedereen kan een dier op Marktplaats zetten. Dit heeft tot gevolg dat je in feite geen idee hebt wat je aankoopt. Er is geen zekerheid over een gezonde voortplanting, goede opvoeding, hygiënische en diervriendelijke omstandigheden of de medische toestand van een dier. Daarom raden wij het ten zeerste af om een dier via Marktplaats te kopen. Maar waar dan wel, mocht er in de asielen toch geen perfecte match te vinden zijn?

Kleinschalige hobbyfokkers

Een kat kopen bij een fokker is niet ideaal, omdat veel raskatten al te maken hebben met genetische problemen. Het is niet in het belang van de dieren om daaraan bij te dragen. Vaak is het beter gesteld met de gezondheid als er op kleine schaal wordt gewekt. Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken bij een hobbyfokker, een nestje via-via, of bij een boerderij. Bedenk bij de laatste wel dat socialisatie hier een aandachtspunt is: hoe gewend zijn de boerderij kittens aan mensen? Zijn zij er alleen om de muizen te verjagen en krijgen zij af en toe wat eten toe gestrooid?

Wij raden het ten zeerste af om een dier via Marktplaats te kopen.

Kennis van zaken

In al deze gevallen waar professionele kennis mogelijk ontbreekt, raden we aan iemand mee te nemen die verstand van zaken heeft. Een gezond dier haalt in ieder geval makkelijk adem, heeft schone ogen en oren en beweegt gemakkelijk. Ook moet een dier oplettend zijn naar zijn omgeving. Controleer daarnaast of het dier alle benodigde entingen gehad heeft en als het gaat om kittens, of zij ten minste acht weken oud zijn. Tot die tijd moeten ze echt bij hun moeder blijven! Natuurlijk komt het ook voor dat een medische aandoening niet zichtbaar was, of ontstaat deze later. Maar door zo goed mogelijk op te letten bij aankoop, heb je er in ieder geval alles aan gedaan om eventuele problemen zo vroeg mogelijk op te merken. Bekijk ook de tips voor aanschaf van een kat op de website van het LICG.

Wat kun je bieden?

Naast de gezondheid van een dier is het ook belangrijk om vooraf te bedenken of een dier in je leven past. Katten hebben op het eerste oog minder aandacht nodig dan honden, die uiteraard moeten worden uitgelaten en vaak minder hun eigen gang (kunnen) gaan dan katten. Toch is het belangrijk om ook je kat voldoende afleiding te geven. Wil je meer katten, bedenk dan dat veel katten niet zitten te wachten op soortgenoten en dat de grootste kans op een goede match vaak zit binnen de familie. Kies in dat geval dus voor katten uit hetzelfde nest of jonge kittens, zodat ze elkaar nog kunnen leren tolereren en een band kunnen opbouwen.

Dierentehuis Stevenshage is het dierenasiel van Leiden en omstreken.

Wil je een kat aanschaffen? Kijk altijd eerst bij een dierenopvang in de buurt.

Kleine glazen hokjes

Konijnen kun je, behalve in asielen, ook aanschaffen bij gespecialiseerde opvangcentra of hobbyfokkers via een rasclub. Helaas is ook Marktplaats hier weer een veelgehoorde bron. Nog erger is in onze ogen de dierenspeciaalzaak of het tuincentrum, waar konijnen vaak worden tentoongesteld in kleine (glazen) hokken met weinig hooi, afleiding en schuilmogelijkheden. Ze zouden maar onder het hooi of in hun huisje kruipen en niet meer goed te zien zijn voor de klant… Dierenwinkels komen in veel gevallen aan hun dieren via grote fokkerijen en zoals vaker in de dierenindustrie, is groter meestal niet beter. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar bij de gemiddelde dierenspeciaalzaak koop je liever niet het dier zelf, maar enkel de toebehoren.

Bij een dierenwinkel of tuincentrum koop je liever niet het dier zelf, maar enkel de toebehoren.

Eén konijn is geen konijn

In tegenstelling tot veel katten, houdt vrijwel elk konijn van soortgenoten en kunnen zij in hun eentje erg eenzaam worden. Wij raden vanwege het dierenwelzijn dan ook af om een konijn alleen te huisvesten. Het koppelen van konijnen is nog wel een kunst: het moet met geduld en in een neutrale ruimte gebeuren, zodat ze rustig kennis kunnen maken en aan elkaar kunnen wennen. Twee mannelijke konijnen, rammetjes, gaan meestal niet goed samen. Gespecialiseerde opvangen kunnen ook goed adviseren bij de koppeling van uw konijnen of deze zelfs voor u verzorgen. In het wild leven konijnen in een spannende, veranderende en onzekere omgeving. Dit is in veel mindere mate het geval in gevangenschap en daarom zullen voldoende afleiding en speeltjes zeker gewaardeerd worden. Lees hier meer informatie over de adoptie van een konijn bij Dierentehuis Stevenshage.

Wil je konijnen aanschaffen? Kies altijd voor twee konijnen uit een gespecialiseerde opvang.

Vogels adopteren

Voor vogels kun je op wat minder plekken terecht. In Nederland is het houden van vogels nu eenmaal minder populair dan bijvoorbeeld honden of katten. Vogels worden vaak aangeboden bij reguliere dierenasiels, gespecialiseerde vogelopvangen en hobbykwekers. Maar ook hier zijn weer de dierenspeciaalzaken en Marktplaats van de partij, die we om bovengenoemde redenen afraden. Wij zijn natuurlijk sowieso van mening dat op Marktplaats helemaal geen levende dieren verhandeld zouden mogen worden.

Geluidsoverlast

Ben je nog niet bekend met het houden van vogels, zorg dan dat je van tevoren goed onderzoek doet of jouw leefsituatie hiervoor ruimte biedt. Dit geldt natuurlijk voor elk dier, maar je bedenkt misschien niet meteen dat vogels beruchte overlastgevers zijn door het volume dat ze kunnen produceren. Het is dus misschien zo gek nog niet om vooraf even bij je buren te polsen hoe zij over een vliegende buurman of buurvrouw denken.

Bewegingsruimte

Daarnaast is ook de bewegingsruimte die je vogels kunt bieden van groot belang. Vogels hebben in de natuur veel ruimte en ook in gevangenschap hebben zij dit nodig om te bewegen, badderen en vliegen. Bedenk ook vooraf voor welke termijn je de verantwoordelijkheid over een vogel verwacht te kunnen dragen en pas daar je keuze op aan: de ene soort vogel wordt zo’n vijf jaar oud, de ander kan wel zeventig worden!

Wil je vogels aanschaffen? Ga dan altijd naar een gespecialiseerde opvang.

Proefperiode?

Om nog even terug te komen op de algemene manieren waarop je een dier kunt aanschaffen: behoed je altijd voor verkopers waar geen proefperiode mogelijk is. Dit is niet in de eerste plaats bedoeld om te kijken of het jou bevalt, maar om mens en dier te behoeden voor een onjuiste match. Een organisatie die streeft naar hoge dierenwelzijnseisen zal een goede match en een tevreden klant altijd belangrijker vinden dan een snelle verkoop. Het niet toestaan van een proefperiode kan dit in de weg staan. Je kunt je zelfs afvragen of de verkoper dit misschien weigert omdat hij weet heeft van eventuele gedragsproblemen bij het dier.

Kostenplaatje

Naast alle bovengenoemde afwegingen bij het aanschaffen van een huisdier is ook het maken van een kostenplaatje essentieel, want met de aanschafkosten ben je er nog niet. Denk ook aan voeding, speeltjes, dierenartskosten, medicatie, wormen- en vlooienkuren, cursussen of verzekeringen. Lees ook de informatie over de kosten van een huisdier op de website van het LICG. En hier lees je een blog van onze asielbeheerder Nicolette waarin ze vertelt hoe mensen de kosten van een huisdier soms onderschatten.

Heb je al deze punten afgetikt? Dan kunnen we je met zekerheid zeggen dat je goed bent voorbereid. De zoektocht naar jouw nieuwe maatje bij een fijn adoptie- of verkoopadres kan beginnen!

Terug naar de overzichtspagina Back to basics 

Op zoek naar meer informatie? Bekijk de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren www.licg.nl

Laatste blog & nieuws

Nieuws
24 april 2024

Loopt u met ons mee?

Onze jaarlijkse collecteweek komt er weer aan: van 21 tot en met 25 mei gaan we langs de deuren. Meld u nu aan als collectant en help de dieren in uw regio!

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren