Adoptie van een konijn

Adoptie van een konijn

Wij vangen in ons asiel ook konijnen op. Op de pagina Plaatsbare konijnen ziet u voor welke konijnen wij momenteel een nieuw baasje zoeken. Wij hebben ook pensionvoorzieningen voor konijnen. Onder Tarieven vindt u alle prijzen voor adoptie, afstand doen of vakantieopvang van konijnen.

Geen knuffeldieren
Konijnen zijn eigenlijk geen knuffeldieren. De meeste konijnen houden er niet van om opgetild en vastgehouden te worden. Door hun instinct associëren ze dit met gegrepen worden door een roofdier. Sommige zeer tamme konijnen accepteren het wel, maar voor de meesten is een aai over hun kopje wel voldoende, vergelijkbaar met een liefkozende likje van een soorgenoot. Dit is iets om te bedenken als u een konijn wilt aanschaffen als knuffeldier voor uw kind, want dat kan tot teleurstelling leiden.

Gezondheid
De gezondheid van onze konijnen wordt onderzocht door een konijnkundige dierenarts. Zo nodig worden konijnen medisch behandeld. De konijnen worden bij ons niet standaard ingeënt of gechipt. In overleg en tegen kostprijs kunnen we daarvoor wel een afspraak inplannen bij onze dierenarts.

Castratie
Wij laten onze mannetjeskonijnen (rammen of rammelaars) altijd castreren. Eigenlijk is het beter om de vrouwtjes (voedsters) ook te laten castreren of steriliseren. Ze worden er vaak rustiger van (minder opspelende hormonen) en het verkleint de kans op baarmoederkanker. In het asiel kunnen we onze voedsters om financiële redenen helaas niet standaard laten castreren. We raden de nieuwe eigenaar echter wel aan om dit te laten doen. In overleg en tegen kostprijs kunnen we daarvoor een afspraak inplannen bij onze konijnkundige dierenarts.

Asielkonijnen Kees en Teuntje genieten van elkaars gezelschap

Groepsdieren
Een konijn is van nature een groepsdier dat gezelschap van een soortgenoot nodig heeft. Een alleenstaand konijn is dan ook een eenzaam konijn. Bij Dierentehuis Stevenshage streven we er altijd naar om een konijn samen met een ander konijn te plaatsen. De ideale combinatie bestaat uit een gecastreerd mannetje (ram of rammelaar) en een gecastreerd vrouwtje (voedster). Twee vrouwtjes kan ook goed gaan, maar twee mannetjes gaan bijna altijd vechten, ook wanneer ze gecastreerd zijn.

Speeddaten en koppelvakanties
Heeft u een alleenstaand konijn en zoekt u een soortgenoot voor hem of haar? Een goede kennismaking is daarbij van groot belang. Wij hebben voorzieningen voor speeddaten en koppelvakanties. Bij speeddaten kijken we in een neutrale ruimte met welk van onze asielkonijnen uw konijn een klik heeft. Een speeddate duurt meestal enkele uren. Zo kunnen we de slagingskans van de koppeling inschatten. Na de kennismaking neemt u uw eigen konijn en het nieuwe konijn mee naar huis om daar verder te koppelen. Bij een koppelvakantie blijft uw konijn met de nieuwe partner bij ons in de opvang tot ze elkaar goed kennen. Dit kan enkele dagen tot weken duren. Koppelvakanties zijn alleen mogelijk buiten schoolvakanties en hoogseizoen, zodat we voldoende tijd en aandacht hebben voor de aanstaande koppels. Voor een koppelvakantie gelden onze pensiontarieven.

Meer informatie
Aanvullende informatie over voeding, huisvesting en gezondheid ontvangt u bij adoptie van een konijn. Uitgebreide informatie hierover vindt u ook op de websites van konijnen.nl, BunnyBunch en Konijnen Adviesbureau.