Adoptie van een konijn

Adoptie van een konijn

Wij vangen in ons asiel ook konijnen op. Op de pagina Plaatsbare konijnen ziet u voor welke konijnen wij momenteel een nieuw baasje zoeken. Onder Tarieven vindt u alle prijzen voor adoptie en afstand doen. Lees verder voor meer informatie over de adoptie van een konijn en mogelijkheden voor speeddating.

Geen knuffeldieren

Konijnen zijn eigenlijk geen knuffeldieren. De meeste konijnen houden er niet van om opgetild en vastgehouden te worden. Konijnen zijn prooidieren. Door hun instinct associëren ze dit met gegrepen worden door een roofdier. Sommige zeer tamme konijnen accepteren het wel, maar voor de meesten is een aai over hun kopje wel voldoende, vergelijkbaar met een liefkozend likje van een soortgenoot. Denk hieraan als u een konijn wilt aanschaffen als knuffeldier voor uw kind, want dat zal tot teleurstelling leiden.

“Konijnen zijn de minst begrepen huisdieren” – Stichting KonijnenBelangen

Gezondheid

De gezondheid van onze konijnen wordt onderzocht door een konijnkundige dierenarts. Zo nodig worden konijnen medisch behandeld. De konijnen worden bij ons niet standaard ingeënt of gechipt. In overleg en tegen kostprijs kunnen we daarvoor wel een afspraak inplannen bij onze dierenarts.

Castratie

Wij laten onze mannetjeskonijnen (rammen of rammelaars) altijd castreren. Eigenlijk is het beter om de vrouwtjes (voedsters) ook te laten castreren. Ze worden er vaak rustiger van door minder opspelende hormonen. Daarnaast verkleint zo’n ingreep de kans op baarmoederkanker, wat veel voorkomt bij volwassen voedsters. In het asiel kunnen we onze voedsters om financiële redenen helaas niet standaard laten castreren. We raden de nieuwe eigenaar echter wel aan om dit te laten doen. In overleg en tegen kostprijs kunnen we daarvoor een afspraak inplannen bij onze konijnkundige dierenarts.

Lees verder onder de foto

Asielkonijnen Kees en Teuntje genieten van elkaars gezelschap

Groepsdieren

Een konijn is van nature een groepsdier dat gezelschap van een soortgenoot nodig heeft. Een alleenstaand konijn is dan ook een eenzaam konijn. Bij Dierentehuis Stevenshage streven we er altijd naar om een konijn samen met een ander konijn te plaatsen. De ideale combinatie bestaat uit een gecastreerd mannetje (ram of rammelaar) en een gecastreerd vrouwtje (voedster). Twee vrouwtjes kan ook goed gaan, maar twee mannetjes gaan bijna altijd vechten, ook wanneer ze gecastreerd zijn.

Speeddaten

Heeft u een alleenstaand konijn en zoekt u een soortgenoot voor hem of haar? Een goede kennismaking is dan van groot belang. Wij hebben voorzieningen voor speeddaten. We kijken dan in een neutrale ruimte in onze opvang met welk van onze asielkonijnen uw konijn een klik heeft. Een speeddate duurt meestal ongeveer een uur, maar kan ook veel korter of langer zijn, afhankelijk van hoe de kennismaking verloopt. Zo kunnen we de slagingskans van de koppeling inschatten. Na de kennismaking neemt u uw eigen konijn en het nieuwe konijn mee naar huis om hen daar verder te koppelen.

Meer informatie

Aanvullende informatie over voeding, huisvesting en gezondheid ontvangt u bij adoptie van een konijn. Uitgebreide informatie hierover vindt u ook op de websites van konijnen.nl, BunnyBunch en Konijnen Adviesbureau.