Intussen in het asiel: Vreemde dieren
Een tijdje terug vroegen we in het blog over welke onderwerpen jullie graag iets willen weten. Iemand vroeg: “Wat voor verschillende dieren hebben jullie zoal langs zien komen?” Toen ik daarover nadacht was ik zelf een beetje verrast door de diversiteit. In de 21 jaar dat ik nu in het asiel werk, is dat een hele waslijst geworden. Uiteraard honden en katten van alle soorten, maten en rassen. Onze rassenkennis van honden en katten wordt nog voortdurend bijgespijkerd…
Tropische vogels
De lijst van de tropische vogels werd in de loop der jaren steeds langer met o.a. forpusjes, een purperglansspreeuw en vele parkieten waaronder gras-, valk-, halsband-, splendid-, catharina-, bourke-, rosella-, monniks (of muis-)parkieten en pyrrhura’s.
Papegaaien en vinken
Van de papagaaiensoorten kregen we agapornissen, kakatoe’s, amazones, grijze roodstaart, soldaatara, lori’s en bonteboertjes binnen. Vinkjes uiteraard ook: goudvinken, amadines, puttertjes een bichenowastrilde (3x woordwaarde), kanaries en zebravinken. Diamantduiven, kwartels, kippen en andere hoenders maken de lijst compleet.
Lees hier het blog ‘Stevenshage ziet ze vliegen’ voor nog meer bijzondere opgevangen vogels.
Wilde vogels
Daarnaast werden ook veel verschillende buitenvogels naar ons toegebracht die wij normaal gesproken niet opvangen. Deze worden altijd snel opgehaald door de Dierenambulance en Vogelasiel Regio Leiden. Bijzonder waren toch wel het nest steenuilen uit de zoutopslag van Stedelijk Beheer (die prompt de dierenarts onderschpoepten), vleermuizen, steltlopers, specht en een ijsvogel.
Degoes, gerbils, chinchilla’s
Bij de afdeling knagers en konijnen natuurlijk het “gewone spul” zoals konijnen, cavia’s, ratjes en hamsters. Maar in de loop der jaren hebben wij ook chinchilla’s, degoes, gerbils, hazen, wilde konijnen en een springmuis langs zien komen. Deze knagers hebben speciale opvang nodig en worden dus doorgestuurd. Net zoals de fretten en bunzingen die we geregeld binnen krijgen.
Pony, geit en biggetje
Nog wat uitzonderlijker waren een pony, een geit, een biggetje, een aquarium vol vissen, diverse schildpadden, een salamander, een poolvos en een wallaby. De pony was door de politie uit een stadstuintje gehaald. Ze wisten even niet waar ze met het dier naar toe konden en natuurlijk boden wij hen een helpende hand. Alleen hun busje mochten ze zelf schoonmaken nadat de pony een klein ongelukje had gehad van de stress. Lees hier het blog terug met het hele verhaal van de pony.De geit was een huwelijksgrap waar het kersverse echtpaar nou niet echt op zat te wachten. Het biggetje was weggelopen van z’n boerderij en aan de wandel gegaan langs de grote weg. Omdat het avond was kreeg hij even tijdelijk onderdak bij ons en kon gelukkig de volgende dag weer naar huis.
Vies aquarium vol vissen
Bij het leegruimen van een woning ontdekte de deurwaarder een vies aquarium. Leeg, naar hij dacht, totdat er opeens iets bewoog in het smerige water. Wij hebben het aquarium opgehaald en kwamen er achter dat er zo’n 20 vissen in zwommen. Ongelofelijk dat deze dieren nog leefden in dit ondoorzichtige, stinkende water. Die wisten niet hoe ze het hadden in een schoon aquarium en ineens weer naar buiten konden kijken.
De salamander was weer een ander verhaal. Er stond iemand voor de balie met een bakje waar een salamander in zat. Hij was net per vliegtuig uit Brazilië gekomen waarbij dit diertje vermoedelijk was meegelift in zijn koffer. Meneer wist niet wat hij moest doen met een levende salamander. Of wij hem konden helpen?
Poolvos
De poolvos werd bij ons afgestaan omdat iemand dacht dat hij een dwergkeesje had gekocht op Marktplaats. Alleen, hij was niet lief. En hij beet iedereen. Bij het openen van de kofferbak zagen we waarom. “Ehh meneer, dit is geen keeshond. Het is zelfs geen hond…” Stichting AAP heeft zich over deze bijzondere gast ontfermd. Van de wallaby hadden we gelukkig heel snel de eigenaar gevonden. In een kennel stoppen zagen we namelijk niet zo zitten…
Gespecialiseerde opvangen
Gelukkig hebben we inmiddels een groot netwerk opgebouwd van gespecialiseerde opvangen voor dieren waar wij weinig tot geen ervaring mee en vergunningen voor hebben. Meestal kunnen ze meteen door naar zo’n opvang, een enkele keer blijven ze een nachtje bij ons. We zijn blij dat we bij deze adressen terecht kunnen en samen zorgen we ervoor dat elk opgevangen dier de best mogelijke zorg en plek krijgt.
3 gedachten over “Intussen in het asiel: Vreemde dieren”
Wat bijzonder om te lezen welke dieren allemaal de revue hebben gepasseerd bij jullie. Weten jullie hoe het verder is gegaan met die poolvos?
Hoi Marielle,
De poolvos is na een quarantaine periode via Stichting AAP naar Denemarken verhuist. Daarna hebben wij er niks meer van gehoord
Leuk, leerzaam verhaal. Mooie foto’s ook. Gelukkig kregen de vissen weer gezond, helder water.
Indrukwekkend allemaal.
Els en Leo
Reageren is niet mogelijk.