Intussen in het asiel: Stevenshage ziet ze vliegen

Categories
Blog: Intussen in het asiel

“Een Japans meeuwtje.” Een wat? “Een Ja-pans-meeuw-tje! dat is een soort vinkje. Een goudvink. Hordes zebravinken en kanaries.” Aha. “Een heleboel kakariki’s. Catharina parkieten en Forpussen. Een Purperglansspreeuw. Een Rode Patrijs. Chinese Dwergkwartels. Een Cuba amazone, een oranjevleugelamazone, een blauwvoorhoofdamazone. Een Dwerg-ara. Een rosé kakatoe. Een grijze roodstaart.” Goh, best veel verschi-

“Spitsstaart Amadines. Gould Amadines. Valkparkieten in wildkleur, lutino, gepareld, opaline, bont, cinnamon, witmasker, witkop, geelwang…en stápels grassprieten.” Huh? “Ja, jeweetwel, grasparkieten.” Heh. “Oh, en een Bonte Boer en een Bichenow Astrilde.” Ja hallo, nou ben je gewoon dingen aan het verzinnen, Syl…

Bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden vangen we ook tamme vogels op. Klik hier voor een overzicht van onze plaatsbare vogels.

Vogels in het asiel

Collega Syl is onze vogeldeskundige en ik heb -gewoon nieuwsgierig- eens aan haar gevraagd welke vogelsoorten ze in de afgelopen jaren in het asiel heeft binnengekregen. Zo’n deskundige collega is steeds harder nodig, gezien het gestaag groeiend aantal vogels dat bij Stevenshage binnenkomt. Soms als afstandsdier, vaker nog als zwerver.

Ik vind het altijd bijzonder dat zoveel tamme vogels hun avontuur buiten overleven. Vaak komen ze uitgeput en uitgehongerd binnen, geregeld ook met wonden veroorzaakt door een kat of een kauw. Vaak lukt het om ze dan weer op te kalefateren (zie ook het blog ‘Een klein wonder‘ over agapornis Rambo), maar soms ook niet. Vogels zijn kwetsbare, stressgevoelige diertjes die vaak niet laten zien dat er iets mis is totdat het te laat is.

Bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden vangen we ook tamme vogels op. Klik hier voor een overzicht van onze plaatsbare vogels.

Dwergpapegaaien

Ik ben deze week teruggekomen van vakantie en bezig met een status update van de asieldieren. “Wat heb je op dit moment zitten dan?” Het floept eruit voordat ik er erg in heb. “Loop maar even mee” zegt ze onheilspellend. Gaandeweg de pensiongang wordt het duidelijk…  Ago-, apa-, AGAPORNISSEN!!!

Ik vind van mezelf dat ik best veel kan hebben, maar aan één ding heb echt ik een broertje dood: het gekrijs getier geschreeuw geluid van agapornissen. Klik op de afspeelknop hieronder en oordeel zelf.

En er zitten op dit moment dus veertien van deze dwergpapegaaien in onze vogelkamer. Véértien! In alle kleuren en maten. “Kijk een Fischeri. En twee roseicolli’s” wijst Syl “en daar een personata. Leuk hè.”

Bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden vangen we ook tamme vogels op, waaronder vele agapornissen. Klik hier voor een overzicht van onze plaatsbare vogels.

Gehoorbeschermers

Ik geloof het graag en grijp naar de oorbeschermers die in de vogelkamer hangen voordat de kakofonie van die veertien drukteschoppers, aangevuld met vijf grassprieten, twee valkparkieten (waaronder mijn favoriet, een zachtroze exemplaar; groot is mijn teleurstelling als Syl vertelt dat de kleur waarschijnlijk is veroorzaakt door een knabbelsteen), een goudvink en een pennant rosella me teveel wordt.

Dus alstublieft lieve lezers, adverteer onze vogels in uw familie en vriendenkring. Of nog beter, kom langs en adopteer een agapornis.* Het zijn echt hele leuke vogeltjes!

* Natuurlijk alleen als u er goed over heeft nagedacht en er de ruimte, kennis en middelen voor heeft. En een beetje doof bent. Zie ook de huisdierenbijsluiter voor dwergpapegaaien.

p.s. Alle vogeltjes eten ons de oren van het hoofd, klik hier om hun voer te sponsoren.

Bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden vangen we ook tamme vogels op, waaronder vele agapornissen. Klik hier voor een overzicht van onze plaatsbare vogels.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
19 mei 2024

De collecteweek gaat van start!

Van dinsdag 21 tot en met zaterdag 25 mei kunt u onze vrijwilligers aan uw deur verwachten met de bekende oranje collectebus. Met elkaar hopen we een mooi bedrag op te halen voor de medische kosten van de asieldieren. Geen collectant gezien? Doneer dan online!

Nieuws
16 mei 2024

Kunstveiling brengt ruim 300 euro op voor de asieldieren!

Begin mei waren we uitgenodigd bij de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. Er werd enthousiast geboden op de unieke werken van verschillende (internationale) kunstenaars. Bekijk hier de foto’s én maak kennis met ex-asielkonijn Bobo, die één van de werken maakte.

Blog
4 mei 2024

Babs

Wanneer Babs in het asiel terechtkomt, blijkt er van alles mis met haar ogen. We vragen ons af of ze überhaupt nog wel iets ziet. Ze gaat linea recta naar onze ziekenboeg en ontpopt zich daar tot een ontzettend lieve poes. Helaas blijkt een operatie onvermijdelijk, maar Babs geeft niet op. Lees hier het verhaal van Babs.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren