Intussen in het asiel: Teddyberen

Categories
Blog: Intussen in het asiel

 

Als ik binnenstap, zondag, kijkt iedereen wat schuins mijn richting op. “Weet ze het al?” vraagt de een. “Weet wat al?” vraag ik argwanend. De ervaring leert dat dit soort opmerkingen niet veel goeds voorspellen.

Dertig konijnen

Syl is de boodschapper. “Tussen de twintig en de dertig” zegt ze. ‘Slagroomtaarten? Wandelende takken?” zeg ik, in een kansloze poging de zaak luchtig te houden. Na het antwoord “konijnen” sta ik meteen weer met twee voeten op aarde. Uitleg volgt (gezondheidsproblemen van de eigenaar) waarop ik met alleen een ‘o.k.’ reageer. Oordelen zijn hier niet op hun plaats, we moeten nu gewoon dieren en mensen helpen.

De asielbus van Dierentehuis Stevenshage in Leiden is afgeladen met Teddy Widder konijnen.

Teddy Widders

Dinsdagmiddag gaan Syl en Annika op pad met een asielbus die is volgestouwd met lege reiskorfjes. Een aantal uren later keren ze terug, in het gezelschap van negentwintig fluffy beestjes, sommige volwassen en vrij groot en sommige ieniemienie en nog baby maar allemaal voor mij nauwelijks herkenbaar als konijnen en er veeleer uitziend als iets dat je bij de Intertoys kunt aanschaffen.

Het zijn Teddy Widders*), een type konijn dat veel Angora in de voorouders heeft, er daardoor aandoenlijk, zacht en aaibaar uitziet én intensieve en vrijwel dagelijkse vachtverzorging vraagt die er bij deze de laatste tijd bij in is geschoten. Eén voor één worden de als ontplofte poederdonzen uitziende konijntjes uitgeladen, beoordeeld en krijgen ze een schoon bed, eten en water. Als de hele kolonie gesetteld is, laten we hen even bijkomen.

*) In het Duits betekent “widderkaninchen” hangoorkonijn, omdat men vindt dat het hoofd van een hangoorkonijn en profil een beetje op een ramskop lijkt en “Widder” in het Duits “ram” (zoals het sterrenbeeld) is. De strikte vertaling (volgens Google) van het woord hangoor is Schlappohr. Maar dat klonk natuurlijk een beetje raar: Teddy Schlappohr konijn… (ik zie daar dan wel weer een geschikte cartoon naam in: ‘De dolle avonturen van Teddy Schlappohr’).

Een groep Teddy Widder konijnen verblijft bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden in door de coronacrisis leegstaande rij hondenkennels.

Trimmen en castreren

De volgende dag zitten ze er ondanks de verhuisstress fris en fruitig bij. Syl en Annika beginnen met de administratie: registratie in ons computersysteem, wie zit waar, pasfoto’s maken en de status qua vacht: veel van de dames en heren kunnen wel een trimbeurtje gebruiken. En, oh ja, namen! Het thema ligt voor de hand: beroemde beren. Na enige discussie krijg ik mijn zin en zo hebben we nu ook een teddy-beertje Colargol. (Ga nu niet naar het herkenningsmuziekje zoeken op Youtube. Doe nou niet. Eigen schuld…)

Op vrijdag worden er negen rammen gecastreerd en aangezien ze toch slapen, maken we van de gelegenheid gebruik om hun intieme zones te ontdoen van klitten en prut. Die zijn weer helemaal het heertje. Oh wacht. Nou ja, ze zijn weer tiptop in orde. Ook komen er hulptroepen voor het kammen en ontklitten en het socialiseren van de baby-fluffies.

Ook de baby-konijntjes van het Teddy Widder ras worden opgevangen bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Hoge kosten

In een stil momentje calculeer ik globaal de kosten, knipper lichtjes met de ogen en zoek vervolgens mijn stoute schoenen. Want we gaan onze trouwe blog lezers (weer…) om een kleine bijdrage vragen voor de castratiekosten (we vinden negentwintig namelijk even genoeg…) en medische kosten. Wilt u helpen, klik dan hier en weet dat onze dank -en die van negentwintig teddybeertjes- groot is.

Mocht u belangstelling hebben om zo’n lief, leuk, schattig en tijdrovend konijntje (of twee) een nieuw thuis te bieden, leest u dan eerst onze pagina over adoptie van een konijn. Nog steeds interesse? Stuurt u ons dan een mailtje met uw situatie en waarom u graag in aanmerking wilt komen. Dan nemen we t.z.t. contact met u op.

Heeft u interesse in adoptie van een Teddy Widder konijn? Lees dan onze pagina over adoptie van konijnen en stuur een mailtje.

De Teddy Widder konijnen hebben intensieve vachtverzorging nodig, wat bij deze groep een tijdje niet gebeurd was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Nieuws
15 juni 2024

Mooie opbrengst voor huis-aan-huis collecte

Gewapend met hun grootste glimlach èn wandelschoenen gingen tientallen collectanten in mei de deuren langs om geld op te halen voor de dieren in ons asiel. De huis-aan-huis-collecte leverde dit jaar maar liefst €10.901 op!

Blog
8 juni 2024

Kittens in het asiel

Kittens zijn doorgaans razend populair, zeker wanneer het de eerste van het jaar zijn. Begin mei was het bij ons zo ver: het eerste nestje vrolijke, gezonde pluizebolletjes is klaar voor een nieuw thuis. Binnen de kortste keren stromen er tientallen inschrijvingen binnen voor slechts vijf kittens. Lees in het blog hoe we dàt nou aanpakken…

Nieuws
29 mei 2024

Leidsch Dagblad interviewt vrijwilliger Stef

“Ik vind het nooit eng bij de honden. Als ik rustig ben, zijn zij dat ook.” aldus vrijwilliger Stef in een interview met het Leidsch Dagblad. Onze asielhonden hebben deze editie uiteraard verslonden, want ze zijn dol op Stef!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren