Intussen in het asiel: Overal konijnen

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Begin van de zomer. We hebben een paar konijnen zitten. We plaatsen eens wat, af en toe komt er eentje bij. We nemen een koppeltje afstandskonijnen aan, die we ook weer herplaatsen. Kortom, de konijnen komen en gaan geleidelijk aan. Maar ineens volgen de vondelingen elkaar in een rap tempo op: veertien stuks in minder dan een maand. Eentje ervan gaat gelukkig terug naar huis, van de andere laten de eigenaren een oorverdovende stilte horen.

Klik op de foto voor een actueel overzicht van de plaatsbare konijnen bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Zes zwerfkonijnen

Speculatie alom als er met tussenpozen van een paar dagen zes zwerfkonijnen uit vrijwel dezelfde straat worden binnengebracht. We gaan het telefoontje van een week eerder – er moesten zes konijnen weg, omdat ‘het er steeds maar meer werden’ – in een iets ander licht zien. Je zou er achterdochtig van worden. Die zes stuks konden we niet meteen aannemen, omdat er in de twee weken ervoor al drie keer een koppel zwerfkonijnen was gevonden en we daardoor wat krap in de beschikbare hokken zaten.

De overlevingskansen van tamme konijnen in de natuur zijn nihil.

Nog even voor de zekerheid: de kansen van een tam konijn dat ‘in de natuur’ wordt losgelaten zijn niet goed. Verkeer, honger, katten, honden, roofvogels, ziekten en noem maar op, maken veel slachtoffers. Dat je soms in een natuurgebied niet-wildkleurige konijnen aantreft is een kwestie van kansberekening. Net zoals wanneer er maar genoeg mensen met hun ogen dicht een snelweg oversteken, er ook altijd wel ééntje veilig aan de overkant zal komen…

Klik op de foto voor een actueel overzicht van de plaatsbare konijnen bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Razendsnel uitbreiden

We kunnen allerlei redenen verzinnen waarom deze konijnen niet meer zijn opgehaald. Misschien weten mensen niet dat we ook zwerfkonijnen opvangen? Misschien weten ze niet dat hun konijn weg is omdat ze met vakantie zijn? Misschien, tja, misschien zelfs wíllen ze hun konijn niet meer terug. We weten het niet.

Wat we wel weten, is dat we razendsnel het aantal beschikbare plaatsen moeten uitbreiden. De multifunctionele ruimte naast de kattenpensions wordt omgetoverd tot konijnenparadijs. Een babykonijn gaat naar een pleeggezin, een zwangere voedster naar een ander pleeggezin en we kunnen vier al langer aanwezige asielkonijnen veilig (zonder risico van nakroost) twee aan twee koppelen.

Castraties

Op vrijdag castreert dierenarts Colette zes stuks rammen, waarvan sommige nog binnen de wachttermijn van veertien dagen zitten waarin de eigenaar zich kan melden. Want, hoe eerder we castreren, des te eerder we hen kunnen koppelen en uitplaatsen. En hoe minder nageslacht er kan ontstaan. Intussen lopen we met z’n allen af en aan met zaagsel, hooi en stro, biks, groente, kruiden, knaagtakken van diverse herkomst, water, speeltjes en af en toe van die mooie roze koelschijven als de zomer ineens toch even haar best doet.

Klik op de foto voor een actueel overzicht van de plaatsbare konijnen bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Konijn als huisdier

Overweeg je toevallig om een konijn als huisdier aan te schaffen: prima idee! Mits:

Adopteer bij een opvang

Want niet alleen bij ons, maar in heel Nederland stromen de konijnenopvangcentra vol. De konijnen die je daar vandaan haalt, zijn gecastreerd en vaak al gekoppeld. Je krijgt informatie over hun karakter, ze zijn medisch goedgekeurd, behandeld tegen parasieten. Je krijgt desgewenst deskundig advies over gedrag en verzorging. Wat wil je nog meer…

De asielkonijnen van Nederland zijn de leukste konijnen die er zijn en kunnen niet wachten om bij je te komen wonen.

Klik op de foto voor een actueel overzicht van de plaatsbare konijnen bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Nieuw! Via onze webshop kunt u ons steunen door de castratie van een ram of sterilisatie van een voedster te doneren. Zo zorgen we ervoor dat het aantal konijnen niet onnodig verder groeit en er na herplaatsing niet met de asieldieren gefokt kan worden. Klik hier om de webshop te bekijken (waar we sinds kort trouwens ook leuke hondenbandana’s verkopen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Nieuws
15 juni 2024

Mooie opbrengst voor huis-aan-huis collecte

Gewapend met hun grootste glimlach èn wandelschoenen gingen tientallen collectanten in mei de deuren langs om geld op te halen voor de dieren in ons asiel. De huis-aan-huis-collecte leverde dit jaar maar liefst €10.901 op!

Blog
8 juni 2024

Kittens in het asiel

Kittens zijn doorgaans razend populair, zeker wanneer het de eerste van het jaar zijn. Begin mei was het bij ons zo ver: het eerste nestje vrolijke, gezonde pluizebolletjes is klaar voor een nieuw thuis. Binnen de kortste keren stromen er tientallen inschrijvingen binnen voor slechts vijf kittens. Lees in het blog hoe we dàt nou aanpakken…

Nieuws
29 mei 2024

Leidsch Dagblad interviewt vrijwilliger Stef

“Ik vind het nooit eng bij de honden. Als ik rustig ben, zijn zij dat ook.” aldus vrijwilliger Stef in een interview met het Leidsch Dagblad. Onze asielhonden hebben deze editie uiteraard verslonden, want ze zijn dol op Stef!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren