Intussen in het asiel: Ik kom op tv!

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Een tijdje terug komt er een mailtje binnen van de Nederlandse publieke omroep NTR. Het opent met een compliment over een van onze “Intussen in het asiel” blogs. Kijk, dan begin je natuurlijk al met een voorsprong.

Het asiel als tussenstation

Toch springen we niet meteen een gat in de lucht bij het verzoek om mee te werken aan een reportage voor het tv-programma Zapp Your Planet. In het verleden werden asielen nog wel eens negatief afgeschilderd in de media en nog steeds zien we geregeld het stereotiepe en verouderde beeld van een krottig pand met donkere hokken en kwijnende dieren. Terwijl in moderne asielen het allang héél anders is: het asiel is géén eindstation, maar een tussenstation waar dierenwelzijn centraal staat.

Bekijk hier de afleveringen van tv-programma Zapp Your Planet bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Regisseur en presentatrice

Ik telefoneer met regisseur Inge die over haar ideeën vertelt. Dat klinkt goed. Inge en presentatrice Janouk komen langs en we laten Stevenshage aan hen zien. Ze zijn enthousiast. Wij ook en zeggen onze medewerking toe. Mijn enige vraagteken is of we wel genoeg dieren voor hen beschikbaar hebben om leuke beelden te maken, want uweetwel, corona. (Onder ons gezegd: ik ben blij dat ik niet in hun schoenen sta. Het lijkt me warempel geen peulenschil om in vier korte afleveringen een samenhangend verhaal te vertellen.)

Geduld en humor

De draaidagen verlopen gesmeerd. De ervaren ploeg (presentator, regisseur, cameraman, geluidsman) beschikt over precies de juiste eigenschappen voor het filmen van dieren: geduld, geduld, geduld en humor. Soms zijn we even iemand van de crew kwijt en vinden diegene prompt ergens terug onder een stapeltje katten. De relaxte aanpak vertaalt zich naar de dieren, die als volleerde acteurs volkomen naturel zichzelf spelen.

U vraagt…

Van tevoren spreken we de aanpak door. Inge en Janouk hebben een script *) gemaakt en komen met wensenlijstje. Zijn er misschien kinderen te regelen in de leeftijd van de doelgroep die kennismaken met de katten? Mogen ze bij een plaatsing van een dier filmen? En bij een operatie? Is er een zielig dier binnengekomen die met de nodige zorg zienderogen opknapt? Is er een hond die van binnenkomst tot herplaatsing te volgen is? Kunnen we een konijnen speeddate verzorgen? Ehh…

*) Het script heet “Asielig”. Onze eerste reactie is natuurlijk: “maar de asieldieren zíjn helemaal niet zielig!” Dan blijkt dat het staat voor “Anti-Sielig” want na de rondleiding en het gesprek bij Stevenshage zijn Inge en Janouk het daarover helemaal met ons eens.

…wij draaien!

Stomtoevallig is dan net teckel Mazzel binnengekomen (schattig koppie, met een behoorlijk bord voor zijn kop en bijtincidenten op zijn kerfstok), zit er een tweetal superleuke jonge katten (Mihos en Michaela) en hebben we zelfs nog een paar konijnen met de juiste specificaties om ook die opnamen te kunnen proberen. De drie draaidagen komen makkelijk vol en de tv-ploeg is tevreden.

Belang van de dieren voorop

Wij zijn onder de indruk van hun professionaliteit en flexibiliteit en zijn blij dat bij alles het belang van de dieren voorop staat. Onze sterren hebben eigenlijk nauwelijks door gehad dat ze gefilmd werden. Dat wij mochten meedelen in de heerlijke gecaterde lunch speelt uiteraard totaal geen rol bij ons eindoordeel, heh.

De eerste aflevering is inmiddels uitgezonden (klik hier om het terug te zien). Zondag 9, 16 en 23 mei volgen de andere drie. Wij zijn blij dat de moeite die we doen om onze dieren aan een nieuw thuis te helpen beknopt maar duidelijk in beeld is gebracht. Deze donderdag wordt er taart bezorgd van Zapp Your Planet, om te bedanken. Nou, héél graag gedaan!

Klik hier voor een overzicht van alle uitzendingen van Dierentehuis Stevenshage bij het tv-programma Zapp Your Planet.

Bekijk hier de afleveringen van tv-programma Zapp Your Planet bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Nieuws
15 juni 2024

Mooie opbrengst voor huis-aan-huis collecte

Gewapend met hun grootste glimlach èn wandelschoenen gingen tientallen collectanten in mei de deuren langs om geld op te halen voor de dieren in ons asiel. De huis-aan-huis-collecte leverde dit jaar maar liefst €10.901 op!

Blog
8 juni 2024

Kittens in het asiel

Kittens zijn doorgaans razend populair, zeker wanneer het de eerste van het jaar zijn. Begin mei was het bij ons zo ver: het eerste nestje vrolijke, gezonde pluizebolletjes is klaar voor een nieuw thuis. Binnen de kortste keren stromen er tientallen inschrijvingen binnen voor slechts vijf kittens. Lees in het blog hoe we dàt nou aanpakken…

Nieuws
29 mei 2024

Leidsch Dagblad interviewt vrijwilliger Stef

“Ik vind het nooit eng bij de honden. Als ik rustig ben, zijn zij dat ook.” aldus vrijwilliger Stef in een interview met het Leidsch Dagblad. Onze asielhonden hebben deze editie uiteraard verslonden, want ze zijn dol op Stef!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren