Intussen in het asiel: Echte Leidsche kittens

Categories
Blog: Intussen in het asiel

“Je moet er echt even naar kijken” zegt de medewerkster van de dierenambulance “die oogjes puilen helemaal uit”. Het is avond, er zijn drie kittens moederziel alleen gevonden bij het Academiegebouw aan het Rapenburg. “Zet maar even in het de nachtopvang, dan kijk ik zo direct als ik mijn ronde ga doen” zeg ik. “Vaak zijn die ogen gewoon een kwestie van een zalfje erin en binnen drie dagen zie je er niks meer van” voeg ik nog toe. “Ze zijn er echt slecht aan toe hoor” zegt de medewerkster. Ik hoor aan haar stem dat ze het er moeilijk mee heeft.

Kittens Academia en Lugduno komen met ontstoken ogen terecht bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Ontstoken oogjes

Even later loop ik naar ‘het politiehok’ (zo heette het ooit vroeger en de naam is blijven hangen, maar tegenwoordig is het 99 van de 100 keer de Dierenambulance die er ’s avonds en ’s nachts zwerfdieren neerzet) en zie de kleintjes.

“Oh” zeg ik zachtjes tegen mezelf “dat gaat waarschijnlijk wat meer vergen dan alleen een zalfje…” en verontschuldig me alsnog naar de ambulance medewerkster. Die dat niet hoort omdat ze alweer naar een volgende oproep is, maar het gaat om de intentie. Ze had gelijk, ze zijn er slecht aan toe.

Bij één van de drie puilt het oogje verschrikkelijk uit (alleen het zien ervan doet me al zeer), bij een ander zit er een rood/blauwe ontstekingswaas over een oogje en de derde heeft allebei de oogjes bijna dicht. Allemaal proesten en niezen ze, de oogjes zijn hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een niesziekte virus.

Zeer besmettelijk

De kittens zijn verlegen, maar duidelijk wel gewend aan mensen. Hun namen luiden (en ik ben niet de schuldige dit keer): Academia, Lugduno en Batava, twee zusje en een broertje. Als we de volgende dag de dierenarts raadplegen is het duidelijk dat het oog van Batava er zo snel mogelijk uit moet. Ze keert terug in het asiel met een half geschoren gezichtje met grote zwarte hechtingen erin.

Ze krijgen een hele rits aan medicijnen: antibiotica, pijnstilling, iets voor de verstopte neusjes en jawel, toch ook oogzalf. Ze wonen in de ziekenboeg. Welk virus ze ook te pakken hebben (herpes? calici? rhino? chlamydia?), het is hoe dan ook zeer besmettelijk voor alle andere katten.  Kattenverzorgster Marlies daarom neemt elke dag een extra set kleding mee. Zo kan ze het academisch trio zelf verzorgen en daarna toch ‘schoon’ zijn om zich ook met de andere asielkatten bezig te kunnen houden. De nieuwe wasmachine die ze toevallig deze week heeft gekocht, kan daarmee meteen flink aan de bak was.

Het oogje van kitten Batava moest verwijderd worden nadat ze binnenkwam bij Dierentehuis Stevenshage.

Afwachten

De drie beginnen wat minnetjes. Ze krijgen infusen, extra lekker eten en veel aandacht. Onder het geopereerde oogje van Batava hoopt zich wondvocht op, dat na een dag of twee zijn weg naar buiten vindt. Het lijkt dan net of het kleintje bloederige tranen vergiet, maar het lucht duidelijk wel op.

Ze beginnen steeds beter te eten, te spelen, elkaar achterna te zitten en zich in alle opzichten weer als jonge katjes te gedragen. Het oogje van Lugduno gaat nog steeds achteruit en ook voor hem ligt er een oogverwijdering in het verschiet, al durft de dierenarts bij hem nog even te wachten tot hij wat verder is aangesterkt. Voor Academia is het nog even afwachten en intussen blijven we zalven (niet Academia’s hobby). Misschien dat het herstelvermogen van haar lichaam uiteindelijk groot genoeg is om haar weer twee stralende kijkertjes te bezorgen.

Wilt u helpen?

Wilt u ons ondersteunen bij de kosten van dit “echt Leidsche Trio”? Twee oogoperaties, zalf (ieder een eigen tube…), antibiotica, ontworming (ja want die hebben ze ook), speciale kittenmousse blikvoer (inkoop 2 euro per blikje…) en uiteindelijk entingen en chips. Plus de verzorging, schone dekens, handdoeken, enzovoorts kost bij elkaar minstens 750 euro. De TLC* die wij en onze vrijwilligers erin steken is uiteraard kosteloos maar onbetaalbaar…

Klik hier of op de foto hieronder om te doneren voor deze kittens. Elke bijdrage is van harte welkom!

Update zondag 25 juli 2021: Het benodigde bedrag is inmiddels ruim behaald. Wij zijn alle gulle gevers daarvoor zeer dankbaar! Wilt u onze dierenopvang alsnog steunen? Dat kan met een algemene eenmalige donatie, adopteer een dierenverblijf op uw naam of word donateur.

* Tender Love & Care

Kittens Batava en Lugduno spelen met elkaar bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
19 mei 2024

De collecteweek gaat van start!

Van dinsdag 21 tot en met zaterdag 25 mei kunt u onze vrijwilligers aan uw deur verwachten met de bekende oranje collectebus. Met elkaar hopen we een mooi bedrag op te halen voor de medische kosten van de asieldieren. Geen collectant gezien? Doneer dan online!

Nieuws
16 mei 2024

Kunstveiling brengt ruim 300 euro op voor de asieldieren!

Begin mei waren we uitgenodigd bij de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. Er werd enthousiast geboden op de unieke werken van verschillende (internationale) kunstenaars. Bekijk hier de foto’s én maak kennis met ex-asielkonijn Bobo, die één van de werken maakte.

Blog
4 mei 2024

Babs

Wanneer Babs in het asiel terechtkomt, blijkt er van alles mis met haar ogen. We vragen ons af of ze überhaupt nog wel iets ziet. Ze gaat linea recta naar onze ziekenboeg en ontpopt zich daar tot een ontzettend lieve poes. Helaas blijkt een operatie onvermijdelijk, maar Babs geeft niet op. Lees hier het verhaal van Babs.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren