Intussen in het asiel: Collecte

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Elk jaar is er een huis-aan-huis collecte voor het het asiel – dit jaar was dat begin juni. Wat veel mensen niet weten, is dat er achter de schermen heel wat gebeurt voordat er een collectant aan de deur staat.

In februari 2016 hebben we de gemeentes uit ons verzorgingsgebied aangeschreven voor een collectevergunning voor 2017. We moeten er zo vroeg bij zijn omdat we anders geen vergunning meer kunnen krijgen. In de loop van dat jaar druppelen de vergunningen gelukkig binnen en kunnen we verdere voorbereiding treffen.

In maart 2017 is er overleg met bestuurslid Suzan om het doel van de collecte vast te stellen. De volledige opbrengst zal dit jaar gebruikt worden voor de medische kosten van onze asieldieren, zoals sterilisaties, castraties, inentingen, vlomiddelen, ontworming, dieetvoer, chip en registratie. Deze kosten bedragen per jaar ongeveer €30.000. We bepalen ook wat er op de poster van dit jaar gaat komen en wat we op de website en Facebook zetten. Dit jaar gaan we de collecte ook online houden. Dit stuk neemt zij voor haar rekening.

Collecteweek 2017 voor Dierentehuis Stevenshage

In deze periode gaat ook de eerste mail naar de vrijwilligers die wijkhoofd zijn. Gelukkig doen ze dit jaar ook alle vier weer mee. Helaas hebben we lang niet genoeg wijkhoofden, dus alle andere wijken en gemeentes neem ik voor mijn rekening.

In april beginnen we met collectanten bellen. We vragen de circa 80 mensen die het afgelopen jaar voor ons hebben gelopen of ze ook dit jaar weer een steentje willen bijdragen. Vrijwilligers Elita, Ans en Bodil helpen mij met bellen. Dit neemt wat avonden in beslag, maar uiteindelijk weten we iedereen te bereiken.

Zodra iedereen is gebeld, begint voor mij de taak om de collectanten in te delen. Zo voorkomen we dat mensen in de zelfde straat lopen. Ik maak voor iedereen een legitimatiekaart, een begeleidende brief, een bedankje en een plattegrond waarop staat waar die gene mag lopen. Ook krijgt elke collectant een eigen busnummer zodat wij weten wie welke bus mee heeft.

Voor onze wijkhoofden maken we tasjes klaar zodat zij alle spullen hebben om thuis alles in orde te maken voor de collectant.

Zo zoetjes aan nadert dan de collecteweek waarin er ook daadwerkelijk gelopen mag worden. Samen met de wijkhoofden zorgen we dat iedereen de verzegelde collectebus en kaart op tijd in huis heeft.

Dan is het begin juni en gaat de collecte van start. Tientallen collectanten gaan de straat op om geld in te zamelen voor de medische kosten van onze asieldieren. Ze trotseren met opgeheven hoofd het noodweer dat uitgerekend in die week losbarst. Ik sta hen op afstand bij wanneer ze vragen hebben. Ook de digitale collectebus gaat deze week open.

Na de collecteweek begint de volgende fase. De wijkhoofden en collectanten brengen de collectebussen terug naar het asiel. Het tellen kan beginnen! Alle collectanten willen graag weten wat ze hebben opgehaald voor de dieren.

Normaal ben ik degene die de telling doet, maar dit jaar doet mijn zus dat, zodat ik ander asielwerk kan doen. De verzorging van de dieren gaat natuurlijk ook gewoon door.

Binnen twee weken is alles geteld en kunnen we de balans opmaken. We zien onze collecte-opbrengst helaas al jaren teruglopen en stilletjes hopen we dit jaar het tij te keren. De opbrengst blijkt met €16.803 helaas toch weer flink lager dan dat we gehoopt hadden, maar ik vind het nog steeds een heel mooi bedrag!

De collecte-opbrengst van Dierentehuis Stevenshage loopt helaas al jaren terug.

Op één avond schrijf ik alle bedankkaartjes voor de collectanten met hun busopbrengst erop. Ik ben trots op onze collectanten die door regen en onweer hebben gelopen voor de asieldieren.

Ik ben trots op de mensen die hun vrije avonden hebben opgegeven om zich in te zetten voor onze dieren. De ene heeft zelf gelopen, de andere heeft hele wijken ingedeeld en de volgende heeft collectebussen rondgebracht.

En natuurlijk ben ik dankbaar voor alle gulle giften die we in de collectebussen hebben gevonden!

Ik hoop dat ik volgend jaar weer mag rekenen op een mooie groep vrijwilligers. De aanvraag voor de vergunning is namelijk alweer gedaan 😉

Wilt u volgend jaar ook meelopen met onze collecte voor de asieldieren? Meldt u zich dan hier aan!

Laatste blog & nieuws

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

Blog
6 april 2024

Dag omaatje…

“We hebben een mooie nalatenschap binnengekregen” meldt Nicolette verrast. Het blijkt van mevrouw M., een zeer dierbare klant die verschillende asielhondjes een liefdevol thuis heeft gegeven. Lees in dit blog het bijzondere verhaal van mevrouw M. en haar geliefde Max, Billy en Tommie.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren