Intussen in het asiel: Werken met dieren

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Bijna iedereen die van dieren houdt, heeft er wel eens over nagedacht (ja, geef het maar toe): werken bij een dierenasiel. Een droombaan! Dieren redden, eten geven, knuffelen, uitlaten; zwaar werk maar met veel voldoening, zo bezien buitenstaanders ons werk vaak. Wij beamen dat meestal omdat uitleggen hoe het echt zit nog best ingewikkeld is.

Werken in een dierenasiel gaat over dieren, maar ook over mensen. Foto: Sanne van de Berg van Dog Portraits

Voorbij het knuffelen

Voor een vrijwilliger bestaan de taken inderdaad voor het grootste deel uit dieren verzorgen, knuffelen, uitlaten en socialiseren. Vrijwel heel team Stevenshage is ooit op die manier begonnen waardoor we precies weten hoe dat is. Toen we konden overstappen naar een betaalde functie, bleek de praktijk als medewerker van Stevenshage toch behoorlijk anders.

De gezondheid en het welzijn van al die dieren die je voorheen “alleen maar”*) hoefde te verzorgen, uit te laten of te knuffelen zijn nu ineens voor honderd procent jouw verantwoordelijkheid. Als een boze kat naar de dierenarts moet, roepen ze jou. Als een lollige hond niet uit het speelbos wil, klopt men bij jou aan. Als ze ziek worden en er moeilijke besluiten worden genomen is dat simpelweg jóuw taak, jouw verantwoordelijkheid, jóuw geweten.

*) Tussen aanhalingstekens omdat ik echt niet onderschat hoeveel werk onze vrijwilligers en stagiairs verzetten en hoe broodnodig ze zijn.

Dierenartsen, baasjes en vrijwilligers

Een hele andere dimensie die er voor de vaste medewerkers bijkomt en waar je van tevoren niet echt rekening mee houdt, is de omgang met mensen. In plaats van spelen met een kat, overleggen met de dierenarts. In plaats van een hond uitlaten, potentiële baasjes te woord staan. In plaats van even snel zelf die pil ingeven aan vrijwilligers voordoen hoe je dat doet. In plaats van was vouwen een geërgerde klant te woord staan.

Mensen helpen

Die droombaan met dieren en de werkelijke baan met dieren blijken misschien toch twee verschillende dingen… begrijpt u ons niet verkeerd: we doen ons werk heel graag en gaan elke dag met veel plezier weer aan de slag. Maar de inhoud is misschien nét iets anders dan je op het eerste gezicht zou denken.

Voor een deel bestaat onze taak uit dieren helpen door dieren te helpen, voor een veel groter deel echter bestaat het uit dieren helpen door mensen te helpen dieren te helpen. Als u begrijpt wat ik bedoel. Niet? Dan hier wat voorbeelden.

Herder Joep

Joep de Mechelse herder: van de week nog stuiterde hij naar binnen met zijn baasje om eten te kopen. Ongeschikt als waakhond – te vriendelijk – liep hij geregeld weg op zoek naar menselijk gezelschap. We herplaatsten hem bij een gezin zonder veel hondenervaring maar wát een combinatie! We zien communicatie zonder woorden tussen mens en hond en een innige band.

Mechelse herder Joep vond zijn gouden mandje via Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Jack Russell Sjors

Of Jack Russell meisje Sjors, die de andere hond in haar huis vééls te druk vindt. Ze is daardoor knorrig en gespannen. Sjors bestaat, maar lééft niet echt. Hoewel ze al wat ouder is, vinden de hondenverzorgsters binnen de kortste keren een plek waar Sjors als een prinsesje wordt ontvangen. Op foto’s van haar nieuwe baasjes zien we een totaal ontspannen hondje waar de lol in het leven vanaf straalt, net als bij haar nieuwe baasjes.

Kater Baxter

Ook voor kater Baxter is het leven ten goede gekeerd. Na zijn optreden in dit blog vond hij al snel een plekje waar hij helemaal zichzelf mag zijn. Verlegen is hij nog steeds een beetje, maar zijn eigen mensen hebben ook zijn andere kant leren kennen, die van stoere muizenjager… Hij wordt omschreven als de leukste en de liefste kat van de hele wereld.

Klik op de afbeelding om het blog over kater Baxter terug te lezen.

Matchmakers

Zo kunnen we het hele internet volschrijven met verhalen waarin we mensen blij maken met een dier die een dier blij maken met zijn mens. De kunst is om de juiste mensen en dieren weten te combineren. Dat is werk waar we blij van worden. Dat we tussendoor een kitten mogen knuffelen of een hond kunnen laten darren in de kantine (om te socialiseren…) is natuurlijk de kers op de taart. En dat weegt ruimschoots op tegen de energie en moeite die we er natuurlijk ook aan besteden. Droombaan? Ja eigenlijk wel dus, maar anders dan ‘men’ denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Nieuws
15 juni 2024

Mooie opbrengst voor huis-aan-huis collecte

Gewapend met hun grootste glimlach èn wandelschoenen gingen tientallen collectanten in mei de deuren langs om geld op te halen voor de dieren in ons asiel. De huis-aan-huis-collecte leverde dit jaar maar liefst €10.901 op!

Blog
8 juni 2024

Kittens in het asiel

Kittens zijn doorgaans razend populair, zeker wanneer het de eerste van het jaar zijn. Begin mei was het bij ons zo ver: het eerste nestje vrolijke, gezonde pluizebolletjes is klaar voor een nieuw thuis. Binnen de kortste keren stromen er tientallen inschrijvingen binnen voor slechts vijf kittens. Lees in het blog hoe we dàt nou aanpakken…

Nieuws
29 mei 2024

Leidsch Dagblad interviewt vrijwilliger Stef

“Ik vind het nooit eng bij de honden. Als ik rustig ben, zijn zij dat ook.” aldus vrijwilliger Stef in een interview met het Leidsch Dagblad. Onze asielhonden hebben deze editie uiteraard verslonden, want ze zijn dol op Stef!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren