Intussen in het asiel: Vogels tellen

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Vorig weekend was het Nationale Tuinvogeltelling 2021. In de appgroep van ons bestuur deelt men resultaten; onder de getelde vogels zijn o.a. mezen, merels, kauwen, eenden, vinken en parkieten. Opvallend afwezig in onze bestuurs-mini-telling is de nummer één van de nationale uitslag: de huismus. Ik heb niet meegedaan. Tellen is niet mijn sterkste kant. En eigenlijk was ik het ook gewoon vergeten.

Bonte spechten

Het asielterrein telt vele bomen, struiken, kreupelhout en struikgewassen die gezamenlijk vele vogels – zowel in aantallen als soorten – aantrekken en een thuis bieden. Mijn wederhelft maakte onlangs onderstaande video van een vrouwelijke Grote Bonte Specht (dat van die Grote en dat het een meisje was moest ik opzoeken). Op het wereld wijde web leer ik meteen dat een Middelste Bonte Specht een rood petje heeft. En door kenners afgekort wordt tot MiBo. Heb ik dus zomaar een GroBo naast m’n huis…

Reigers en buizerd

De Tuinvogeltelling-Top-Tien komt op het asielterrein en in onze tuin – afgezien van de bij ons zo zeldzame huismus – in groten getale voor. Uit de top 25 zie ik zelfs 18 soorten zeer regelmatig langskomen en nog 2 die we af en toe zien. Daarnaast miegelt het hier van de reigers en hebben we een resident buizerd echtpaar dat de aanwezige duivenpopulatie onder controle probeert te houden.

Meer biodiversiteit

Een van de Stevenshage motto’s – ik doe geen uitspraken of ik hier wel of niet de oorzaak van ben – is “het kan altijd beter”. Concreet betekent het in dit geval, méér vogels en méér bloemen en méér vlinders (al stel ik voor dat we qua eikenprocessievlinder een kleine uitzondering maken) en méér insecten en méér amfibieën. Kortom méér biodiversiteit (met excuus voor dit modewoord).

Reigers voor het hek van Dierentehuis Stevenshage in Leiden

Jaarrond Tuintelling

Al klikkend kom ik erachter dat er – bijzonder gemakkelijk voor mensen zoals ik, die er pas na afloop achter komen ze hem gemist hebben – een Jaarrond Tuintelling bestaat. Hier kun je niet alleen vogels, maar alle soorten en aantallen planten en dieren die in je tuin voorkomen registreren. En dan wekelijks bijhouden. Of vaker. En dan lijkt ineens zo’n jaarlijkse telling weer een heel goed idee.

Tuinreservaat

Op diezelfde website blijkt ook dat iedereen z’n tuin kan omtoveren tot ‘reservaat’. Stiekem verwacht ik dat er bij ons allang zulke idyllische omstandigheden heersen omdat we nou eenmaal in de gelukkige omstandigheid verkeren dat wat wij tuin noemen eigenlijk een stukje (stads)bos is. Het valt tegen, meteen bij de eerste van de tien reservaatsvoorwaarden. “Een natuurlijke vijver met een geleidelijk aflopende oever” staat er. Al staat die al heel lang op mijn verlanglijstje, ik heb er geen. Ineens, tijdens het lezen, overvalt me een vlaag van tuin-inspiratie en bedenk ik de perfecte plek ervoor.

Juichende salamanders

Volgens de Vogelbescherming is het een klusje van niks*). Als ik lees: “koop een kunststof kuip van minstens 30 centimeter diep en een paar waterplanten” word ik enthousiast. Bij de volgende zin echter “graaf een gat ter grootte van de kuip” verschijnen er spontaan zweetdruppels op mijn voorhoofd. De zware klei die hier als grondsoort de dienst uitmaakt, maakt dit ‘simpele klusje’ plotseling een stuk minder aantrekkelijk. Desondanks zwerf ik nog geruime tijd rond op websites die ‘stevige en vorstbestendige kuipen’ verkopen en krijg visioenen van juichende salamanders en winterkoninkjes in badkostuum.

Stadsbos

Diezelfde dag komt onze vaste hovenier Leo van der Valk langs. Zo’n machtig, prachtig en levend stadsbos moet immers wel onderhouden worden. Samen lopen we een ronde over het terrein. Leo (wiens advies ik hogelijk waardeer en klakkeloos accepteer) zegt “deze klimop intact laten hoor, want grote ecologische waarde” en “hier de meidoorn snoeien, misschien daar een hazelaar planten”. De heggenmus in de haagbeuk (die in tegenstelling tot zijn huis-neef al jaren bij ons nestelt) ontgaat hem niet en even later verkneukelen we ons gezamenlijk om een goudhaantje in het kleine bos. Ons pseudo-reservaat doet het eigenlijk niet zo slecht misschien. Van de andere voorwaarden zijn er nog minstens zes die ik kan afvinken. En die natuurlijke vijver? Er zijn vast wel wat sterke mensen in mijn omgeving die ik lief kan aankijken…

Nationale Mollentelling

Waar ik trouwens op de Jaarrond Tuintelling website ook achter kwam, is dat er op 13 en 14 februari een nationale mollentelling zal zijn. Ik doe mee! Molshopen hebben we in overvloed en het mooie is natuurlijk dat die héél makkelijk te tellen zijn. Zolang ik het maar niet vergeet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Nieuws
15 juni 2024

Mooie opbrengst voor huis-aan-huis collecte

Gewapend met hun grootste glimlach èn wandelschoenen gingen tientallen collectanten in mei de deuren langs om geld op te halen voor de dieren in ons asiel. De huis-aan-huis-collecte leverde dit jaar maar liefst €10.901 op!

Blog
8 juni 2024

Kittens in het asiel

Kittens zijn doorgaans razend populair, zeker wanneer het de eerste van het jaar zijn. Begin mei was het bij ons zo ver: het eerste nestje vrolijke, gezonde pluizebolletjes is klaar voor een nieuw thuis. Binnen de kortste keren stromen er tientallen inschrijvingen binnen voor slechts vijf kittens. Lees in het blog hoe we dàt nou aanpakken…

Nieuws
29 mei 2024

Leidsch Dagblad interviewt vrijwilliger Stef

“Ik vind het nooit eng bij de honden. Als ik rustig ben, zijn zij dat ook.” aldus vrijwilliger Stef in een interview met het Leidsch Dagblad. Onze asielhonden hebben deze editie uiteraard verslonden, want ze zijn dol op Stef!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren