Intussen in het asiel: Tropische Tijden

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Iedereen in Nederland heeft het erover en heeft er ook -min of meer- last van. Hitte en Droogte met hoofdletters. Tropische Tijden.

Mussen en mossen

Deze week vallen gewoon echt de mussen van het dak. Al denk ik dat deze uitdrukking misschien eigenlijk gaatover móssen die van het dak vallen. Die vogeltjes zijn wel slim genoeg om de waterbak in mijn tuin op te zoeken, de mossen op ons terrein zijn inmiddels totaal verdord en verworden tot tumbleweeds. (Ik heb de vertaling hiervan opgezocht. Het is “steppenroller”. Ja, dan weet u nog niks. Ik bedoel die rollende bosjes die je altijd in cowboyfilms ziet.)

Vlaamse reus Sofina - de verloofde van Matthieu - koelt zich aan een ice pod.

Kinderkatten

Als woestijndieren weten katten dat overdag gewoon een beetje liggen niksen de beste strategie is bij hitte. De kinderkatten vinden dat onzin en raggen gewoon verder. Als ik hun avondhapje kom brengen, heb ik de grootste moeite om het tuig de schatjes op hun eigen afdeling te houden. Klik hier voor een recente video van de racende kittens.

Kikkerbadjes

De muren van de hondenkennel zijn gemaakt van centimeters dik beton en dat blijft aangenaam koel, zeker in vergelijking met buiten. Prettig voor de honden én voor hun verzorgers. Toch maken de honden zich beduidend minder sappel dan anders. Honden die normaal behoorlijk heftig op soortgenoten reageren (we noemen geen namen Femke) doen nu net alsof ze de hond aan de overkant van de straat echt niet gezien hebben.

Uitlaten gaat sowieso volgens tropenregime. Geen verre wandelingen (ooit een blote voet op dat hete asfalt gezet?) maar een gezapig rondje en even bijkomen op een bankje in de schaduw. Een loom spelletje in ons asielbos, ballen gooien is er niet bij nu. Ter afsluiting even knuffelen in de kennel zorgt voor blije honden ondanks de temperaturen. En ook voor groezelige vrijwilligers, aangezien er tijdens deze hitte natuurlijk druk pootje wordt gebaad in de kikkerbadjes in het bos.

Voor de planten in de tuin moet een schietgebedje om regen volstaan. Sproeien is niet meer verantwoord gezien de slinkende watervoorraden. Alleen onze Moerbei van Herinnering krijgt wekelijks een royale portie nattigheid. De bak met aardbeienplanten krijgt de restjes uit de drinkbakken van de konijnen. Als dank geven de plantjes ons af en toe een aardbei, tenzij de merel ons te snel af is. We nemen het hem maar niet kwalijk…

De kikkerbadjes in het hondenspeelbos zorgen voor wat broodnodige verkoeling tijdens de hitte.

Felroze verkoeling

Bij de konijnen liggen overal felroze schijven in de hokken. Nou is roze toevallig mijn lievelingskleur, maar dit keer ben ik niet verantwoordelijk voor de kleurkeuze. Deze invriesbare-onknaagbare-ongiftige koelschijven (ook wel bekend als ice pods) zijn namelijk uitsluitend in deze tint verkrijgbaar. Zal wel iets praktisch zijn met zichtbaarheid tussen het stro. Of de maker ervan deelt mijn voorliefde voor deze kleur, dat kan natuurlijk ook. Fransman Matthieu en zijn Vlaamse verloofde Sophina hebben er -gezien hun formaat- meer dan één ieder nodig.

Franse hangoor Matthieu geeft een hele nieuwe betekenis aan het begrip 'ijskonijn'.

Zwerfdieren in de hitte

In het zwerfdieraanbod merken we de Hitte en Droogte ook. De dierenambulance rijdt af en aan. Katten die uit de sloot proberen te drinken en erin vallen. Oude katten met nierproblemen die geen extra water kunnen vinden buiten en instorten. Eendagskittens die langs de kant van de weg worden gevonden -al twijfelen we hierbij aan de Hitte en Droogte als oorzaak. Vogels die door de openstaande ramen hun kans schoon zien om hun vliegspieren te oefenen. Sommige komen fris en fruitig bij ons binnen, andere worden door een kat geapporteerd en overleven hun avontuur helaas niet.

Klik hier voor een actueel overzicht van onze gevonden zwerfdieren.

Vakantiegangers

Het is ook druk op het strand, een Duitse hond raakt zijn baasje kwijt. Zijn eigenaar is dolblij dat hij zijn hond nog mag ophalen -ruim na sluitingstijd- en drukt zijn dankbaarheid uit in de vorm van een ruime donatie.

De Oostenrijkse familie wier hond door de politie uit hun auto is gehaald, is wat minder blij. “De auto stond in de schaduw!” zeggen ze “en de klapraampjes waren open!”. Ik probeer duidelijk te maken dat desondanks de temperatuur hoog kan oplopen en het zuurstofgehalte fors kan verminderen. Al met al zijn ze uiteindelijk blij dat ze niet tot de volgende dag hoeven wachten om hun hond mee te nemen. Ik krijg, naast een donatie, een stevige Oostenrijkse knuffel als dank.

Onbeperkt waterijsjes

Gedurende de week stijgt de temperatuur alsmaar verder en verder. We beginnen om zeven uur met dieren verzorgen. Overdag ramen en deuren dicht om de warme lucht buiten te sluiten. Onbeperkt waterijsjes voor de vrijwilligers. Na tienen ‘s avonds alles open om te ‘luchten’. Reikhalzend zien we uit naar zaterdag, naar de beloofde koelte van 25 graden -alles is relatief- en regen. U herinnert het zich vast nog wel: water dat zomaar uit de lucht komt vallen.

Tenslotte: voor de lezers die zoeken naar de clou van deze week, helaas, die is gesmolten…

Laatste blog & nieuws

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

Blog
6 april 2024

Dag omaatje…

“We hebben een mooie nalatenschap binnengekregen” meldt Nicolette verrast. Het blijkt van mevrouw M., een zeer dierbare klant die verschillende asielhondjes een liefdevol thuis heeft gegeven. Lees in dit blog het bijzondere verhaal van mevrouw M. en haar geliefde Max, Billy en Tommie.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren