Intussen in het asiel: Tips voor vakantiegangers en oppassers

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Het wordt weer vakantie! Dat is goed te merken in ons pension, waar het gezellig druk begint te worden. Dat er meer mensen op vakantie zijn merken we ook in ons asiel doordat er meer “zwervers” binnenkomen waarvan later blijkt dat hun baasjes op vakantie zijn.

Met goede voorbereiding zorgt u dat ook uw dier een ontspannen vakantie heeft.

Tips voor de baasjes

Het is natuurlijk heerlijk dat uw dier tijdens uw vakantie lekker thuis kan blijven in zijn eigen omgeving. Maar zonder hun eigen gezin en routine kan het zijn dat een kat op zoek gaat en klagend door de straten gaat dwalen, of bij iemand anders naar binnen gaat op zoek naar menselijk gezelschap. En konijntjes hebben meer gelegenheid om ongezien een ontsnapping uit de tuin te plotten. Hoe goed de oppas ook zijn of haar best doet!

In de loop der jaren hebben we allerlei scenario’s en vragen langs zien komen. Daarom wat tips voor de baasjes ter voorbereiding en voor de oppassers van de dieren die thuis blijven.

1. Voldoende voer

Zorg dat er voldoende voer (méér dan voldoende en afwisseling) in huis is voor uw dier. Zodat de oppas niet op zoek hoeft naar welk voer ze moeten kopen. Schrijf ook op welk eten het dier echt héél lekker vindt. De routine is toch heel anders als het baasje er niet is en een dier kan daar erg van slag van zijn. Als de oppas dan met rosbief aankomt, maar het lievelingskostje is gerookte makreel, dan helpt dat niet echt.

2. Medicijnen en dierenarts

Mocht het dier medicijnen krijgen: zorg naast een voldoende voorraad medicijnen ook voor een beschrijving van welke medicijnen, hoeveel, hoe vaak en waarvoor. En natuurlijk naam en telefoonnummer van de vaste dierenarts. Zorg sowieso dat de oppas weet wie uw dierenarts is (op papier, of app de gegevens). Het dier kan immers ziek worden of -als hij buiten komt- een ongeluk krijgen. Je moet er niet aan denken dat de oppas eerst uren moet uitzoeken naar welke dierenarts ze moeten bellen.

3. Controleer de chip

Zorg dat uw kat gechipt is én dat de chip goed geregistreerd staat. U kunt de registratie checken via chipnummer.nl. Bij de NDG kunt u gratis een derde telefoonnummer noteren bij de chip. Het kan natuurlijk zijn dat u op vakantie in het buitenland niet bereikbaar bent en dan is het handig om het nummer van uw oppas erbij te vermelden. Dit scheelt veel zoekwerk voor het asiel, dierenambulance en de dierenarts.

Het bovenstaande geldt ook voor binnenkatten die op het balkon komen. Katten kunnen van een balkon vallen wanneer ze schrikken of een vogeltje of insect achterna zitten. En juist dan hebben ze heel veel moeite om de weg naar huis terug te vinden.

Juni is de landelijke chipmaand. U kunt uw dier dan bij de meeste dierenartsen voordelig laten chippen (klik hier voor een lijst).

4. Zorg voor een foto

Zorg dat de oppas een duidelijke foto en/of een beschrijving heeft van uw dier. Dit klinkt misschien overbodig, maar weet u uit uw hoofd precies hoe uw kat er uit ziet? Waar ze een witte vlek heeft of die ene zwarte streep. Dat is vaak voor een eigenaar al lastig, laat staan voor de oppas. En is het een poes, kater, reu of teef, gecastreerd of niet of misschien loops of krols? Dat lijkt allemaal heel logisch maar op momenten van stress zijn dat vaak de dingen die de oppas dan even niet meer weet. Vermeld dit in de informatiebrief die u uiteraard voor de oppas schrijft.

Tip voor de oppas: wacht niet af bij vermissing!

Mocht uw oppasdier weg zijn, licht dan meteen het asiel en de dierenambulance in (klik hier voor een stappenplan bij vermissing). Niet eerst even afwachten. U kunt via onze website een vermissingsformulier invullen. Daar kan ook een foto bij (de foto die de eigenaar voor de zekerheid aan u had geappt, zie tip 4 hierboven). Op onze website en op Instagram @stevenshage staan alle bij ons binnengekomen zwerfdieren mét foto. Mocht uw (oppas)dier in het asiel zitten, dan kunt u hem of haar 7 dagen per week, 365 dagen per jaar ophalen tussen 8.00 en 12.00 uur en tussen 13.00 en 17.00 uur.

Dieren zijn levende wezens en kunnen soms rare dingen doen. Met de juiste voorbereiding maakt u het uw oppas gemakkelijker én gaat u een stuk geruster op vakantie. Wij wensen iedereen een geweldige, stressvrije vakantie toe!

Met goede voorbereiding zorgt u dat ook uw dier een ontspannen vakantie heeft.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
24 april 2024

Loopt u met ons mee?

Onze jaarlijkse collecteweek komt er weer aan: van 21 tot en met 25 mei gaan we langs de deuren. Meld u nu aan als collectant en help de dieren in uw regio!

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren