Intussen in het asiel: Terug in de tijd

Categories
Blog: Intussen in het asiel

In het najaar ruim ik graag een beetje op. In het voorjaar heb ik er meestal geen tijd voor (over) en gedurende de zomer verzamelen zich ik-weet-even-niet-waar-ik-het-moet-laten-tjes en ik-ruim-het-straks-nog-wel-op-jes in allerlei hoeken. De kamer naast mijn kantoor is typisch zo’n hoek.

Verhuisdozen van de verhuizing (alweer twee jaar geleden), gekregen kantoorspullen, een fles wijn (huh?), wol voor Miss Minoes, overgebleven wegwerpbestek, dienbladen, schoenen en regenkleding van een collega (we noemen geen namen hoor Marlies); werkelijk van alles.

Én een grote doos met losse krantenknipsels. Jonne biedt zich als vrijwilliger aan om de knipsels uit te zoeken en te ordenen. Een bezoek aan het verleden dus…

De opening van het asiel aan de Besjeslaan in 1960! De opening van het asiel aan de Kenauweg in 1994! De opening van het nieuwe asielgebouw aan de Kenauweg in 2014! En alles wat daartussen zit.

Jonne verbaast zich over hoeveel er in de loop der tijd over het asiel in de kranten heeft gestaan.

Af en toe staan er geen jaartallen bij de knipsels en moeten we schatten welk jaar het geweest is. Als oud-beheerder Leen op de foto staat, helpt de kleur en vorm van zijn snor bij het bepalen van het jaartal, een beetje zoals jaarringen bij een boom.

Onwillekeurig  ga je ‘vroeger’ en ‘nu’ vergelijken.

Hoeveel er veranderd is: de mensen (beheerder Leen is alweer drie jaar met pensioen), de huisvesting (het gebouw aan de Besjeslaan was behoorlijk bouwvallig), de financiële situatie (in 1994 keek de stichting tegen een behoorlijke schuld aan vanwege de verbouwing).

Hoe weinig er veranderd is: 1000 asieldieren per jaar die opvang en zorg nodig hebben en vele mensen die zich inzetten om dat voor elkaar te krijgen.

Ik lees over een hond die een hartoperatie moet ondergaan, waarvoor een inzamelingsactie op touw is gezet waaraan veel mensen iets bijdroegen. En ik denk aan de Facebook-actie van een maand geleden, toen er niesziekte heerste en mensen massaal kattenblikvoer doneerden.

Die ochtend werken we aan het knipselarchief. Halen herinneringen op. Lachen om hoe collega’s er ‘toen’ uitzagen (wist u dat iedereen, maar dan ook iédereen, gepermanent haar had in de jaren ’80?) en pinken af en toe een traantje weg. Dan is het 12 uur, het kantoor opgeruimd, de knipselmap opgeborgen.

Asielhond shih-tzu Arie is al bijna een kilo afgevallen, de teenamputatie van katertje Deacon is geslaagd, kitten McCloud (bij pleegmoeder Marty) is nog steeds gierend aan de diarree maar komt toch een klein beetje aan en worden Brieka, Patsy en Thulani (allemaal wat moeilijker plaatsbare katten) allemaal besproken en knapt konijn Ankie weer goed op na haar sterilisatie.

In het asiel is elke dag hetzelfde maar toch weer helemaal anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Nieuws
15 juni 2024

Mooie opbrengst voor huis-aan-huis collecte

Gewapend met hun grootste glimlach èn wandelschoenen gingen tientallen collectanten in mei de deuren langs om geld op te halen voor de dieren in ons asiel. De huis-aan-huis-collecte leverde dit jaar maar liefst €10.901 op!

Blog
8 juni 2024

Kittens in het asiel

Kittens zijn doorgaans razend populair, zeker wanneer het de eerste van het jaar zijn. Begin mei was het bij ons zo ver: het eerste nestje vrolijke, gezonde pluizebolletjes is klaar voor een nieuw thuis. Binnen de kortste keren stromen er tientallen inschrijvingen binnen voor slechts vijf kittens. Lees in het blog hoe we dàt nou aanpakken…

Nieuws
29 mei 2024

Leidsch Dagblad interviewt vrijwilliger Stef

“Ik vind het nooit eng bij de honden. Als ik rustig ben, zijn zij dat ook.” aldus vrijwilliger Stef in een interview met het Leidsch Dagblad. Onze asielhonden hebben deze editie uiteraard verslonden, want ze zijn dol op Stef!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren