Intussen in het asiel: Shih-tzu Sem

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Soms heeft een probleem een aantal lagen. Steeds als je een laagje hebt afgepeld en afgehandeld, wordt zichtbaar dat zich eronder, dieper, weer een ander en soms zelfs geheel nieuw probleem bevindt.

Vriendelijke shih-tzu

Als Sem binnenkomt in het asiel, denken we (hardop zeggen we zoiets nooit, dat is vragen om problemen) in eerste instantie: wat een leuk hondje! die gaan we vlot herplaatsen.

Een beginnersfout. Niet dat Sem moeilijk is, integendeel. Hij is vriendelijk, zachtaardig, gaat graag mee wandelen en is best wel stil. Voor een shih-tzu. Sem is een ideale gast, in dat opzicht kunnen we het onszelf nog wel vergeven, die snel-herplaatsen-gedachte.

Sem is dan ook niet bij ons gebracht omdat er iets aan zijn gedrag scheelt. Zijn baasjes hebben helaas andere problemen waardoor ze niet meer zo goed voor hem kunnen zorgen als ze zouden willen. Al een paar keer hebben ze het voor zich uit geschoven, totdat er nu echt niets anders op zit. Het is een moeilijk afstandsgesprek.

Shih-tzu Sem bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Gebitsbehandeling en castratie

Bij de daaropvolgende check door de dierenarts laat Sem zich gewillig bekijken, beluisteren en bevoelen. Alles is in orde, uitgezonderd het gebit en een tumor onder zijn staart. Dat is een hormoongerelateerde tumor, waarvoor doorgaans castratie de aangewezen behandeling is. Gebit en castratie kunnen niet in één keer dus we maken twee afspraken. Sem besteedt zijn tijd nuttig. Wandelen, spelen, snuffelen, eten, knuffelen, hij zegt er allemaal geen nee tegen. De gebitsbehandeling vindt plaats. En een aantal weken later de castratie. Het is toch heel wat voor zo’n klein lijfje en terwijl we het over ‘het geval Sem’ hebben, komen hondenverzorgster Marianne en ik tegelijkertijd tot dezelfde conclusie: “pleeggezin”. Marianne gaat bellen en vrijwilliger Cees en zijn vrouw Karolien willen Sem heel graag tijdelijk opvangen. Sem doet met zijn kraag om zijn beste imitatie van een schemerlamp en voelt zich al snel helemaal thuis.

Operatie

Weet u nog van hierboven? Problemen die zich in laagjes manifesteren? Dit is er zo eentje. De tumor onder de staart doet niet wat in de boekjes staat, namelijk slinken. Er komt drabbig vocht uit en Sem heeft er duidelijk last van. We kunnen niet anders dan de bult operatief laten verwijderen. Ook deze ingreep doorstaat Sem met glans. Vrolijk dribbelt hij mee, verkent zijn omgeving en wil graag spelen, ook al zit die onhandige kap hem daarbij een beetje in de weg.

Al snel (die dekselse laagjes hè) blijkt hij steeds meer moeite te krijgen met toiletteren. (Inderdaad, ik bedoel moeite met poepen, maar dat klinkt zo platvloers; we hebben het hier wel over een afstammeling van de lievelingshonden van de Chinese keizers.) Hij leest niet alleen de strips als hij op de wc zit, maar het hele sportkatern en de economische pagina’s erbij.

Shih-tzu Sem op zijn pleegadres van Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Hernia

Als de dierenarts Sem checkt voor zijn, ehh, stoelgang misère, vermoedt ze een hernia perinealis. Een defect in de bekkenbodemspieren, waarbij de ontlasting zich kan ophopen in de endeldarm en er risico is dat er organen of bloedvaten klem raken in de opening. En die moet, daar gaan we weer, operatief verholpen worden. Een gecompliceerde ingreep waarvoor we ons wenden tot Dierenartsenpraktijk Rijngeest, alwaar vorige week kleine dappere Sem vakkundig van zijn hernia werd afgeholpen door dierenarts Mike. Ook na deze ingreep blijft Sem zich van zijn beste zijde tonen en zijn herstel verloopt, op wat kleine hobbels na, wederom voorspoedig. Niet in de laatste plaats door de geduldige, liefdevolle en zorgzame opvang bij Cees en Karolien. Wij durven het bijna niet meer te zeggen, maar nu hopen we toch echt definitief het onderste laagje van het probleem te pakken te hebben.

Nieuw baasje

U duimt natuurlijk met ons mee voor Sem’s voorspoedige herstel. Wilt u misschien nog meer bijdragen aan zijn nieuwe leven zonder probleemlaagjes? Heel graag! Klik dan hier. Sem en wij zijn u enorm dankbaar.

We denken – afkloppen – binnen afzienbare tijd op zoek te kunnen gaan naar een nieuw baasje voor Sem. Heeft u belangstelling voor hem? Dan vragen we nog heel even uw geduld totdat hij op onze plaatsbare honden pagina komt te staan. Daarna kunt u het inschrijfformulier op onze website invullen om uw interesse kenbaar te maken.

Shih-tzu Sem bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
16 mei 2024

Kunstveiling brengt ruim 300 euro op voor de asieldieren!

Begin mei waren we uitgenodigd bij de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. Er werd enthousiast geboden op de unieke werken van verschillende (internationale) kunstenaars. Bekijk hier de foto’s én maak kennis met ex-asielkonijn Bobo, die één van de werken maakte.

Blog
4 mei 2024

Babs

Wanneer Babs in het asiel terechtkomt, blijkt er van alles mis met haar ogen. We vragen ons af of ze überhaupt nog wel iets ziet. Ze gaat linea recta naar onze ziekenboeg en ontpopt zich daar tot een ontzettend lieve poes. Helaas blijkt een operatie onvermijdelijk, maar Babs geeft niet op. Lees hier het verhaal van Babs.

Nieuws
3 mei 2024

Loopt u met ons mee?

Onze jaarlijkse collecteweek komt er weer aan: van 21 tot en met 25 mei gaan we langs de deuren. Meld u nu aan als collectant en help de dieren in uw regio!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren