Intussen in het asiel: Retour

Intussen in het asiel: Retour

Soms loopt het anders dan gepland en vooral, gehoopt. In het blog Femke twee  van zes weken geleden schrijf ik hoe ons Mechelse Meisje Femke het asiel binnenkomt, hoe haar gedrag boven verwachting verbetert en hoe ze tot onze grote vreugde een nieuw thuis vindt. Nu is herder Femke terug.

Klik op de foto om de volledige beschrijving van herder Femke te lezen.

Alleen thuis

Femke is terug in het asiel. Haar probleem is dat ze niet alleen thuis kan zijn. Niet een uurtje, niet een kwartiertje, zelfs geen minuutje. Ze jankt en blaft het hele huis bij elkaar en heeft zelfs ’s nachts moeite om alleen beneden te slapen.

Haar nieuwe baasjes doen wat ze kunnen om Femke meer zelfvertrouwen te geven. Om haar uit te leggen dat een hondenwereld niet vergaat als er eventjes geen mensen in de buurt zijn. Dat een bench een veilige plek is en dat je jezelf best even alleen kunt amuseren met een kauwbotje ofzo. Ze staan blauwbekkend buiten in de vrieskou te luisteren of Femke stil is, installeren camera’s om te kijken hoe het gedrag van Femke is als ze weg gaan, verlaten het huis door een zijraampje om het vaste patroon te doorbreken…

Het mag allemaal niet baten. Zodra Femke merkt dat er iemand ook maar aanstalten maakt om het huis te verlaten, of zelfs maar erover nadenkt om aanstalten te gaan maken, schiet ze in de Stress. En die stress blokkeert haar leervermogen. Ondanks alle hulp, oppas, goede raad en adviezen en onafgebroken oefenen, zijn ze na zes weken nog niet veel opgeschoten met dit probleem. Ze zijn ten einde raad.

Grote sprongen

Verder doet ze het als een zonnetje. Kort na plaatsing al horen we hoe dit bangige onzekere hondje zich enorm snel en positief ontwikkelt. Ze gaat onbekende mensen veel minder eng vinden, kan zich ontspannen, gaat spelen, is vrienden geworden met Poes, gaat gewoon mee op visite -gaat dan rustig liggen rondkijken- en gehoorzaamt als een tierelier. Baasjes -en wij- zijn Trots.

Klik op de foto om de volledige beschrijving van herder Femke te lezen.

Femke’s tempo

Hoewel we van tevoren niet weten of ze gewend is aan alleen thuis zijn, hebben we toch de gok genomen. De enige manier om erachter te komen is door het te proberen. Dit is namelijk een kans die we Femke niet willen ontzeggen. Maar Femke’s leertempo is in dit opzicht kennelijk heel erg traag. Bij deze nieuwe baasjes bleek het niet haalbaar om hierin geheel Femke’s tempo te kunnen volgen.

Waardevolle les

We vinden het berejammer dat deze plaatsing niet gelukt is. Sommige dieren lopen hun hele leven met ons mee. Van anderen loopt het pad maar een klein stukje samen met dat van ons – in dit geval dat van de nieuwe baasjes. Een waardevol stukje pad want we weten nu zoveel meer over Femke. Bij een volgende plaatsing kunnen daarom al veel meer informatie over haar meegeven aan de nieuwe eigenaar. En dat maakt de kans van slagen weer veel groter.

Steeds stabieler

Zie hoe ver Femke al gekomen is. Een blije en steeds stabieler wordende hond, die leiding accepteert en vreemde mensen niet meer blaffend tegemoet gaat maar voorzichtig begroet en die prachtig trainbaar is. Met deze ervaring als basis gaan we stapje voor stapje verder. Alleen thuis blijven en vriendschap sluiten met andere honden staan nog op haar lesprogramma…maar maakt u zich om Femke maar geen zorgen.

2 gedachten over “Intussen in het asiel: Retour

  1. Hebben jullie aan (bach) bloesemremedie gedacht en wel die voor verlatingsangst. Er is een boek over honden paarden en (bach) bloesemremedie . Intussen is er ook een Nederlandse bloesemremedie etc.

  2. Wat jammer om te lezen.. wij hebben een 6 maanden oude pup via Marktplaats gekocht en hetzelfde verhaal.. hond ging uitbreken uit de bench kwijlen hyperventileren.. ook begonnen met blauwbekken buiten.. toen een gedragstherapeut ingeschakeld.. dat hielp iets.. op zijn aanraden Zylkene bij de dierenarts gehaald..dat ging al iets beter.. daarnaast de bach bloesemtherapie ingezet..hielp iets om de hond relaxter te krijgen( niet drogeren hoor).. heel veel geoefend..uiteindelijk op aanraden van trainer nog een blafband ingezet..( is helemaal tegen mijn principe.. maar ja toch maar proberen). Heeft 2x geprobeerd te blaffen( en zijn anaalklieren door shock geleegd) en sindsdien gaat het helemaal super. Heeft nu vaak de blafband al niet meer om als ik wegga of de batterij is leeg.. de hond is helemaal ontspannen en komt zelfs al naar me toe als ik de band pak.. als ik wegga krijgt hij wel altijd een gevulde kong.
    Heb nu een relaxte lieve hond.. als ik dier niet had gedaan hadden we de hond ook weer weggedaan.. dus misschien toch een oplossing voor deze hond.
    Oja en in huis met afstand creëren tot de hond.. hij hoeft niet ook in de keuken of bij de bank te liggen als ik daar ben.. maar zijn plaats sturen en hen ook pas aandacht geven als ik dat wil een niet als hij het op eist.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.