Intussen in het asiel: Op bezoek bij geplaatste dieren

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Het blog is deze week geschreven door vrijwilliger Katinka. Zij doet nazorg voor Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Vrijwilliger Katinka met haar eigen kat Koritsi, die ze 11 jaar geleden adopteerde uit Dierentehuis Stevenshage.

Vrijwilliger gezocht

Al jaren zijn mijn man en ik donateurs van Dierentehuis Stevenshage. Als echte dierenliefhebbers hebben wij enorme waardering voor het werk van de asielmedewerkers. Toen er jaren geleden een vrijwilliger voor nazorg gezocht werd voor het postcodegebied waarin wij zelf wonen, heb ik mij opgegeven. Een poosje na plaatsing van een asieldier gaan vrijwilligers bij de geplaatste dieren langs om te kijken of alles goed gaat. Ik heb ervaring met onze eigen katten en vroeger hadden wij thuis een hond. Dit leek mij voldoende ervaring om de nazorg te kunnen doen. Na een bezoekje aan het asiel en een gesprek met Teunie (de vrouw van de toenmalige beheerder) mocht ik beginnen.

Flexibel vrijwilligerswerk

Deze vorm van vrijwilligerswerk past goed bij mijn drukke baan in het LUMC. De bezoekmomenten plan ik zelf in overleg met de nieuwe baasjes. De geplaatste dieren zijn meestal katten, af en toe honden en ook konijnen. Mensen die kiezen voor een asieldier hebben er over het algemeen goed over nagedacht om een dier in huis te nemen. Daardoor gaat het gaat meestal goed. Slechts enkele keren in al die jaren heb ik meegemaakt dat het met de beestjes wel goed ging, maar dat de woonomstandigheden niet wenselijk waren. Bijvoorbeeld 2 jonge katjes die geplaatst waren in een flatwoning waarin ze weinig ruimte kregen om te bewegen. De ruimte was er wel maar ze mochten niet overal komen. Dat was bij plaatsing waarschijnlijk niet verteld.

Gezelschap

Maar gelukkig maak ik vaak leuke dingen mee. Zoals een keer bij een bezoek aan een oudere dame die een poes op leeftijd in huis had genomen. Ze wilde wat gezelschap en iets om voor te zorgen. Dat merkte ik ook want mevrouw stond erop dat ik koffie bleef drinken. Zo hebben we een paar uur gezellig zitten praten in haar prachtige tuin. De kat was op de juiste plek en werd lekker verwend op haar oude dag.

Ook mooi om mee te maken is als mensen de hele tuin aanpassen om de konijnen zoveel mogelijk bewegingsruimte te geven. Nauwelijks ruimte om zelf in de tuin te zitten maar de konijnen hollen vrolijk rond. Als er kinderen in huis zijn ga ik na of de kinderen begrijpen dat een kat, hond of konijn geen speelgoed is maar een dier waar je met liefde mee om moet gaan en waar je goed voor moet zorgen.

Eigen kat

Wij hebben zelf 11 jaar geleden een poes uit het asiel in huis genomen. Een dame met gebruiksaanwijzing, maar met veel geduld en liefde hebben wij haar vertrouwen gewonnen. Het was grappig dat ik toen ook het nazorgformulier voor onze eigen kat kreeg, dat ik naar alle eerlijkheid ingevuld heb.

Het is fijn om te zien dat zoveel dieren weer een goed en liefdevol thuis krijgen. Dat maakt het nazorgwerk zo leuk. Ik hoop het nog lang te kunnen doen!

Lijkt het u ook leuk om net als Katinka nazorg te doen voor Dierentehuis Stevenshage? Neem dan contact met ons op.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

Blog
6 april 2024

Dag omaatje…

“We hebben een mooie nalatenschap binnengekregen” meldt Nicolette verrast. Het blijkt van mevrouw M., een zeer dierbare klant die verschillende asielhondjes een liefdevol thuis heeft gegeven. Lees in dit blog het bijzondere verhaal van mevrouw M. en haar geliefde Max, Billy en Tommie.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren