Intussen in het asiel: Konijnen koppelen

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Er wordt regelmatig aan ons gevraagd of wij ook  konijnen koppelen. Veel mensen hebben al een konijn en willen die dan graag samen laten wonen met een konijn uit het asiel. Dat is heel goed, want konijnen zijn groepsdieren en horen met soortgenoten samen te leven. Een alleenstaand konijn is dan ook een eenzaam konijn.

Konijnen Foxy (links) en Mike (rechts) zijn gekoppeld bij de opvang van Dierentehuis Stevenshage gekoppeld.

Rammen castreren

Meestal is het koppelen van konijnen makkelijker gezegd dan gedaan. Elk konijn heeft een eigen karakter en ze moeten wel bij elkaar passen. De ideale combinatie bestaat uit een gecastreerd mannetje (ram of rammelaar) en een gecastreerd vrouwtje (voedster).

In de opvang krijgen we vaak ongecastreerde mannen binnen. Zo’n ram zal eerst gecastreerd moeten worden en moet dan nog eens drie weken wachten voordat hij mag gaan daten met een meisje. Die drie weken zijn nodig omdat na die tijd de zaadproductie van een gecastreerde ram pas volledig stil ligt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de koppeling weer tot een nieuwe generatie konijnen leidt…

De eerste date

Dan komt natuurlijk de grote vraag: Vinden de konijnen elkaar leuk? De eerste date kan bij ons op neutraal terrein plaatsvinden. Onze trimkamer wordt dan omgedoopt tot All you need is love room voor konijnen. Het roze hartje ligt al klaar, in de hoop dat de eerste kandidaat in de smaak zal vallen.

Zo’n eerste date kan heel verschillend verlopen. Soms kan het best nog wel even duren en dan is anderhalf uur geen uitzondering. Het is dan nog niet duidelijk of het stel na de eerste kennismaking ook wel echt samen wil wonen. De één rijdt op de ander en vice versa. Af en toe wordt er wat gestampt. Heel soms is de relatie in een kwartier al beklonken – met recht een speeddate. Maar echte liefde op het eerste gezicht komt in konijnenland toch niet zo vaak voor.

Ook Sofina (links) en haar vriend Marceau (rechts) vonden elkaar bij Dierentehuis Stevenshage

Samenwonen

Als wij denken dat de eerste date goed verlopen is, dan mag het kersverse stelletje naar huis. Alleen ruikt het daar meestal toch nog wel een beetje naar een vrijgezellenwoning. Ook al is de schoonmaakster langs geweest. Het gevolg is dat sommige konijnen hun vrijgezellenbestaan niet helemaal willen opgeven. En dat is in een relatie nou niet echt handig.

Met geduld en het opnieuw langzaam introduceren van beide konijnen in het uiteindelijke verblijf komt het meestal wel goed. Dame en heer weten dan wat ze aan elkaar hebben en leven gezellig samen een gelukkig leven.

Meerdere kandidaten

Natuurlijk komt het ook voor dat een koppeling niet goed verloopt. Dan zullen we toch een nieuwe partner moeten zoeken uit de plaatsbare konijnen die op dat moment in het asiel zitten. Soms slaat de vonk pas bij de tweede of derde date over. Maar meestal kunnen we het karakter van het konijn wel goed inschatten om de koppeling een goede kans van slagen te geven.

Lees hier meer algemene informatie over de adoptie van een konijn.

Klik hier voor een actueel overzicht van plaatsbare konijnen bij Dierentehuis Stevenshage.

Een geslaagde koppeling leidt tot gelukkige konijnen, zoals hier bij Mike en Foxy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Nieuws
15 juni 2024

Mooie opbrengst voor huis-aan-huis collecte

Gewapend met hun grootste glimlach èn wandelschoenen gingen tientallen collectanten in mei de deuren langs om geld op te halen voor de dieren in ons asiel. De huis-aan-huis-collecte leverde dit jaar maar liefst €10.901 op!

Blog
8 juni 2024

Kittens in het asiel

Kittens zijn doorgaans razend populair, zeker wanneer het de eerste van het jaar zijn. Begin mei was het bij ons zo ver: het eerste nestje vrolijke, gezonde pluizebolletjes is klaar voor een nieuw thuis. Binnen de kortste keren stromen er tientallen inschrijvingen binnen voor slechts vijf kittens. Lees in het blog hoe we dàt nou aanpakken…

Nieuws
29 mei 2024

Leidsch Dagblad interviewt vrijwilliger Stef

“Ik vind het nooit eng bij de honden. Als ik rustig ben, zijn zij dat ook.” aldus vrijwilliger Stef in een interview met het Leidsch Dagblad. Onze asielhonden hebben deze editie uiteraard verslonden, want ze zijn dol op Stef!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren