Intussen in het asiel: Een nieuw soort hamster

Intussen in het asiel: Een nieuw soort hamster

De dierenambulance op de noodtelefoon: ze hebben een hamster opgehaald die is gevonden in een kelderbox. In principe kan de dierenambulance ’s avonds met allerlei diersoorten terecht omdat er in onze nachtopvang diverse hokken gereed staan. Maar een hamsterhok? Nee, die net niet. Om te voorkomen dat we de volgende ochtend een speurhond moeten inhuren om een hamster te zoeken (de spijlen van het konijnenhok zijn toch echt te wijd) neem ik hem persoonlijk in ontvangst.

Klem gezeten

De hamster heeft vastgezeten in de spaken van een fietswiel. Als de medewerkster van de dierenambulance hem uit het kooitje tilt, bungelt één achterpootje -waarvan het voetje een duidelijk andere kleur heeft dan de andere drie- zielig naar beneden. Die kleur belooft niet veel goeds en betekent waarschijnlijk dat het voetje niet voldoende bloedcirculatie meer heeft en dat er een gerede kans is dat het zal afsterven. Eerste hulp aan pijnstilling en antibiotica zijn al toegediend, veel meer kunnen we even niet doen.

Het is een prachtige, handtamme Syrische hamster (vroeger ook wel bekend als goudhamster) in een  wildkleurjasje. Terwijl ik de kooi inricht, zit de patiënt geduldig te wachten in het reismandje. Bodembedekking, schuilhuisje, voer, kattenbrokjes voor de eiwitten, gedroogde papaya -de peterselietoefjes ter garnering zijn helaas op- en natuurlijk water. Het looprad laat ik maar even voor wat het is.

Het pootje van Syrische hamster Aidoni ziet er niet goed uit als ze binnenkomt bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Hinkelend

Als ik haar (Annika meldt de volgende dag dat het een meisje is) in het hok zet, valt ze een paar keer om. Zoals te verwachten was, werkt het kapotte achterpootje niet mee en daar is ze nog niet aan gewend.

Al hinkelend ontdekt ze het waterbakje waar ze dankbaar (althans volgens mijn interpretatie) een paar flinke slokken drinkt, om zich vervolgens op het voerbakje te richten. Ze is een dame, propt niet lukraak de wangen vol maar eet netjes pitje voor pitje haar mondje leeg. Vergis ik me nou of houdt ze daarbij een pinkje omhoog? Nou ja, het is al laat en een beetje donker. Nieuwsgierig waggelt ze nog een verkenningsrondje door het hok, daarbij wat bloed op de bodembedekking achterlatend. Ik doe een schietgebedje dat we haar de volgende ochtend levend zullen aantreffen.

“Ze heet Aidoni” komt Annika de volgende morgen melden “dat is nachtegaal in het Grieks” (ze is gevonden op de Nachtegaallaan). Een prachtige naam die op de een of andere manier perfect bij haar past. Die eerste nacht is ze in ieder geval door.

Opereren of inslapen

We overleggen met de dierenarts en moeten doorgaan met de antibiotica en pijnstilling. Ze ondergaat de toediening daarvan weliswaar niet met genoegen maar dan toch uiterst beleefd. Maar het achterpootje verbetert niet echt. Als dierenarts Saar een dag later Aidoni heeft onderzocht, zegt ze peinzend “tja, gewoon niks doen is niet aardig, ze heeft hier echt last van”. Iets wat we ons levendig kunnen voorstellen. Opties: opereren of inslapen. Narcose bij een diertje van krap anderhalf ons lichaamsgewicht is tricky maar dierenarts Saar heeft ervaring met de combinatie hamsters en narcose en wil het graag proberen.

Ons antwoord laat zich raden. Dezelfde dag nog gaat Aidoni onder een heel klein mes en om kwart over vier die middag zien we een filmpje op de asielapp van een nog slaapdronken maar duidelijk springlevende Aidoni. Drie kwartier later gevolgd door een filmpje van een klaarwakkere dameshamster die wat verbaasd lijkt te zijn over haar nieuwe bestaan als driewieler.

Syrische hamster Aidoni na haar operatie bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Fanbase

Iedereen die Aidoni ontmoet, is weg van haar, zelfs de meest doorgewinterde niet-persé-knaagdier-enthousiastelingen (zoals ikzelf eerlijk gezegd). Ze is relaxed, dapper en doet gewoon opgewekt haar hamsterdingen. Als je haar een gedroogde meelworm aanbiedt om aan te sterken, accepteert ze die met een blij gezicht, alsof je met een bosje bloemen beterschap kwam wensen.

Naarmate ze langer bij ons is, groeit haar fanbase. Dat nieuwe huis straks gaat helemaal goed komen. De kosten? Tja, medicatie, operatie, verzorging, voeding, hok inrichting…al met al loopt dat lekker op. Opbrengst? Een splinternieuwe diersoort, de zeldzame gouden driepitsnachtegaaltjeshamster.

Bent u ook fan geworden van Aidoni en wilt u ons helpen in de kosten? Dat kan hier. Elke donatie is welkom!

Syrische hamster Aidoni herstelt goed van de operatie waarbij haar pootje werd geamputeerd, bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

6 gedachten over “Intussen in het asiel: Een nieuw soort hamster

 1. Jullie zijn helden ! Wat een prachtig verhaal. Ik hoop dat ze het huisje krijgt wat ze verdient. Ik ken jullie niet maar ben trots op mensen zoals jullie.

  1. Wat lief gezegd Kirsten, dankjewel. Inmiddels is Aidoni verhuisd naar een fijn nieuw huis en kunnen we zeggen ‘eind goed al goed’.
   Nicolette

 2. Nou zeg, ik lees nu pas de reactie. Prachtig dat hij een nieuw huis heeft. Daar had hij recht op. Bedankt! Door mensen zoals jullie krijg ik weer wat hoop.

   1. En ze doet het hartstikke goed. Ik heb haar opgenomen want ook ik was meteen verliefd op deze lieve vrolijke dappere hamster. Aidoni is geweldig aanhankelijk en er is niets te merken van haar handicap. Oké ze loopt anders, maar zelfs de snelste hamster met 4 pootjes kan haar niet bijhouden denk ik. Ze zit nu in haar eigen escape room en vindt het waanzinnig om te kijken of ze kan ontsnappen. 1 avontuur dat haar al haar pootje heeft gekost vind ik wel genoeg dus ik hou haar scherp in de gaten. Blij dat deze briljante hamster een kans heeft gekregen bij de lieverds van Stevenshage!!! Nu kan ze volop genieten van de rest van haar lieve leventje!

   2. Wat fijn om te horen. Het is echt een uniek diertje hè. We zijn blij dat je haar zo goed in de gaten houdt en voor haar zorgt, hopelijk hebben jullie nog heel lang plezier van elkaar!

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.