Intussen in het asiel: Een dagje bij de asielkatten

Intussen in het asiel: Een dagje bij de asielkatten

Niet zo heel lang geleden plaatsten we een stukje over asielhond Seth, dat eerder verscheen in het jaarverslag van 2007. In hetzelfde jaarverslag troffen we ook een stukje aan over de asielkatten door toen nog kattenverzorgster, inmiddels plaatsvervangend beheerder, Sylvia. Hoewel we tegenwoordig in ons nieuwe asielgebouw (dat ook alweer van 2014 dateert maar voor ons nog steeds ‘nieuw’ is) gelukkig veel minder hoeven passen en meten, zijn de katten en de uitdagingen die ze met zich mee brengen eigenlijk van alle tijden.

“Een dagje bij de asielkatten” door kattenverzorgster Sylvia –  eerder gepubliceerd in ons jaarverslag van 2007

Verontrustende trend

Op sommige dagen gebeurt het wel eens dat er zes (of soms nog wel meer) katten binnenkomen. Aangezien we in de zomer meestal toch al veel katten herbergen, is het altijd even puzzelen, passen en meten waar we alle dieren moeten laten. Gelukkig vinden we tot nu toe altijd wel een oplossing. Helaas zien we bij de katten een verontrustende trend. We krijgen, meer dan enige jaren terug, oude en zieke dieren binnen. Ook komen er veel meer verkeersslachtoffers binnen. Verder schijnen mensen het normaal te gaan vinden dat als je gaat verhuizen je je kat achterlaat alsof hij bij het grofvuil hoort.

Deze dieren vergen meer tijd, aandacht en verzorging en veroorzaken bij ons ongewild soms ook veel verdriet. Afgezien van onze tijd en moeite betekenen dit soort dieren een aanslag op ons budget, in verband met de extra kosten die gewonde, verwaarloosde of zieke dieren met zich mee brengen.

Poes Reina van 13 jaar

Zo stond er vroeg in 2007 ‘s ochtends een 13-jarige poes voor het hek in de sneeuw. Dit magere meisje dat we Reina hebben genoemd bleek alles behalve gezond. Na intensieve behandelingen leek ze weer hersteld. Maar Reina werd na 5 maanden nogmaals erg ziek. Er is toen een moeilijk besluit genomen. Het was beter voor Reina om haar in te laten slapen. Helaas hebben we voor haar nooit meer een goed huis kunnen vinden.

Verbrande pootjes

Een ander poesje dat werd binnengebracht, noemden we Vlinder. Zij bleek ook al 12 jaar oud te zijn en kwam binnen met 4 verbrande pootjes. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, is en blijft voor ons een raadsel. Na een behoorlijk lange revalidatieperiode kon ze weer goed lopen en hebben we voor Vlinder een goed thuis gevonden.

Zorgen om kittens

Van de 515 katten die we in 2007 binnenkregen, waren er 140 kittens. Kittentijd is altijd een drukke hectische boel. Een paar van de gedachten die dan dagelijks door ons hoofd spelen zijn deze: Hoe krijgen we deze kleine ondeugende, soms schuwe, schepsels in het gareel? Komen ze wel genoeg in gewicht aan? Hebben ze wel goede ontlasting? Hebben we wel genoeg eten voor ze klaargezet? Wat is het beste voer, moeten ze niet nog een fles, worden ze niet ziek, zijn ze wel op tijd ontwormd, geënt, gechipt? Hoorden we er daar eentje niezen? Hebben we ze wel voldoende gesocialiseerd? Hebben ze wel genoeg aandacht gekregen? Hoe vinden we de beste baasjes voor hen?

’s Nachts in bed

Dan valt een dagje werken in een asiel niet mee en liggen we soms ´s nachts in ons bed nog na te denken wat we misschien anders kunnen doen om een dier te redden en of we niks vergeten zijn die dag. Al met al heel wat zorgen om dieren die om de één of andere reden niet meer welkom zijn bij hun baas.

Gelukkig krijgen we er ook heel veel voor terug. Wanneer een dier blij en gezond het asiel verlaat met een nieuwe baas met een grote glimlach op het gezicht, zijn alle zorgen vergeten en weten we weer waar we het voor doen.

2 gedachten over “Intussen in het asiel: Een dagje bij de asielkatten

 1. Goedemiddag,
  Heeft u ook jonge poesen van tussen de 1 en 2 jaar.?
  Wil graag een jonge poes, mag ook een kat zijn voor de gezelligheid.
  Het moet wel een binnenkant zijn omdat die niet naar buiten kan bij mij.

  Vriendelijke groet,
  Bert van ‘t Veer
  0646035721.

  1. Beste Bert,
   onze plaatsbare katten staan op onze website vermeld en op de website van dierenasiels.com De mensen die de katten herplaatsen lezen deze reacties niet, dus u kunt voor vragen het beste rechtstreeks contact opnemen met het asiel: asiel@dierenasielleiden.nl
   met vriendelijke groet, Team Stevenshage

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.