Intussen in het asiel: Een dagje bij de asielkatten

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Niet zo heel lang geleden plaatsten we een stukje over asielhond Seth, dat eerder verscheen in het jaarverslag van 2007. In hetzelfde jaarverslag troffen we ook een stukje aan over de asielkatten door toen nog kattenverzorgster, inmiddels plaatsvervangend beheerder, Sylvia. Hoewel we tegenwoordig in ons nieuwe asielgebouw (dat ook alweer van 2014 dateert maar voor ons nog steeds ‘nieuw’ is) gelukkig veel minder hoeven passen en meten, zijn de katten en de uitdagingen die ze met zich mee brengen eigenlijk van alle tijden.

“Een dagje bij de asielkatten” door kattenverzorgster Sylvia –  eerder gepubliceerd in ons jaarverslag van 2007

Verontrustende trend

Op sommige dagen gebeurt het wel eens dat er zes (of soms nog wel meer) katten binnenkomen. Aangezien we in de zomer meestal toch al veel katten herbergen, is het altijd even puzzelen, passen en meten waar we alle dieren moeten laten. Gelukkig vinden we tot nu toe altijd wel een oplossing. Helaas zien we bij de katten een verontrustende trend. We krijgen, meer dan enige jaren terug, oude en zieke dieren binnen. Ook komen er veel meer verkeersslachtoffers binnen. Verder schijnen mensen het normaal te gaan vinden dat als je gaat verhuizen je je kat achterlaat alsof hij bij het grofvuil hoort.

Deze dieren vergen meer tijd, aandacht en verzorging en veroorzaken bij ons ongewild soms ook veel verdriet. Afgezien van onze tijd en moeite betekenen dit soort dieren een aanslag op ons budget, in verband met de extra kosten die gewonde, verwaarloosde of zieke dieren met zich mee brengen.

Poes Reina van 13 jaar

Zo stond er vroeg in 2007 ‘s ochtends een 13-jarige poes voor het hek in de sneeuw. Dit magere meisje dat we Reina hebben genoemd bleek alles behalve gezond. Na intensieve behandelingen leek ze weer hersteld. Maar Reina werd na 5 maanden nogmaals erg ziek. Er is toen een moeilijk besluit genomen. Het was beter voor Reina om haar in te laten slapen. Helaas hebben we voor haar nooit meer een goed huis kunnen vinden.

Verbrande pootjes

Een ander poesje dat werd binnengebracht, noemden we Vlinder. Zij bleek ook al 12 jaar oud te zijn en kwam binnen met 4 verbrande pootjes. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, is en blijft voor ons een raadsel. Na een behoorlijk lange revalidatieperiode kon ze weer goed lopen en hebben we voor Vlinder een goed thuis gevonden.

Zorgen om kittens

Van de 515 katten die we in 2007 binnenkregen, waren er 140 kittens. Kittentijd is altijd een drukke hectische boel. Een paar van de gedachten die dan dagelijks door ons hoofd spelen zijn deze: Hoe krijgen we deze kleine ondeugende, soms schuwe, schepsels in het gareel? Komen ze wel genoeg in gewicht aan? Hebben ze wel goede ontlasting? Hebben we wel genoeg eten voor ze klaargezet? Wat is het beste voer, moeten ze niet nog een fles, worden ze niet ziek, zijn ze wel op tijd ontwormd, geënt, gechipt? Hoorden we er daar eentje niezen? Hebben we ze wel voldoende gesocialiseerd? Hebben ze wel genoeg aandacht gekregen? Hoe vinden we de beste baasjes voor hen?

‘s Nachts in bed

Dan valt een dagje werken in een asiel niet mee en liggen we soms ´s nachts in ons bed nog na te denken wat we misschien anders kunnen doen om een dier te redden en of we niks vergeten zijn die dag. Al met al heel wat zorgen om dieren die om de één of andere reden niet meer welkom zijn bij hun baas.

Gelukkig krijgen we er ook heel veel voor terug. Wanneer een dier blij en gezond het asiel verlaat met een nieuwe baas met een grote glimlach op het gezicht, zijn alle zorgen vergeten en weten we weer waar we het voor doen.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
19 mei 2024

De collecteweek gaat van start!

Van dinsdag 21 tot en met zaterdag 25 mei kunt u onze vrijwilligers aan uw deur verwachten met de bekende oranje collectebus. Met elkaar hopen we een mooi bedrag op te halen voor de medische kosten van de asieldieren. Geen collectant gezien? Doneer dan online!

Nieuws
16 mei 2024

Kunstveiling brengt ruim 300 euro op voor de asieldieren!

Begin mei waren we uitgenodigd bij de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. Er werd enthousiast geboden op de unieke werken van verschillende (internationale) kunstenaars. Bekijk hier de foto’s én maak kennis met ex-asielkonijn Bobo, die één van de werken maakte.

Blog
4 mei 2024

Babs

Wanneer Babs in het asiel terechtkomt, blijkt er van alles mis met haar ogen. We vragen ons af of ze überhaupt nog wel iets ziet. Ze gaat linea recta naar onze ziekenboeg en ontpopt zich daar tot een ontzettend lieve poes. Helaas blijkt een operatie onvermijdelijk, maar Babs geeft niet op. Lees hier het verhaal van Babs.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren