Intussen in het asiel: Dierentrainers

Intussen in het asiel: Dierentrainers

“Leer een kip het rode bekertje aantikken”. Eline en ik zitten in Barneveld bij les 3 van de opleiding Dierentrainer, gegeven door Toinny Lukken van de Dierentrainers Academie. Het trainen van dieren die aan menselijke zorg zijn toevertrouwd, zoals onze asieldieren, werkt welzijnsverhogend en stressverlagend bij de dieren. In de eerste twee lessen hebben we de basiskennis opgedaan om een trainingsplan te kunnen maken. Maar een kip iets aanleren? Een half uur later -nadat we onze leerling-kip eerst hebben geobserveerd- loopt er een prachtige Noord-Hollandse Blauwe hen op onze trainingstafel.

We trainen een prachtig rex konijn.

Kippen en konijnen

Na een half uurtje hebben we haar daadwerkelijk -met behulp van een clicker en voer- kunnen aanleren dat ze het rode bekertje moet aantikken. Niet het groene, niet het blauwe, nee, alléén het rode. We zijn nog in opleiding en hebben kennelijk een fout gemaakt ergens in het leerproces. Soms aarzelt de kip bij het groene bekertje en tikt er dan voor de zekerheid ook maar even op. Bij het blauwe bekertje maakt ze geen enkele fout, feilloos loopt ze erlangs op weg naar het rode bekertje.

De weken ervoor hebben we met katten de zit en de high five getraind. In de loop van de cursus volgde een training met een prachtig dalmatiër rex konijn dat we (proberen te) leren achter een target stick aan te lopen en honden die met ons allerlei doggydance pasjes oefenen. De naam van de cursus “dierentrainer” is volledig van toepassing.

 

Pittige opleiding

Eline en ik hebben de tijd van ons leven. Het is een pittige opleiding, theorie en praktijk wisselen elkaar in hoog tempo af. In acht zaterdagen leren we van alles over klassieke en operante conditionering, timing, ethogrammen, positieve bekrachtigers, vermijdingsconditionering en nog veel meer. Thuis oefenen we wat af, al onze huisdieren moeten eraan geloven.

Ook oefenen we in de klas, op elkaar. Alleen gebruik makend van een clicker (met als beloning kruidnoten…) moeten we elkaar opdrachten laten uitvoeren. Simpele dingen als pak een pen op of zet het bekertje ondersteboven worden zonder woorden of gebaren ineens best lastig uit te leggen. We beginnen te snappen hoe een dier zich moet voelen als wij iets van hem willen en hij werkelijk niet weet wat we bedoelen. Docent Toinny doet het eerst voor en laat het heel simpel lijken, totdat we het zelf aan de beurt zijn. Ze daagt ons uit om creatief om te gaan met de trainingsaanpak, intussen de leerprincipes goed in de gaten houdend. We sluiten de lesreeks af met een uitgebreid examen en moeten een scriptie inleveren over het geleerde.

Dieren trainen in het asiel

Trainen met asieldieren doen we natuurlijk al veel langer. Door met de dieren bezig te zijn zonder lichamelijk contact, ontstaat er vertrouwen. Zo hebben we asielkat Moppie door training leren omgaan met zijn frustraties, waardoor zijn verblijf in het asiel zowel hem als voor ons een stuk aangenamer werd. Lees hier het blog dat Eline daarover schreef. Deze cursus kan ons helpen het meest uit de, toch vaak korte, trainingssessies te halen. Zodat we onze asieldieren helpen om zich prettiger te voelen en wellicht om bepaald ongewenst gedrag te verminderen zodat de dieren sneller plaatsbaar worden. En verder is het gewoon leuk om dieren iets te leren. Niet in de laatste plaats omdat je er zelf ook heel veel van opsteekt…

Afgelopen donderdag horen Eline en ik dat we -hoera!- geslaagd zijn en ons vanaf nu assistent-dierentrainer mogen noemen. Assistent? Jazeker, want dit is pas module 1. Op naar de volgende module, we kijken ernaar uit!

Eline oefent een high five met een konijn.

3 gedachten over “Intussen in het asiel: Dierentrainers

  1. Proficiat! Fijn dat jullie ook geslaagd zijn en wat was het leuk om met zo’ n fijne groep deze cursus te mogen doen. Mooie blog en ik hoop dat jullie (en ik) veel voor dieren kunnen betekenen met deze achtergrond!

  2. Interessante cursus. Schattige foto’s en video van de dieren. Proficiat !
    Els en Leo

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.