Intussen in het asiel: Hersenwerk voor katten

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Het blog is deze week geschreven door kattenverzorgster Eline.

Waarom  zou je een kat leren op commando te zitten, een high five te geven of door een hoepel te springen? Zinloze trucjes en tegen hun natuur in. Dat is niet helemaal waar.

Natuurlijk gedrag

Veel “trucjes” zijn gebaseerd op natuurlijk gedrag, zoals bij het apporteren van een speeltje: het najagen en dragen van een prooi. In de natuur zijn katten het grootste gedeelte van de dag (gemiddeld zo’n 10 uur!) bezig met het vinden van voedsel. Onze dieren thuis krijgen alles hapklaar in een bakje voorgeschoteld – misschien zijn ze er hooguit 5 minuten zoet mee. Daarnaast zijn katten nog altijd eigenzinnige dieren. Als ze ergens geen zin in hebben, gebeurt het niet!

Voordelen van hersenwerk

Braintraining heeft veel voordelen voor je kat:

  • Mentale uitdaging
  • Tegengaan van verveling
  • Vergroten van het zelfvertrouwen
  • Zelfbeheersing
  • Geestelijke vitaliteit bij oudere katten
  • Je versterkt jullie onderlinge relatie

En tenslotte: hoe makkelijk is het, als je kat zelf zijn reismandje inloopt voor een bezoek aan de dierenarts!

Gebruiksaanwijzing

In het asiel zien we steeds meer katten “met een handleiding” – de één iets uitgebreider dan de ander. Deze dieren proberen we op een rustige afdeling te plaatsen. Het zijn katten die snel overprikkeld raken. Die hebben geleerd dat aanval de beste verdediging is, het verschil niet weten tussen spel en agressie, geen bijtrem kennen, omdat ze die nooit geleerd hebben.

Met hersenwerk daag je je kat mentaal uit en versterk je jullie onderlinge relatie.

Geen fysiek contact

In ieder geval: fysiek contact wordt niet altijd gewaardeerd. Door met de kat bezig te zijn zonder lichamelijk contact, ontstaat er vertrouwen. Training, ook al zijn het simpele oefeningen, geeft ze een gevoel van voorspelbaarheid en controleerbaarheid. Uiteindelijk merken we dat door samen te braintrainen, deze katten zich makkelijker laten benaderen en verzorgen.

Moppie

Asielkat Moppie valt ook in de categorie “Handleiding lezen voor gebruik!” Wat we van hem weten is dat hij op jonge leeftijd een ernstig auto-ongeluk heeft overleefd. Hij heeft flink in de kreukels gelegen. Wanneer we hem te direct benaderden, koos hij voor de aanval en gooide daarbij alles in de strijd, alsof hij zelf zijn eigen krachten niet kende. Misschien zijn trauma geestelijk nog niet verwerkt?

Met hulp van denkwerkjes heeft hij leren omgaan met frustratie. Soms struikel ik nog wel eens als Moppie plots tussen mijn benen door holt. Voorheen had ik dat moeten ontgelden met een felle krab, maar nu kijkt hij me alleen aan: of ik alstublieft op wil schieten met dat eten. Ja…Moppie is uitgekookt! Vorige week kreeg ik van hondencollega Marianne de uitdaging om Moppie op een receptiebel te laten drukken. Ik hoefde het (bij wijze van spreken) alleen maar voor te doen en DING DING DING!

Kater Moppie. Klik op de foto voor een meer uitgebreide beschrijving.

Jong geleerd

Leeftijd speelt geen rol wanneer je wilt trainen met je dier. Natuurlijk moet je rekening houden met lichamelijke ongemakken. Een kat van 15 wil je geen parcours laten springen. De enige voorwaarde waar een kat aan moet voldoen om trainbaar te zijn, is dat hij alles over heeft voor eten!

Ikashi

Kater Ikashi is 12 jaar oud, en heeft een snel werkende schildklier, wat inhoud dat hij ALTIJD honger heeft. Perfect om mee te trainen! Het was niet moeilijk om hem de high five aan te leren. Als hij in de hal met plaatsbare katten zat, maaide een van zijn pootjes altijd al in het rond. Het gedrag wat hij al vertoonde hebben we alleen geperfectioneerd en onder commando gezet.

Kater Ikashi leert zijn maaiende pootjes in te zetten als high five.

Karakter

Door een beetje rekening te houden met het karakter van je kat, hou je het simpel voor jezelf. Een actieve kat leer je snel en gemakkelijk een parcourtje aan. Maar met een passieve kat, die liever lui dan moe is, wordt dat een uitdaging en kun je beter kiezen voor een ander type hersenwerk.

Diego

Asielkater Diego is afgestaan omdat hij agressie vertoonde naar de eigenaar. Toen hij net in het asiel zat, merkten we dat hij inderdaad prikkelbaar was. Nu hij al wat langer bij ons verblijft en we elkaar beter hebben leren kennen, blijkt hij een gezellige kater die het leuk vindt om af en toe de clown uit te hangen.

Vorig jaar hebben wij een kattenwiel ter donatie gekregen. Veel katten vinden het wiebelding maar niks en blijven op veilige afstand. Omdat Diego, tijdens zijn inspectie van de kamer, buikschuivend onder het wiel lag, was ik benieuwd of hij er ook op durfde. Nou, dat was geen probleem hoor, voor meneer! Wanneer Diego bewoog, bewoog het wiel ook heen en weer, maar dat maakte geen indruk. Stap 2: lopen in het wiel. Dat bleek een stap te ver voor Diego. Niet omdat hij het spannend vond,  maar ik geloof dat hij het nut er niet zo van in zag.

Kater Diego. Klik op de foto voor een uitgebreide beschrijving.

Niet straffen

Als er iets is wat absoluut niet werkt bij katten, is het wel straffen! Schelden, schreeuwen, fysiek straffen,  maar ook het onthouden of wegnemen van een beloning. Dit zijn uitingen van frustratie en irritatie, en daar hebben katten geen boodschap aan. Wat wij zien als ongewenst gedrag, bijvoorbeeld krabben aan de bank, is voor je kat heel natuurlijk gedrag. Daarnaast kan straffen angst en stress opwekken, terwijl dat juist is wat we willen voorkomen.

Plantenspuit

Toch zien mensen dat bijvoorbeeld de plantenspuit effectief is. Dat klopt, want de kat heeft heel snel de associatie gelegd: onderdaan + psst psst geval  = natte jas. In het meest gunstige geval zal de kat in het vervolg niet meer zijn nagels in de bank zetten. Als je thuis bent althans. Omdat katten door middel van associatie leren, verbinden ze al snel de consequentie aan de eigenaar. Als eigenaar kun je zo zelf ervaren worden als de vervelende prikkel.

Hoe dan wel?

Hoe leer je je kat ongewenst gedrag dan wel af? In eerste instantie moet er worden nagedacht waarom een kat bepaald gedrag vertoont. Onderzoek daarbij vooral goed of er geen medisch probleem aan de orde is. Als dat uitgesloten is: positief gedrag belonen en alternatieven aanbieden. Zo hebben wij oud-asielkat Femke, die onze voeten aanviel wanneer wij de afdeling op kwamen, aangeleerd om geduldig op haar plek te wachten tot wij binnen waren. Het blog over deze eigenzinnige dame kunt u hier teruglezen.

Rollen omgedraaid

Aan het einde van de middag start ik met de laatste voerronde. Kater Nathan wijkt geen seconde van mijn zijde terwijl ik zijn kamergenootjes voorzie van een maaltijd. Dan eindelijk krijgt ook hij zijn welverdiende portie. Nathan zijn hokje gaat weer dicht. ‘s Avonds is het de beurt aan Moppie om zijn pootjes te strekken, dus open ik zijn hok. Moppie rent als de bliksem naar de keuken (haha Eline heeft de deur weer open laten staan). Met wat snoepjes probeer ik hem zijn kamer weer in te lokken, maar Moppie blijft demonstratief zitten…

Tijd om het grove geschut tevoorschijn te halen! Mop springt overeind en rent de kamer in wanneer ik zijn biefstuk (Carnibest) tevoorschijn haal. Als beloning werp ik hem een stukje vlees toe. Ik sluit de deur en doe het licht uit. Jup…we hebben hem precies geleerd hoe hij ons moet bespelen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Nieuws
16 september 2024

Bestel nu de gloednieuwe Stevenshage kerstkaarten, wenskaarten èn verjaardagskalender!

Daar zijn ze! De gloednieuwe sets Stevenshage kerstkaarten, wenskaarten èn een kleurrijke verjaardagskalender. Allen voorzien van prachtige foto’s van onze eigen asieldieren. De opbrengst is voor de asieldieren, en wordt momenteel ook nog eens verdubbeld. Bestel nu uw exemplaren vooruit via onze webshop!

Evenement
12 september 2024

Ontmoet ons tijdens Het Weekend van Voorschoten!

Kom zaterdag 14 september gezellig langs bij onze kraam tijdens Het Weekend van Voorschoten! Ruim 80 verenigingen en andere maatschappelijke organisaties presenteren zich tijdens de cultuur- en verenigingsmarkt. Heb je vragen over het asiel of overweeg je vrijwilligerswerk? Onze vrijwilligers vertellen je er met plezier alles over!

Evenement
9 september 2024

Kom naar de Open Asieldag op zaterdag 5 oktober

Zet zaterdag 5 oktober in je agenda, want dan openen wij de deuren voor onze jaarlijkse Open Asieldag! Maak kennis met de dieren, eet (vegan) gebakjes, laat een foto maken van je hond, kom kijken naar een speurhonden demo, koop onze gloednieuwe verjaardagskalender, kerstkaarten en nog veel meer. De hele opbrengst van de Open Asieldag is voor de asieldieren. Klik snel door naar het volledige programma!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren