Detectivebureau Stevenshage

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Het blog van deze week verscheen eerder in ons asielblad Beestenbende en is geschreven door Laura Lancée, vrijwilliger bij Dierentehuis Stevenshage.

Het chippen van uw kat voorkomt veel ellende.

Niet zelden staan er blije klanten aan de balie: hun kat was zoek, is gevonden en in het asiel veilig en zorgzaam opgevangen. Een enkele keer echter is de reactie van een andere aard, ‘waar we het lef vandaan halen om hun kat van straat mee te nemen en dan ook nog vergoeding willen voor opvang?’. Onze argumenten bereiken vaak dovemans oren: dat we zelf geen katten van straat oppikken, het dier soms al enkele dagen in het asiel heeft gezeten en wij wettelijk verplicht zijn binnen vijf dagen te vaccineren, wij ook niet aan de snorharen kunnen zien waar de kat woont en dat als de kat een correct geregistreerde chip zou hebben veel leed voorkomen had kunnen worden. En dat dit uiteindelijk de verantwoordelijkheid is van de eigenaar.

Check of de gegevens nog kloppen via chipnummer.nl

Hoe sneller hoe beter

Drie á vier keer per week komt er een onbekende kat binnen, op straat gevonden en door omstanders of door tussenkomst van de dierenambulance naar het asiel gebracht omdat het om een zwerver zou (kunnen) gaan. Dit is niet zomaar aan de kat af te zien, dus wordt onmiddellijk, zo mogelijk nog op de vindplek, gecontroleerd of het dier gechipt is. Is dat het geval en kloppen de geregistreerde contactgegevens, dan is de zaak snel rond: de kat blijft waar hij is of kan bij Stevenshage worden opgehaald. Let op: hoe sneller dit gebeurt, hoe beter, want op de vinddag zelf brengen we alleen de ritkosten namens de dierenambulance in rekening. Vanaf dag twee komen daar verblijfskosten bij.

Het chippen van uw kat voorkomt veel ellende.

Detectivebureau Stevenshage

Bij gebrek aan chip of correcte contactgegevens wordt het een heel ander verhaal. Dan volgt een zoektocht van soms detective-achtige proporties. Medewerkster Marlies heeft ervaring en vertelt: “De zoektocht begint bij online platforms waar vermiste katten worden gemeld, buitenlandse chipregisters en onze eigen registratie van oud-bewoners en pensiongasten. Afhankelijk van de situatie –Hebben we een chip? Hebben we een telefoonnummer? Hebben we een adres?– ga ik aan de slag. Zonder chip heb ik niet veel aanknopingspunten. Maar met een telefoonnummer kan ik gaan rondbellen, op zoek naar de juiste gegevens. Met alleen een adres kan ik de buurt naspeuren, ik doe een briefje in de bus dat een kat met dat adres gevonden is; meestal tevergeefs. Dan kan ik nog proberen of dierenartsen of buurtbewoners de kat herkennen van een foto of signalement. Intussen komt de kat op onze Instagram en hou ik de chip-registratie voortdurend in de gaten. Het komt vaak voor dat mensen hun kat pas registreren als hij kwijt is.”

Chip voorkomt ellende

Soms is de baas snel gevonden, maar het kan ook zomaar een paar dagen duren. Al die tijd verblijft de onbekende kat in quarantaine, wordt volledig verzorgd en medisch nagekeken. Na vijf dagen is het asiel verplicht de kat te vaccineren. En na veertien dagen wordt Stevenshage eigenaar van de kat. Dan begint een hele andere zoektocht: naar een passend nieuw huis. Marlies kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een correct geregistreerde chip is. “Juist ook voor ‘binnenkatten’ die nooit buiten komen, want o wee als die op straat belanden, dan verdwalen ze meteen. De chip voorkomt een hoop ellende, en het hoort bij een goede verzorging en bescherming van uw kat.”

Check of de gegevens nog kloppen via chipnummer.nl

Bent u uw dier kwijt? Lees op deze pagina wat u kunt doen.

Bent u uw dier kwijt? Klik op de afbeelding voor tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Info
24 juli 2024

Lees over dieren en mensen in ons Jaarverslag 2023

We vingen vorig jaar maar liefst 830 dieren op. Voor 527 van hen vonden we een geschikt nieuw thuis en 154 zwerfdieren werden herenigd met hun eigenaar. Naast een heleboel cijfers over dieren laat ons jaarverslag ook vooral zien dat het werk in ons asiel en pension in alle opzichten mensenwerk is, met relevante informatie over ons personeel, vrijwilligers, samenwerkingen en nog veel meer!

Blog
20 juli 2024

Intussen in het asiel: Zomertips

Het zomerseizoen is heerlijk, maar brengt voor de dieren in uw omgeving ook risico’s met zich mee. Dorstige oudjes, verbrande voetjes en oververhitting liggen op de loer. Bezorg de dieren in uw huis en tuin een zorgeloze zomer met deze tips!

Evenement
27 juni 2024

Kom naar de Open Dag van de Duinvallei

Op zaterdag 29 juni kun je tijdens de Open Dag van de Duinvallei in Katwijk een kijkje nemen op deze mooie locatie. Wij zijn aanwezig met een kraampje met hondenspulletjes, er is een hondenspeelplaats, speeltuin, tiny houses en nog veel meer!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren