Intussen in het asiel: De zwarte kat

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Het is 31 oktober, Halloween. Tijd voor spookverhalen, heksen, spinnen, grijnzende pompoenen én zwarte katten. Zelf vinden we zwarte katten totaal niet griezelig. Zelfs niet als ze ’s avonds loslopen in de kattenhal als je binnenkomt om een kat een licht souper te brengen en de zwarte kat in kwestie (we kijken naar jullie, Mason en Billie) vindt dat hij ook recht heeft op een midnight snack en je pardoes op je snuit gaat omdat een donkergekleurde kat op een donkere vloer plotseling besluit om voor je voeten langs te rennen. Niet dat ons dat recent is overkomen natuurlijk.

Halloween, een mooi moment om een paar aannames over zwarte katten tegen het licht te houden.

Zwarte katten Mason en Billie bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Zwarte katten in asielen

Zo hoor je nog al eens dat er veel meer zwarte katten in asielen zouden zitten en dat ze daar ook veel langer verblijven dan katten met een anders-kleurig velletje, omdat zwarte katten ongeluk zouden brengen. Werkelijkheid of slordige journalistiek? Laten we een klein onderzoekje doen in onze archieven:

Onze DIPO dierendatabase vertelt ons dat er sinds 1 januari 2000 ruim 1800 zwarte katten binnenkwamen bij Stevenshage. Het gaat dan om voornamelijk zwart met misschien hier en daar wat witte haren, dus exclusief de katten in smokingkostuum en de koeprints. Van de smokingkatten en koeprints waren er ruim 2100. Verder meer dan 1700 katten in een rode jas en bijna net zoveel lapjes en schildpadpoezen. Die kleuren vallen allemaal in het niet bij de aantallen in een cypers (al dan niet met een beetje wit) streepjespak gestoken poezenbeesten die met meer dan 3000 individuen met kop en snorharen boven de andere kleuren uitsteken.

Zwarte katten zitten niet vaker in ons asiel dan katten met een andere kleur.

Dit deel van het “veel meer zwarte katten in het asiel” verhaal kunnen we met deze cijfers daarom gevoeglijk ontkrachten. We hebben het dan wel uitsluitend over Stevenshage in de afgelopen twintig jaar en niet over asielen in de rest van Nederland of de rest van de wereld en verder bieden gegevens uit het verleden geen garanties voor de toekomst (zo dat is wel genoeg disclaimer).

Zwarte katten zouden het niet goed doen op foto's. Zwarte kater Marcel bewijst het tegendeel. (Foto: Maud Velders)

Slecht op selfies

Een beetje kriskras over het wereldwijde web surfend trekt een artikel van de BBC uit 2018 de aandacht. In een Brits asiel zijn alle plaatsbare katten zwart. Naar het asiel gebracht omdat hun voormalige eigenaren -ik citeer- “vonden dat hun zwarte kat het niet goed deed op selfies”. 1, 2 Voorts vermeldt het artikel dat zwarte katten gemiddeld minstens 10 dagen langer in het asiel verblijven dan bijvoorbeeld een rode soortgenoot. Helaas scheert men hierbij alle zwarte en zwart/witte katten over één kam, zodat we dit bericht verder moeten negeren. Bij ons onderzoek ging het immers over min of meer volledig zwarte katten.

1. Ook afstandsredenen gaan kennelijk met hun tijd mee.
2. Er zijn honderden websites met tips over ‘hoe fotografeer ik een zwarte kat’. Nuttig gebruik van je corona-thuiszit-tijd.

Karakter doorslaggevend

Ons onvolprezen DIPO computersysteem kan niet differentiëren naar vachtkleur bij het bepalen van de gemiddelde verblijfsduur. We hebben daarom bronnen onderzoek gedaan en de ervaring van onze dierverzorgers en -herplaatsers gepolst. De uitslag is duidelijk en unaniem. Bij herplaatsen van volwassen dieren is het karakter van doorslaggevend belang, de medische toestand is een factor maar het uiterlijk of de kleur van de vacht écht níet. Omdat zwarte katten qua karakter absoluut niet verschillen van andere, verschilt hun verblijfsduur daarom ook niet.

Zwarte kater Lukie is momenteel de enige plaatsbare zwarte kat bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Leuke kleurtjes

Een enkele keer komt er een klant binnen die persé een zwart/wit/groen dier wil om vervolgens verliefd te worden op een paars exemplaar. Soms klinkt er aarzelend “ik wil eigenlijk geen (vul een kleur naar keuze in)” met direct daarna de woorden “maar deze is wel héél leuk!”. Bij nestjes kittens (van wie de karaktertjes vaak wat lastiger zijn in te schatten) is het soms wel zo dat de ‘leuke kleurtjes’ het eerst worden gekozen, maar ook hun zwarte broertjes en zusjes komen -meestal minuten later al- allemaal goed terecht. En één blik op ons actuele plaatsbare dieren overzicht leert dat er op dit moment welgeteld één zwarte kat in het asiel zit. Lukie heeft door zijn schuchterheid wat langer nodig om een baasje te vinden.

Zitten zwarte katten vaker en langer in het asiel? Nee. Brengen zwarte katten ongeluk? Tsss, de vraag alleen al. Katten, van welke kleur dan ook, brengen uitsluitend geluk. Op Halloween en alle andere dagen van het jaar!

Meer lezen over zwarte katten in het asiel? Lees hier het blog ‘ Welke kleur wil je?’.

Klik hier om het blog 'Welke kleur wil je?' te lezen.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
27 maart 2024

Welkom aan drie nieuwe bestuursleden!

Ons bestuur bestaat uit bevlogen vrijwilligers die zich onder meer bezighouden met financiële, personele en strategische zaken voor het asiel. Onlangs mochten wij maar liefst drie nieuwe bestuursleden verwelkomen: Talien, Suzanne en Ingeborg stellen zich graag aan u voor!

Nieuws
25 maart 2024

Dog Survival Run: sponsor Conan en Eline!

Wat een helden! Collega’s Eline en Conan renden, klommen, sprongen en zwommen zich door het zware parcours van de Dog Survival Run. Bekijk hier de video. U kunt dit sportieve duo nog steeds sponsoren. Uw donatie wordt verdubbeld en komt ten goede aan onze asieldieren!

Info
24 maart 2024

Komt u shoppen in ons winkeltje?

Wij verkopen voerbakken, mandjes, tuigjes, speelgoed, vervoerskorfjes, te veel om op te noemen. Allemaal tweedehands maar in prima staat. Het bedrag van uw aankoop geldt als donatie en komt momenteel dubbel ten goede aan onze asieldieren!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren