Intussen in het asiel: Coccidiose ontmoet Giardiasis

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Vroeger -en dan heb ik het over meer dan 10 jaar terug- zagen we relatief vaak coccidiose*) bij onze asielkatten. Syl was destijds asielkattenverzorgster en kon bijna op het oog inschatten of deze nare luitjes bezit hadden genomen van een kattendarm. De behandeling bestond uit het gedurende drie dagen toedienen van een stroperig drankje. Dit was zodanig smerig dat geen enkele zichzelf respecterende kat het vrijwillig tot zich nam. Geregelde kleverige worstelpartijtjes waren het gevolg.

Koksie

In de loop der jaren kwamen we om de een of andere manier de “koksie” steeds minder vaak tegen. Helaas werd de vrijgekomen plaats geruisloos ingenomen door een ander naargeestig en hardnekkig wezen, de giardia**) gluiperd.  De medicatie tegen giardia (Panacur) wordt gelukkig redelijk gemakkelijk ingeslikt. Vervelend daarbij is wel dat niet alle giardia soorten goed op Panacur reageren door netjes dood te gaan. In dat geval is er een tweede behandeling nodig met een ander middel (Metrazol) wat aan katten nagenoeg dezelfde reactie ontlokt als het ouderwetse coccidiose middel.

Explosiebestendig

Beide parasieten hebben een succesvolle overlevingsstrategie geëvolueerd: de “eitjes” zijn verpakt in een zeer resistente schil. Het zou me werkelijk niet verbazen als ze een dynamietexplosie nog zouden overleven. Van chloor worden ze niet warm of koud. Chemische oorlogsvoering is dus succesvol ín de katten (honden/konijnen/kippen etc.) maar niet erbuiten. De hokken en verblijfsruimten moeten we daarom ouderwets schoonmaken en naspoelen met héél véél water en dan duimen dat we geen microscopisch kleine kwelgeesten gemist hebben…

Asielpoes Kitty

Kitty is een asielpoesje en al een tijdje te gast in ons asiel. Ze kwam binnen met vier kinderen die inmiddels zijn uitgevlogen. Het vinden van een nieuw thuis voor haarzelf is ietwat vertraagd door haar karaktertje. Woorden als “licht ontvlambaar” en “ongeremd” komen van pas als we haar willen omschrijven, in volkomen tegenspraak tot haar engelachtige uiterlijk.

Asielpoes Kitty bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Diarree

Kitty ‘doet’ het goed bij ons in het asiel. Al heeft ze vanaf het begin periodiek last van diarree, soms ook met bloed. Als we haar op giardia testen, ergens begin oktober, is dat hartstikke positief. (Dat wil zeggen dat ze het heeft. Niet dat we er blij mee zijn.) Ze krijgt Panacur. Eventjes lijkt het beter te gaan. Dan hervat ze het oude patroon: goede keutels afgewisseld met diarree, variërend van vla tot brij tot spetter… al dan niet met bloed erin en bij voorkeur náást de kattenbak.

Coccidiose

“Hmm” zegt Syl “doet me denken aan vroeger, aan coccidiose.” Nadat we klaar zijn met onze verfijnde en originele grappen (zoals “ja hè, Syl, in jouw tijd vingen we ook nog dinosaurussen op in het asiel” en “was het leuk in zo’n paardentram?”) besluiten we toch om Kitty’s ontlasting te laten checken aangezien de kennis en ervaring van Syl bijna legendarisch is. Ontvangen vervolgens een prachtige, bijna abstracte kunst-achtige, foto van -jawel- coccidiën oöcysten.

Coccidiën oöcysten onder de microscoop, waargenomen in de ontlasting van asielpoes Kitty.

Behandeling

Het geneesmiddel schijnt te smaken als een combinatie van de meest vieze drankjes ooit. Kitty is onverwacht braaf en eet het door haar voer heen. Kamergenoot Singha gaat resoluut in hongerstaking zodat Marlies drie dagen haar leven moet wagen door het hem in de bek te spuiten.

Een schoonmaakactie van de kattenhal volgt. Alle aanwezige spullen worden gewassen, gechloord en blootgesteld aan een tsunami van spoelwater. Een van de krabpalen bezwijkt letterlijk onder de hogedruk…

Na een gepaste wachttijd checken we Kitty’s ontlasting nogmaals. De uitslag is negatief! (Dat wil zeggen dat ze het niet meer heeft. Waar we heel blij mee zijn.) Kitty is klaar voor een nieuw thuis.

p.s. De kosten voor Kitty’s Koksie Kapriolen zijn al met al aardig opgelopen. Een bijdrage is uiterst welkom. Klik hier of op onderstaande foto als u ons daarmee wilt helpen.

De kosten voor Kitty’s Koksie Kapriolen zijn al met al aardig opgelopen. Een bijdrage is uiterst welkom.

Tijdens de coccidiose infectie van asielpoes Kitty worden alle aanwezige spullen gewassen, gechloord en blootgesteld aan een tsunami van spoelwater.

*)(geciteerd van Wikipedia) Coccidiose is een parasitaire infectie van het maag-darmkanaal van dieren. De ziekte wordt veroorzaakt door eencellige organismen (protozoa), in dit geval door parasieten van de orde Coccidia. Coccidia zijn parasitaire sporediertjes. Coccidiose komt voor bij verschillende warmbloedige diersoorten, onder andere honden, katten, pluimvee, vee, en ook bij mensen. Symptomen: Diarree, eventueel met bloed, vochtverlies, vermagering, uitdroging, slapte en het dier ziet er ziek uit (lusteloos, opgezette vacht, doffe vacht, geen zin in eten). (einde citaat)

**) (geciteerd van Wikipedia) Giardia is een geslacht van eencelligen die een parasitaire leefwijze vertonen. Giardiasis is een infectie van de dunne darm die veroorzaakt wordt door Giardia lamblia, ook wel Giardia duodenalis of Giardia intestinalis genoemd: een eencellige. De ziekte heeft diarree als belangrijkste symptoom. Giardiasis is wereldwijd een van de meest voorkomende oorzaken van diarree, zowel bij mensen als bij dieren. (einde citaat)

Laatste blog & nieuws

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

Blog
6 april 2024

Dag omaatje…

“We hebben een mooie nalatenschap binnengekregen” meldt Nicolette verrast. Het blijkt van mevrouw M., een zeer dierbare klant die verschillende asielhondjes een liefdevol thuis heeft gegeven. Lees in dit blog het bijzondere verhaal van mevrouw M. en haar geliefde Max, Billy en Tommie.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren