Intussen in het asiel: Beestenbende 2.0

Intussen in het asiel: Beestenbende 2.0

Beestenbende, al 30 jaar het asielblad van Dierentehuis Stevenshage

Deze week zijn Annika, Marianne, Jonne en stagiaire Suze bezig met het plakken van adresstickers op de eerste Beestenbende van dit jaar. Beestenbende? Ja, u weet wel, ons asielblad. Donateurs en hokadoptanten krijgen hem thuisgestuurd en bezoekers aan het asiel krijgen er desgewenst een mee. Soms gebruik ik hem als visitekaartje, want alle benodigde adres- en bankinformatie staat er ook in.

De stickeraars ronden het karwei in no-time af en Marlies en vrijwilligster Eline brengen de dozen (1914 maal 35 gram, dat is… loodzwaar) naar het postkantoor.

Mijn voorganger Leen mag graag vertellen over de geboorte van ons asielblad. Op zijn initiatief ziet in november 1987 de eerste Beestenbende het levenslicht. Het toenmalige bestuur heeft weliswaar geen bezwaar tegen zijn plan om een asielblad te gaan uitgeven, maar heeft er ook niet veel fiducie in, getuige de uitspraken destijds. “Zo’n blaadje, dat is natuurlijk geen lang leven beschoren” en “hoe krijg je dat in hemelsnaam vier keer per jaar vol geschreven?”. Dertig (!) jaar later is de Beestenbende er nog steeds en dankzij trouwe en actieve redactieleden is er nooit moeite om de pagina’s te vullen.

Vier keer per jaar verzinnen, schrijven, schrappen, fotograferen, redigeren en corrigeren. Ik ben sinds 1999 ofzo (hoeveel jaar is dat ook alweer?) onderdeel van die redactie. Ontelbare interviews, columns, asielgebeurtenissen en natuurlijk “baas gezocht” asieldieren passeren de revue. Het formaat verandert niet in al die jaren, het omslag krijgt wel af en toe een facelift.

Tot nu toe heeft een commerciële uitgever Beestenbende gratis voor ons gedrukt. Zij werven de advertenties en mogen de inkomsten daarvan houden en wij krijgen kosteloos 4x per jaar 2500 Beestenbendes. Het versturen doen we vervolgens zelf. Rond de 2000 boekjes, viermaal per jaar, al 30 jaar lang, dat zijn ehh…best veel adresstickers (had ik al eens vermeld dat rekenen niet mijn sterkste kant is?).

Beestenbende neemt een bescheiden plaats in naast al het digitale nieuws dat we vanuit Dierentehuis Stevenshage de wereld in slingeren. Toch is een papieren blad prettig. Het leest lekker en je kunt het uitdelen, het is een tastbaar gezicht naar buiten.

Beestenbende en nostalgie in het blog? Tja, met het verzenden van de eerste editie van dit jaar is er een tijdperk geëindigd.

Want -tromgeroffel- Beestenbende 2.0 is in de maak! Vanaf de tweede editie van 2017 gaan we het blad in eigen beheer uitgeven, in samenwerking met drukkerij De Bink in Leiden.

Zelf schrijven (deden we al), zelf de opmaak doen (met hulp van de professionals bij de Bink), zelf adverteerders werven (een uitdaging) en zelf adresseren en verspreiden (oh nee, dat nou juist niet meer).

De Beestenbende krijgt een complete makeover, nieuw milieuvriendelijk papier en gaat full colour! En dat alles in hetzelfde handzame formaat.

Veel werk? Zeker. Spannend? Dat ook ja. Vanaf juni is hij te verkrijgen in het asiel. Of gewoon donateur worden natuurlijk, dan wordt ie thuisgestuurd. Dat kan heel makkelijk digitaal, via onze website. Of gewoon met de papieren bon in de Beestenbende…

Klik hier om de asieldieren van Dierentehuis Stevenshage te steunen en word donateur! Bij een donatie vanaf 15 euro per jaar krijgt u elk seizoen het asielblad Beestenbende thuisgestuurd.

2 gedachten over “Intussen in het asiel: Beestenbende 2.0

 1. Hallo Nicolette,
  Hoera en gefeliciteerd met deze mijlpaal. Knap hoor ! Complimenten voor dit leuke blad vol afwisseling, leuke verhalen en foto’s.
  Wij gaan ons spoedig abonneren 🙂
  Nogmaals, veel succes met de nieuwe klus !
  Els en Leo

 2. Een héérlijk blog over een héérlijk blad! Ik hoop nog vele jaren mee te genieten van alle avonturen op en rond het asiel!
  Marielle

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.