Vuurwerk: Open brief aan Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid

Vuurwerk: Open brief aan Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid

Beste Ferdinand,

(Mag ik Ferdinand zeggen? Zegt u maar jij tegen mij, hoor.) Ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Nicolette, ik werk sinds 1997 in het dierenasiel in Leiden, sinds 2013 als beheerder. Samen met een enthousiast team van collega’s en vrijwilligers proberen we onze asieldieren zo goed mogelijk te helpen op weg naar een nieuw thuis. Daarnaast hebben we een pension waar elk jaar vele honden en katten komen logeren en dat vele tevreden vaste klanten heeft.

Het is 4 januari. Vandaag pas haal ik weer een beetje opgelucht adem na een aanzwellende golf van oorverdovende, venster-in-sponningen-doen-rammelende en steeds heftiger op de zenuwen werkende knallen. Ontploffingen eigenlijk. Bómmen. Half november begint het al. Men test alvast even of het internet de juiste illegale producten heeft geleverd. Na Kerstmis barst het volledig los en wordt het niet meer stil totdat de liefhebbers hun explosieve voorraad volledig hebben opgeblazen.

Veel dieren ervaren ernstige stress door vuurwerk. Foto: Maud Velders

Een gezellige Nederlandse traditie, zegt u? In mijn ogen (en oren) bestaat die traditie uit sterretjes, een duizendklapper en – doe eens gek – een pot Bengaals vuur. Voor die ene avond in het jaar is daar nog wel mee te leven. Het wordt steeds meer, steeds erger en steeds zwaarder. Het rotje wordt een strijker, de strijker wordt een lawinepijl en dit jaar zijn in Leiden zelfs politiemensen bekogeld met een Cobra. Spul dat door de EOD onschadelijk moet worden gemaakt.

Jaarlijks bijna 500 slachtoffers, waarvan twee derde omstanders. De helft van de ongelukken gebeurt met legaal vuurwerk. Op Oudejaarsdag vraag ik mijn collega’s of ze een berichtje sturen als ze ’s middags om vijf uur naar huis gaan. Omdat ik me zorgen maak om hun veiligheid. Omdat kennelijk niemand zich wenst te houden aan die vervelende regels waarbij je op 31 december pas ná 18 uur vuurwerk mag afsteken. Of aan bekrompen fatsoensnormen waarbij je geen vuurwerk naar voorbijfietsende mensen gaat gooien.

Vijftig meter van onze vuurwerkvrije zone wordt volop vuurwerk verkocht.

Rond het asiel is een vuurwerkvrije zone ingesteld ter grootte van ons asielterrein. Nou steken we sinds, tja, sinds altijd natuurlijk, geen vuurwerk af op ons terrein. Vijftig meter van onze vuurwerkvrije zone verwijderd wordt volop vuurwerk verkocht. Bijna niemand weerstaat de verleiding om – ah pap eentje maar – een vers gekocht pijltje af te schieten. En vooruit, één donderslagje dan. De bijbehorende geluiden houden zich helaas niet aan de zone en weerklinken door onze hele wijk. Gelukkig liggen onze dierverblijven iets verder van de vuurwerkwinkel af en hebben we dikke betonnen muren.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid adviseert een algeheel verbod op knalvuurwerk. Hé, Veiligheid, is dat niet jouw toko, Ferdinand? Ik kwam deze uitspraak van je tegen:

“Ik wil benadrukken dat we in Nederland een sterke rechtsstaat hebben. Die rechtsstaat geeft mensen waarborgen, zoals veiligheid. Daar sta ik voor als minister.” Mooi gesproken.

De cijfers variëren naar gelang welk onderzoek je wilt geloven, maar ergens tussen de 14 en 30 procent van de Nederlanders steekt vuurwerk af. Verbazend dan dat ik mij – als ingezetene van die rechtsstaat en inwoner van een democratisch land – moet schikken naar een minderheid die deze traditie van, pak ‘m beet, 50 jaar oud in ere wil houden. Een traditie die best een alternatief kan vinden in de vorm van een centrale vuurwerkshow. En ja, daar wil ik dan ook best een euro aan bijdragen.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid adviseert een algeheel verbod op knalvuurwerk.

Beste Ferdinand, je dacht natuurlijk dat ik als asielbeheerder een betoog ging afsteken (misschien een ietwat ongelukkige woordkeuze) over de nadelige invloed van vuurwerk op dieren. Over honden die in paniek wegrennen en aangereden worden. Over katten die in blinde angst hun huis niet meer kunnen terugvinden. Over wilde vogels die op 31 december om middernacht zo massaal opvliegen dat het zichtbaar is op radarbeelden. Over akelige mensen die vuurwerk op dieren binden. Maar nee. Iedereen met een beetje verstand weet dat toch? Daar hoef je niet eens een dierenliefhebber voor te zijn. Sommige van die doodsbange dieren komen noodgedwongen elk jaar in ons pension logeren. Er staan nu al weer reserveringen voor volgend jaar. Zou het niet geweldig zijn, Ferdinand, als die dieren gewoon ontspannen thuis kunnen blijven met Oud en Nieuw?

Leven blijft risico nemen. Maar Ferdinand, het ligt binnen jouw vermogen om te zorgen dat de feestdagen voor iedereen echt feestelijk kunnen zijn.

Maar uiteindelijk gaat het mij vooral om mensen. 100% veilig, 100% van de tijd zul je het nooit kunnen maken. Leven blijft nu eenmaal risico nemen. Maar, Ferdinand, het ligt binnen jouw vermogen om ervoor te zorgen dat op Oudejaarsavond mijn collega’s veilig naar huis durven fietsen. Dat er honderden mensen zonder verminkingen het nieuwe jaar kunnen begroeten. Dat er duizenden dieren stressvrij kunnen leven tussen half november en begin januari. Zodat de feestdagen voor iedereen echt feestelijk kunnen zijn. Dank voor je aandacht.

Nicolette Bloemendaal
Beheerder Dierentehuis Stevenshage in Leiden

33 gedachten over “Vuurwerk: Open brief aan Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid

 1. Wij, mijn vrouw en ik zijn het volledig een met het verbod op vuurwerk. Wij begrijpen niet dat mensen die van dieren houden, maar ook van hun kinderen of kleinkinderen houden elk jaar toch weer overgaan tot het aanschaffen van deze voor mens en dier risicovolle producten. Deze mensen moeten in het belang van hun kinderen, huisdieren en de fauna verboden worden vuurwerk te kopen, verkopen, inbezit te hebben en te doen ontsteken.

  1. Kinderen en vuurwerk is wat mij betreft een ongelooflijk gevaarlijke combinatie. Kinderen vinden het natuurlijk heel spannend, die knallen, maar zouden vast ook al tevreden zijn met een paar sterretjes. Het is maar wat ze gewend zijn, denk ik.

 2. Helemaal mee eens, ooit vingen we een konijnen bij de zaak waar mijn vriend werkt. Drie dagen later waren het er zeven.
  Ieder jaar blijven we thuis voor hen en de katten die hier een eind bestemming kregen om vele verschillende reden.
  Wij blijven op tot de laatste knal want ook die laatste knal kan een fatale zijn voor het konijnenhok. De laatste kat die ons als toe vlucht zocht zat de hele tijd in een van de kattenbakken op de badkamer. Haar baas ( drie straten verder wonend vroeg of we haar binnen wilde houden als ze bij ons was want zij waren er niet en hij had haar nog steeds niet gevonden.) ze was al bij ons.

  1. Als eigenaar zou je het liefst je dieren altijd tegen alle gevaren beschermen. Helaas lukt dat natuurlijk niet. Maar vuurwerk is zo’n overbodig gevaar en daarom heb ik deze brief geschreven. Veel succes met alle dieren, hopelijk zijn ze weer een beetje bijgekomen.

  2. Ik heb wel eens oud en nieuw gevierd met 3 katten uit de buurt die verstopt zaten in onze tuin ! Vreselijke mensen…woonde bij een schoolplein ..nou dan snap je wel wat daar wordt afgestoken..

  1. Beste Marjolein, je mag de tekst gewoon gebruiken, als je er even bij zet dat je het van onze website hebt gehaald.
   vriendelijke groet, Nicolette

 3. Uitstekend verhaal, Nicolette. Wij denken er net zo over. Zijn het meer dan beu. Schaften begin november al oordoppen aan inclusief koptelefoon. Vanuit ons hotelkamer ( hotel ligt in een vuurwerkvrije zone ) zagen we bij de eerste paar klappen vele vogels en waterkipjes volkomen gedesoriënteerd “ergens” een schuilplaats zoeken. Leuk , vuurwerk ? We hopen van harte dat het helemaal afgeschaft wordt. Te triest voor woorden, hoeveel last dus ook het personeel en de dieren zelf hinder van hebben ondervonden.
  Els en Leo

  1. In roden begonnen ze ruim voor de data met illegaal zwaar vuurwerk..en ging in de nacht soms tot de 11e januari door…walgelijk…kreeg geen nachtrust en zette daarnaast de wekker om 5 uur s ochtends om een ronde met mn hond te doen..die durfde de hele dag verder niet naar buiten om te plassen…

   1. Ontzettend goed verhaal trouwens! Sta er geheel achter en hoop elk jaar dat er nu eindelijk een stop komt..ben zelf half december al in stress wanneer de 1e knal komt..2
    Zieke honden in huis wanneer je weet dat die ellende weer begint …en dan moet je genieten van de feestdagen en nieuw jaar ?? Hopelijk in 2018 !

 4. Uitstekend verhaal! Kan het zelf niet beter verwoorden. Vuurwerk zou natuurlijk verboden moeten worden, maar dat gebeurt niet zolang politieke partijen bang zijn stemmen te verliezen..

  1. Inderdaad, terwijl ik denk dat het juist stemmen zou kunnen opleveren…

 5. Beste Nicollette
  Ik kan mij helemaal hier in vinden, bij ons in Roelofarendsveen, precies het zelfde, zware vuurwerkbommen die worden afgestoken, mens en dier inde stress , afvalbakken die worden opgeblazen, leuk is die kersttijd ,oud en nieuw is het allang niet meer.
  Ik hoop dat je brief aan de minister succes heeft.
  Jos

  1. Precies, het feestelijke gaat wel een beetje verloren. De opbrengsten van de vuurwerk verkoop staan m.i. niet in verhouding tot de schade die het de gemeenschap oplevert en de immateriële schade voor mens en dier.

 6. Oud en niet nieuw is allang niet meer n gezellige avond voor heel veel mensen omdat ze weken er voort en er na met doodsbange dieren zitten. Zoals het nu gaat met al dat zware vuurwerk heeft helemaal niets meer te maken met waar het ooit om begonnen is. Doodsbange dieren en miljoenen aan schade.

  1. Inderdaad Mar, het is behoorlijk uit de hand aan het lopen. Zoals ik al schreef, mensen komen hun stoel niet meer uit voor een rotje of een sterretje. Ze worden pas blij als er trommelvliezen kapot gaan, lijkt het wel.

 7. Hoeveel dodelijke dieren slachtoffers nog die op gruwlijke wijze vermoord worden door wat mij treft oorlogsminutie..dit is voor mij allang geen vuurwerk meer.De pijn die het dier heeft moeten ondervinden en ieder jaar wordt de eigenaar er aanherrindert dat zijn trouwe viervoeter het leven heeft moeten laten,voor hen zou oud en nieuw nooit meer het zelfde zijn ,omdat deze regering vuurwerk toestaat.In mijn ogen is de regering schuldig aan dierenmishandeling.
  Lia

  1. Beste Lia, dat lijkt me echt een nachtmerrie, om je dier te moeten verliezen door vuurwerk. Ik hoop van harte dat niemand zoiets ooit meer mee hoeft te maken…

  2. Zo is het ! Heb veel sites op Facebook met vermiste huisdieren..facebook staat er vol mee..veel worden niet terug gevonden..veel dieren dood…

 8. Helemaal mee eens, onze honden durven niet eens naar buiten om hun behoefte te doen, zelfs niet in de tuin.
  We vluchten al jaren (verplicht) weg uit de randstad voor een aantal dagen rond oud en nieuw, puur en alleen voor de rust van onze honden en onszelf.

  1. Het is natuurlijk best leuk om een paar dagen weg te gaan, Inge, maar als het een verplichting is, wordt het al een stuk minder gezellig… gelukkig zijn we er weer voor een maand of tien vanaf. Al hoorde ik gisteren nog weer wat ‘restjes’ de lucht in gaan.

 9. Voor mij en mijn 4 katten is de periode van oud- en nieuw het absolute dieptepunt van het jaar. Het is belachelijk dat je compleet rechteloos bent als je stadsgenoten weer lekker losgaan en geen enkele rekening houden met andere mensen en met de dieren, laat staan met de nadelige gevolgen voor het milieu! Prima brief, Nicolette! Dank daarvoor!
  Groet, Annemarie (mede namens de Boez, Oscar, Cera en Bohrtje).

  1. Beste Annemarie, ik snap helemaal wat je bedoelt. Het milieuaspect had ik buiten beschouwing gelaten omdat het anders wel een hele lange brief zou worden. Maar zeker een heel belangrijk punt!

 10. Beste Nicolette,
  Ik lees in uw betoog een aantal keer dat u zich toch ook zorgen maakt over de aantallen slachtoffers van vuurwerk en dat deze slachtoffers toch één van uw redenen zijn om vuurwerk te willen verbieden.

  Graag wijs ik u op het feit dat honden iedere dag weer voor net zoveel slachtoffers zorgen als vuurwerk op die ene dag. Dat is jaarlijks ongeveer 300x zo veel. Uiteenlopend van lichte verwondingen tot ernstig. En gemiddeld één dodelijk slachtoffer.

  Ik vraag mij af waarom u niet pleit voor een verbod op het houden van honden als huisdier?

  Zijn uw zorgen om slachtoffers slechts van selectieve aard en beperken die zich tot zaken waar u persoonlijk een hekel aan heeft? We moeten wél consequent blijven natuurlijk.

 11. Laten we het illegale vuurwerk en achterlijk gedrag (inclusief het te vroeg afsteken) even buiten beschouwing laten….
  Laten we focussen op vuurwerk dat legaal binnen de toegestane tijden wordt afgestoken door mensen die zich er gewoon mee gedragen…. U weet wel, de huisvader die voor een paar tientjes wat producten koopt en die trots met/voor zijn kinderen aan steekt….. Bent u dan nog steeds voor een vuurwerkverbod? Wilt u de liefhebber die netjes binnen de lijntjes blijft echt die acht uur per jaar ontnemen? Jammer.

  Overigens, mijn hond gaan met plezier mee naar vuurwerkshows en vind het allemaal best als de baas die acht uur per jaar even lekker het jaar afsluit en het nieuwe begroet. Mag de liefhebber alsjeblieft die acht van de 8760 uur behouden?

 12. Ik snap dat vuurwerk overlast geeft, maar dit doen honden ook 150.000 hondenbeten per jaar.( dat is 410 beten per dag) zelf complete armen die verminkt zijn of worden kwijt worden geraakt. Honden blaffen, janken en poepen op grasveldjes en kinder speel plaatsen (ondanks dit verboden is) en veel baasjes ruimen de rotzooi niet op. Misschien moeten we samen naar een oplossing zoeken maar een volledig verbod gaat te ver en komt er wel een verbod dan kunnen we dus ook honden gaan verbieden.
  Nederland word het land wat alles verbied.

 13. Tja, je hebt altijd mensen, die de juiste toedracht van dit betoog niet willen begrijpen.
  Vuurwerk hoeft niet afgeschaft te worden. Het wordt alleen hoogste tijd dat men er normaal mee omgaat. Geen weken van te voren de atmosfeer verzieken met steeds harder wordende knallen. Wij zijn verplicht ook vanwege mijn gezondheid ergens anders te gaan bivakkeren. Oud en Nieuw is voor ons allang geen feestje meer. Er is niks mis met je verhaal, Nicolette.
  Els en Leo

  1. @Els en Leo
   De meeste liefhebbers is dat vroege geknal ook een doorn in het oog.
   Het heeft helemaal niets met de jaarlijkse traditie te maken .
   De pak kans op te vroeg knallen moet gewoon verhoogd worden.
   Verbieden heeft gewoon geen zin als het net over de grens volop verkocht word. Wat je dan krijgt is dat papa met kind binnen blijven en raddraaier die nu de overlast veroorzaken gewoon doorgaan.

   1. @ChrisN @Sebastiaan @Arjan Natuurlijk hebt u gelijk: hondenbeten en overlast door honden en hondenpoep zijn absoluut kwesties die aandacht en een gerichte aanpak behoeven, net als vele andere maatschappelijke problemen. In ons asiel proberen we dagelijks op allerlei manieren ons steentje bij te dragen aan een oplossing van diergerelateerde problemen, zoals ook in mijn andere blogs te lezen valt.
    De open brief ging echter over vuurwerk. Ik beleef zelf geen plezier aan dat geknal, maar natuurlijk wil ik niemand zijn ‘acht uurtjes’ plezier in het jaar ontnemen. Het gaat mij om de weken rondóm die acht uur, die jaarlijks en in toenemende mate (zwaarder vuurwerk) een bron van stress en ergernis zijn voor mij en vele andere mensen. En waarschijnlijk bereik ik met deze brief inderdaad niet de mensen die deze overlast veroorzaken. Toch heb ik gemeend dit te moeten schrijven, als uiting van mijn groeiende frustratie. Ik hoop van harte dat we uiteindelijk een situatie kunnen creëren waar we allemaal enigszins mee kunnen leven.

 14. Ik ben voor algeheel verbod knalvuurwerk.
  Maar zolang er door de overheid goed
  aan verdiend wordt zal het er wel niet
  van komen.

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.