Intussen in het asiel: Senior katten

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Collega Marlies is op een lange, welverdiende vakantie naar een ver, ver land. Dat betekent dat collega Eline in haar eentje de kattenafdeling beheert. En dat betekent dat ik – meer dan anders – bijspring op de kattenafdeling.

De afgelopen weken ben ik daarbij voornamelijk ingezet als katten-bejaarden-verzorgster. Soms komt de ouderdom namelijk met wat gebreken ongemakken (overgevoelige darmen, hartproblemen, overactieve schildklieren) die we natuurlijk zoveel mogelijk moeten onderzoeken, verlichten en aanpakken.

Senior asielkatten Kayden, Boris en Stacey. Klik op de afbeelding voor een overzicht van plaatsbare katten bij Dierentehuis Stevenshage.

Invasie van bejaarden

Deze week mag een aantal van de senior katten verhuizen naar de plaatsbare kattenhallen. Asielkat Moppie heeft tot nu steeds een eigen koninkrijkje gehad maar moet er nu toch aan geloven: Kayden, Boris en Stacey worden zijn nieuwe kamergenoten. We vragen ons af hoe hij er op zal reageren, zo’n invasie van bejaarden. De ouderen tolereren elkaar, al gaan ze nog niet meteen klaverjassen. We kijken toe hoe Moppie en de Omanido club* op elkaar reageren. Zijn reactie verbaast én verblijdt ons: voornamelijk desinteresse.

* Oud Maar Nog Niet Dood – uit: Het geheime dagboek van Hendrik Groen

Dieethapjes

Als ik tijdens de avondronde de diverse dieethapjes kom serveren in hal 3, word ik met open armen ontvangen door de oude garde. Stacey (17) krijgt een extra hapje extra lekker blikvoer. Op haar leeftijd mag je kieskeurig zijn. En dat is ze ook. Géén blokjes in saus, danku. Beetje water erdoor voor smeuiigheid? Heel graag.

Kater Kayden (15) krijgt half en half Carnibest en blikvoer, plus hart- en schildkliermedicatie. Zijn darmen zijn gevoelig (ik bespaar u de details) maar deze combinatie werkt prima en hij is lekker aangekomen.

Boris (12) behoort nog niet tot de senior eregalerij qua leeftijd, maar heeft wel extra zorg nodig. Ook hij heeft fikse darmproblemen, waarvan ik wederom de details zal overslaan, u zit misschien te ontbijten. Na een aantal pogingen lijkt er nu een beetje verbetering op te treden. Hij krijgt Carnibest met een mengsel van drie voedingssupplementen. Donderdagochtend juichen Eline en ik zachtjes als zijn hok die nacht schoon is gebleven.

Ik ben altijd ietsjes op mijn hoede met Moppie. Ditmaal onnodig want hij kijkt me aan, zegt “sneeuw” (lees hier waarom) en verwacht een beloning als hij – op mijn uitnodiging – weer netjes de hal ingaat. Geslaagd voor de rollatortest. Knappe Moppie.

Asielkat Moppie (klik op deze afbeelding voor een blog over hem)

Privé suite

Dan hal twee: Maygas (16). Ook deze senior krijgt mijn speciale blend van Carnibest en blikvoer voor zijn diverse ehh… probleempjes (o.a. een te snel werkende schildklier). Hij is enorm opgeknapt sinds zijn binnenkomst in het asiel als niezend, verzwakt, vermagerd hoopje ellende.

Bij Lola (12), die in de quarantaine een privé suite heeft, ga ik altijd langs om te vragen of ze zich wellicht even wil vertreden op de gang. Het is belangrijk dat ze voldoende beweegt, gezien haar diabetes. Sinds er aan het licht is gekomen dat ze behoorlijk artrose heeft aan een voorpootje, is dat nog belangrijker geworden. Nu we zijn gestart met een voedingssupplement – naast de reguliere pijnstiller – lijkt ze makkelijker op te staan én gaat vaker op mijn uitnodiging voor een loopje in. Nog niet als een kievit, maar wie weet. Klik hier om het muzikale blog over Lola te lezen (Her name is Lola…)

Senior asielkatten Maygas en Lola. Klik hier om een muzikaal blog speciaal over Lola te lezen.

Dromen van nieuwe baasjes

Tot slot kijk ik even bij senior Sok (12) en freule Winnie (16). Zij vinden allebei dat ze nog lang niet tot de groep van de grijze panters behoren en vragen zich af wat ik kom doen. “Ik had net zo’n mooie droom” zegt Sok en draait zich nog eens lekker om. “Ik ook” beaamt Winnie “dat ik geadopteerd was en dat het alweer lente was en dat ik in één sprong een mugje ving”.

Heel even geduld nog, jongens en meisjes, we doen ons best voor jullie. Het gaat lukken.

Klik hier voor een actueel overzicht van onze plaatsbare katten.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
16 mei 2024

Kunstveiling brengt ruim 300 euro op voor de asieldieren!

Begin mei waren we uitgenodigd bij de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. Er werd enthousiast geboden op de unieke werken van verschillende (internationale) kunstenaars. Bekijk hier de foto’s én maak kennis met ex-asielkonijn Bobo, die één van de werken maakte.

Blog
4 mei 2024

Babs

Wanneer Babs in het asiel terechtkomt, blijkt er van alles mis met haar ogen. We vragen ons af of ze überhaupt nog wel iets ziet. Ze gaat linea recta naar onze ziekenboeg en ontpopt zich daar tot een ontzettend lieve poes. Helaas blijkt een operatie onvermijdelijk, maar Babs geeft niet op. Lees hier het verhaal van Babs.

Nieuws
3 mei 2024

Loopt u met ons mee?

Onze jaarlijkse collecteweek komt er weer aan: van 21 tot en met 25 mei gaan we langs de deuren. Meld u nu aan als collectant en help de dieren in uw regio!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren