Back to basics: Wat als u niet meer voor uw dier kunt zorgen?

Categories
Achtergrond

De vraag naar huisdieren is door de coronacrisis flink gestegen. Impulsieve beslissingen liggen op de loer, maar een huisdier is niet voor even. Daarom zetten we dit jaar graag een reeks belangrijke aandachtspunten op een rij voor potentiële, nieuwe èn bestaande baasjes van huisdieren. Klik hier voor het overzicht. In deze laatste editie: wat te doen als u niet meer voor uw dier kunt zorgen?

Een huisdier neem je voor het hele leven. Maar er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen waardoor je niet meer voor je huisdier kunt zorgen of je huisdier bij iemand anders beter af zou zijn. Denk bijvoorbeeld aan een verandering in je gezinssituatie, een verre verhuizing of een overlijden.

Door Cindy van de Ven, vrijwilliger bij Dierentehuis Stevenshage.

Als het goed is denk je wanneer je een huisdier adopteert goed na over hoe het dier in je leven past, en hoe het de komende zeven (konijnen, parkieten), twaalf (honden) of vijftien (katten) jaar of langer in je leven blijft passen. Maar het leven is ook onverwacht, spontaan en vergankelijk.

Regelmaat

Huisdieren houden van regelmaat, een eigen plekje en vaste mensen. Ze reageren daarom niet altijd even goed op een verandering van leefomgeving, daginvulling of gezinssituatie. Zo hoor je regelmatig dat katten de komst van een baby niet waarderen en dat honden en parkieten flink van zich laten horen wanneer de baas (weer) wat vaker van huis is.

Stress en verdriet

De meeste huisdieren hechten zich aan hun baasje en omgeving. Een verandering hierin kan stress of verdriet geven, dat zich kan uiten in gedragsproblemen. Als hulp tot niets leidt, kan het soms de beste oplossing zijn om je geliefde huisdier een ander, beter passend, thuis te gunnen.

Niet via internet

Het zal je niet verbazen dat de juiste manier om een ander huis voor je dier te vinden niet via het internet is. Naast platforms zoals Marktplaats, waarop helaas nog steeds dieren verhandeld mogen worden, zijn er vele online bemiddelaars te vinden. Dat hoeft niet altijd slecht nieuws te betekenen, zolang het huisdier en het gezin uitgebreid kennis mogen maken met nieuwe baasjes, een proefperiode afspreken en bespreken wat te doen in het geval het niet goed gaat in het nieuwe huis.

Dierenopvang

Veel beter nog is het om een dierenopvang als bemiddelaar te gebruiken. Vakkundig personeel begeleidt je bij het afstand doen en zet zich in om een goede match tussen je dier en een geschikte nieuwe eigenaar te vinden. Deskundige medewerkers vangen een dier met liefde op en gaan met eventueel ontstane gedragsproblemen aan de slag. Ze stellen potentiële nieuwe baasjes alle benodigde vragen om te weten of het een goede match betreft. Ook na de herplaatsing begeleidt een asiel de nieuwe eigenaar en kan adviseren bij vragen of problemen.

Afstand doen bij Stevenshage

Ook bij ons is het mogelijk om afstand te doen van je huisdier. Onze medewerkers begrijpen maar al te goed dat dit nooit leuk is en dat dit een emotioneel proces kan zijn. Afstand doen gebeurt daarom altijd op afspraak. Tijdens de afspraak vragen we je een vragenlijst in te vullen over het gedrag en de gewoontes van het dier. Deze informatie is belangrijk bij het vinden van een geschikte nieuwe eigenaar. Ook kijkt een onze dierenarts je dier na. Wanneer je afstand doet van je dier, betaal je een bijdrage in de kosten voor herplaatsing. Afstandskosten zijn 50 euro voor een hond of kat – jonge dieren breng je kosteloos. Eventuele medische kosten voor je dier komen voor onze rekening. Kunt u (of uw cliënt) deze kosten niet opbrengen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Klik hier voor meer informatie over afstand doen

Achterblijvers

In de meeste gevallen overleven we onze huisdieren, maar soms blijft een huisdier alleen achter. Het leven kan altijd anders lopen dan we verwachten en hopen, ook als we nog helemaal niet op leeftijd zijn. Op enig moment worden we ons daar meestal wel van bewust en maken we een testament op. Waar wij je graag op willen wijzen, is om ook iets voor je huisdier te regelen. Niet alleen in het ergste geval, maar ook voor die gevallen dat je er plotseling een paar dagen niet voor je dier kunt zijn. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat je onvoorzien in het ziekenhuis belandt of halsoverkop het vliegtuig moet pakken naar familie of voor werk.

Goed geregeld

Als er niets geregeld is, wordt er in deze gevallen vaak naar vrienden of familie gekeken om de verantwoordelijkheid voor het huisdier op zich te nemen. Daar is echter niet altijd ruimte voor of oren naar. Daarom is het, zelfs als het maar om een paar dagen gaat, goed om iets geregeld te hebben. Al is het maar dat dieren bij een plotselinge ziekenhuisopname niet zomaar worden weggegeven of weggebracht, omdat bekenden zelf de ruimte niet hebben en ook niet weten wat er dan wel moet gebeuren.

Als het baasje wegvalt

Dit geldt evenzo als het wegvallen van het baasje permanent is. Soms zie je dat familie of vrienden het huisdier uit medelijden of plichtsgevoel in hun gezin opnemen. Goed bedoeld, maar niet altijd in het belang van het dier. Is er tussen hen geen match, dan is het de diervriendelijke keuze om het dier een nieuw begin te gunnen. Om die lastige keuze niet aan nabestaanden over te laten, om jou als baasje een gerust gevoel te geven en natuurlijk om de overgang voor je dier minder verdrietig en moeilijk te maken, heeft Stevenshage een regeling in het leven geroepen genaamd Als het baasje er niet meer is. De regeling zorgt ervoor dat je huisdier na je overlijden goed terecht komt bij Stevenshage, waar onze medewerkers je huisdier opvangen, begeleiden en herplaatsen.


Terug naar de overzichtspagina Back to basics 

Op zoek naar meer informatie? Bekijk de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren www.licg.nl

Laatste blog & nieuws

Nieuws
24 april 2024

Loopt u met ons mee?

Onze jaarlijkse collecteweek komt er weer aan: van 21 tot en met 25 mei gaan we langs de deuren. Meld u nu aan als collectant en help de dieren in uw regio!

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren