Back to basics: Hoeveel tijd kost een huisdier?

Categories
Achtergrond

De vraag naar huisdieren is door de coronacrisis flink gestegen. Impulsieve beslissingen liggen op de loer, maar een huisdier is niet voor even. Daarom zetten we dit jaar graag een reeks belangrijke aandachtspunten op een rij voor potentiële, nieuwe èn bestaande baasjes van huisdieren. Klik hier voor het overzicht. In deze derde editie: hoeveel tijd kost een huisdier?

Door Nicolette Bloemendaal, beheerder bij Dierentehuis Stevenshage.

Dat een hond flink wat tijd kost, dat weten de meeste mensen wel. Maar hoe zit dat bij vogels? Of konijnen? Die hoef je weliswaar niet uit te laten, maar wil je hen op verantwoorde wijze houden, dan ben je er niet met een kwartiertje per dag. Voordat je een huisdier aanschaft, is het belangrijk om te weten wat zo’n nieuwe huisgenoot van je vraagt.

Honden

Ga ervan uit dat je elke dag minstens drie uur met je hond bezig bent. Uitlaten, eten geven, vacht verzorgen, spelletjes doen, het vraagt allemaal tijd. Bedenk of je die tijd nu, zonder hond, over hebt of vrij zou kunnen maken. En dat élke dag.

Alleen thuisblijven
Een hond is een sociaal dier. Ga er bij aanschaf – of het nu een pup is of een oudere hond – niet zomaar van uit dat ze kunnen leren om alleen te blijven. Het kan zijn dat je de rest van een hondenleven vast zit aan het regelen van een oppas voor als je boodschappen doet of naar de tandarts gaat. Als je buitenshuis werkt, moet je ook zorgen voor een oppas. Want honden kúnnen misschien wel langer dan een paar uur alleen zijn, maar ze vinden het nooit léuk.

Werkdagen
Regel een dagopvang voor je hond als je meer dan een halve dag van huis bent. Maak gebruik van een uitlaatservice voor de kortere werkdagen en voor de dagen dat je thuiswerkt maar geen tijd hebt om veel met de hond te doen. En bedenk dat als je moe thuiskomt, je niet op de bank kan ploffen omdat er een stuiterende hond naast je staat die volop energie heeft om leuke dingen te gaan doen.

Leren met plezier
Qua activiteiten is de keuze voor honden eindeloos. Ga je gehoorzaamheidslessen volgen, doe je aan behendigheidstraining, speuren of nog iets anders? Neem een paar proeflessen en kijk of de lesmethodiek past bij jou en of je hond er plezier in heeft. Dwang en het geven van correcties en straf om honden dingen aan te leren zijn inmiddels flink achterhaald…samen dingen leren moet plezier geven!

Op vakantie
Als je op vakantie gaat, kan een hond in sommige gevallen gewoon mee. Zo niet, dan moet je oppas regelen. Bij iemand in huis, iemand bij jou in huis, of een pension. De kosten hiervoor kunnen behoorlijk oplopen van vijftien euro per dag voor een pension tot wel dertig euro per dag voor opvang in een huiselijke omgeving. Doe je huiswerk en ken je hond. Ga niet meteen drie weken weg als je hond nog nooit bij je weg is geweest maar laat hem proeflogeren.

Katten

Katten kosten behalve geld ook tijd en aandacht. Sommige katten krijgen nooit genoeg van knuffelen en op schoot zitten. Andere willen voornamelijk interactie door actie: brokjes vangen, spelen met hengeltjes, balletjes, propjes. En door met je kat bezig te zijn zonder lichamelijk contact, ontstaat er vertrouwen.

Hersenwerk
Veel katten houden van nadenken met hersenwerk (en snoepjes). Deze activiteiten kosten inzet en tijd. Het kan van simpel – gooi eens een handje brokjes in een kartonnen doos met lege toiletrollen –tot uitgebreid met professioneel kattenspeelgoed. Wat het oplevert is een blije, voldane kat en een ijzersterke onderlinge band. Ook kun je hersenwerk gericht inzetten om bepaald ongewenst gedrag te verminderen.

Weekendje weg
Als je een paar dagen weggaat, laat je dan je kat thuis met een oppas of breng je hem naar een pension? Als je een oppas neemt, vraag je dan een kennis (dat is gratis, op een fles wijn als bedankje na) of huur je een professionele catsitter? Het voordeel is dat de kat thuis kan blijven. Bij langere perioden kan een buitenkat op zoek gaan naar zijn eigenaar en verdwalen. Als je een buitenkat verplicht binnen houdt, ervaren ze vaak stress. En als je kiest voor een pension, welke entingseisen hebben ze? Is er plaats? Wat zijn de kosten per dag?

Konijnen

De verzorging van konijnen vraagt om een dagelijkse tijdsinvestering. Niet alleen schoonmaken en eten geven: konijnen zijn meesters in het verbergen van lichamelijke problemen, dus dagelijks observeren van je konijnen is essentieel, zodat je subtiele veranderingen leert waarnemen en zo nodig op tijd kunt ingrijpen.

Voedselverrijking
Konijnen in het wild zijn zeker zes uur per dag bezig met eten zoeken. De noodzaak van voedselverrijking lijkt ons hiermee wel aangetoond. Ook hier kan een baasje met fantasie (of een internetverbinding) heel veel mee doen. Groente aan een touw met wasknijpers zodat ze wat moeite moeten doen, een voerbal, brokjes strooien in plaats van in een bakje. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk en veel geld hoeft het niet te kosten. Hoogstens tijd en creativiteit…

Ervaren oppas
Omdat konijnen dagelijks verzorgd moeten worden, is het geen goed idee om ze een paar dagen alleen te laten, ook al geef je extra veel voer en water. Er moet een oppas langskomen, liefst een met konijnen-ervaring. Ook voor konijnen bestaan er oppasdiensten. Lukt dat niet, dan moet je ruim op tijd een pension zoeken. Hou er rekening mee dat de meeste pensions entingen verplicht stellen.

Vogels

De verzorging van tamme vogels is arbeidsintensief. Schoonmaken van de kooien, water verversen en voeren moet dagelijks gebeuren. De juiste voeding, voldoende licht en genoeg kiezel en grit zijn enorm belangrijk om ziekten te voorkomen, dus hier zul je je in moeten verdiepen. Maar daarmee ben je er nog niet.

Poetsen
Als vogels in huis leven, moet je vaker poetsen want vogelveren laten veel stof los en bovendien zijn het slordige eters. Als ze buiten zitten moet je uiteraard de volière ook goed schoonhouden. Je moet ongedierte zien te beperken en voorzieningen treffen om te voorkomen dat wilde vogels ziekten overbrengen.

Uitdagingen verzinnen
Verrijking is een belangrijk onderdeel van de zorg voor vogels. In de natuur zijn de meeste vogels een groot deel van de dag bezig met eten zoeken en sociale interactie. Dat kost niet alleen tijd maar ook inspanning en inventiviteit. Om dat na te doen, moet je uitdagingen verzinnen, knutselen en verschillende prikkels aanbieden.

Schouwspel
Soortgenoten zijn bij de meeste vogels essentieel voor ‘normaal’ gedrag. Het is natuurlijk heerlijk om gewoon een tijdje te zitten kijken en luisteren hoe ze met hun dagelijkse dingen bezig zijn. Maak daar gewoon lekker tijd voor en geniet van het schouwspel.


Terug naar de overzichtspagina Back to basics 

Op zoek naar meer informatie? Bekijk de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren www.licg.nl

Laatste blog & nieuws

Nieuws
24 april 2024

Loopt u met ons mee?

Onze jaarlijkse collecteweek komt er weer aan: van 21 tot en met 25 mei gaan we langs de deuren. Meld u nu aan als collectant en help de dieren in uw regio!

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren