Intussen in het asiel: Zomertips

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Nu het buiten weer warmer wordt, zien wij in het asiel meer dieren binnenkomen met specifieke problemen. Graag willen we u wat tips geven, zodat de zomer ook voor dieren een fijne en veilige periode is!

Geef dieren water

In droge periodes is er buiten weinig tot geen natuurlijk water te vinden voor de dieren. Wij zien de laatste tijd dan ook weer vaker oudere katten binnenkomen die tegen uitdroging aan zitten. Dat is niet omdat hun baas niet goed voor de kat zorgt, maar omdat de oudjes nou eenmaal meer vocht nodig hebben en ze dat nu buiten niet meer kunnen vinden. Oudere dieren zijn net als oudere mensen kwetsbaarder en ze raken door warmte en droogte sneller in de problemen. Ook de vogels, egels en konijnen in onze omgeving en tuinen hebben het zwaar: ook zij kunnen slecht water vinden wanneer de sloten en poelen droogstaan.

Tip: Zet een bakje water in de tuin of het balkon. De dieren zijn u dankbaar!

Pas op voor grasaren

Grasaren, ook wel kruipers genoemd, groeien volop in de zomer. Dit plantje kan veel leed en ongemak veroorzaken bij honden en katten. De grasaren zijn bijna overal in de omgeving te vinden. De nare eigenschap van dit plantje is dat het zich een weg kan banen door de huid van hond en kat. Door de kleine weerhaakjes gaat de grasaar steeds dieper het weefsel in. Hierdoor ontstaan er abcessen en ontstoken wonden. Meestal zitten ze tussen de tenen van het dier. Maar ze kunnen ook in de ogen en oren terecht komen.

Tip: Check dagelijks bij uw dier of er niks tussen zijn tenen of vacht zit.

Voorkom verbrande voetjes

Hoge temperaturen geven verschillende problemen bij dieren. Wist u dat bij een buitentemperatuur van 25°C het asfalt bijna 50°C wordt? De voetjes van honden kunnen een hoop hebben maar dat wordt ook voor hun toch wel een beetje te warm (voel zelf maar eens met uw hand). Loop daarom niet te lang buiten met uw hond bij warm weer. Maak de lange wandeling ‘s morgens vroeg en houdt het de rest van de dag bij kleine rondjes. Loop het liefst in de schaduw en op het gras. Uw hond naast de fiets laten lopen/rennen is vanaf ongeveer 18°C niet meer verantwoord. Ook het zand op het strand wordt erg warm, pas daar dus voor op. Neem extra water mee tijdens de wandeling. Niet alleen voor u zelf maar ook voor uw hond.

Tip: Wandel met uw hond op de koelere momenten van de dag, en laat uw hond niet op heet asfalt lopen.

Haal uw hond uit de auto

Elke zomer gebeurt het weer: honden worden achtergelaten in een auto en overlijden door de hitte. Al staat de auto in de schaduw met de raampjes op een kier, de temperaturen lopen angstaanjagend snel op. Een hond kan zijn warmte niet kwijt door te zweten zoals een mens. Hij kan alleen maar verkoelen door te hijgen. Maar als de omgevingstemperatuur van de hond in de auto 36°C is (wat al binnen 10 minuten het geval is bij een buitentemperatuur van 25°C) kan hij niet afkoelen en zal dus snel in de problemen komen.

Tip: Laat uw hond nooit in de auto zitten. Ook niet voor even en ook niet als de auto in de schaduw staat.

Bied knagers verkoeling

Andere dieren die snel oververhit raken zijn konijnen en knaagdieren. Ook zij hebben bij zomerse temperaturen verkoeling nodig. Van nature zijn deze dieren gewend om zich bij warm weer terug te trekken in hun hol onder de grond, maar bij de meeste mensen thuis hebben ze die mogelijkheid niet. Zorg in de eerste plaats voor schaduw in het verblijf. Daarnaast zijn er koelelschijven speciaal voor konijnen en knaagdieren te koop, de zogenaamde Ice Pods. Die kunnen in de vriezer, geven verkoeling en zijn bestand tegen knagen. De dieren kunnen er op of tegenaan liggen. Uit ervaring weten wij dat bij echt warm weer het verstandig is om de koelschijven te wisselen halverwege de dag.

Tip: Bied uw konijnen en knaagdieren schaduw en verkoeling.

Voorkom zonnebrand

Wist u dat vooral katten door verbranding ook huidkanker kunnen krijgen? Meestal gebeurt het bij dieren met witte oorranden of neuzen en/of die dunner behaard zijn. Dit is wel iets om rekening mee te houden. U kunt die plekken eventueel insmeren met een zonnecrème speciaal voor dieren.

Tip: Als uw witte kat buiten komt, bescherm de oorranden dan met zonnecrème voor dieren.

Kantelramen

Pas op met kantelramen. Katten denken soms dat ze daar door heen kunnen klimmen en komen dan vast te zitten. Omdat het raam schuin afloopt zakt de kat steeds verder naar beneden. Hun borstkas komt dan klem te zitten en de kat krijgt geen lucht meer. Er zijn speciale rekjes verkrijgbaar die je op je raam kan bevestigen zodat de kat er niet door heen kan.

Tip: Sluit kantelramen waar katten bij kunnen of bescherm deze met speciale rekjes.

De zomer is heerlijk, maar dit zijn een aantal situaties die wij vaak zien en waar wij u toch voor willen waarschuwen. Uiteraard  wensen wij u en de dieren een heel prettige stressvrije zomer toe!

Laatste blog & nieuws

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

Blog
6 april 2024

Dag omaatje…

“We hebben een mooie nalatenschap binnengekregen” meldt Nicolette verrast. Het blijkt van mevrouw M., een zeer dierbare klant die verschillende asielhondjes een liefdevol thuis heeft gegeven. Lees in dit blog het bijzondere verhaal van mevrouw M. en haar geliefde Max, Billy en Tommie.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren