Intussen in het asiel: Zomer

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Het blog is deze week geschreven door Sylvia, plaatsvervangend beheerder van Dierentehuis Stevenshage.

Waar levende wezens zijn, komen besmettelijke ziektes voor. Waar veel levende wezens, in dit geval katten, op een kluitje zitten, kan zo’n ziekte zich snel uitbreiden.

Asielkatten en pensionkatten – en hun verzorgers – zijn bij ons strikt gescheiden. Klinkt misschien ongezellig, maar we zien elkaar natuurlijk wel buiten de afdelingen hoor.

Al vrij vroeg in het vakantieseizoen roept iemand: “Er niest een kat in pension twee!” Alarmbellen gaan af. Niesziekte!

De niezende pensionkat verhuist naar de ziekenboeg waar we hem extra in de gaten houden. Het niesziekteprotocol wordt gestart: extra hygiënemaatregelen, inzet van personeel en scherpe observatie van de gezonde dieren. Verder moeten we hopen dat het bij deze ene kat blijft. Helaas wordt er in de loop van de week nog een aantal katten ziek.

Hoe kan dat nou? Inenten helpt, maar is niet 100% waterdicht. Vergelijk het maar met de griepprik bij de mens. Het helpt tegen de meeste niesziektekiemen maar niet tegen allemaal. En verder? Tja, stress waardoor de weerstand  van de katten vermindert en het weer (vocht, wind, dan weer bloedheet en dan weer een stuk kouder) spelen ook een rol in de verspreiding van niesziekte. Onze dierenarts meldt dat er ook in de praktijk patiënten langskomen. Het ‘heerst’. Of misschien had één van de pensionkatten het wel bij zich toen hij of zij kwam logeren.

De oorzaak maakt niet zoveel meer uit. De zieke dieren gaan naar de ziekenboeg waar ze worden behandeld en vertroeteld door een vaste collega. Ze hebben extra aandacht en toezicht nodig en we verwennen hen met extra lekker ruikend blikvoer en brokjes. Als katten vanwege een verstopte neus niet goed kunnen ruiken, willen ze nog wel eens weigeren te eten. Maar gelukkig eten alle patiëntjes keurig hun bordjes leeg met hun medicijnen erin. Gelukkig maar.

Zo gaan we door het zomerseizoen. Wie in de ene pensionkamer is geweest, mag niet meer naar de andere. Wie bij het pension geweest is, mag niet meer naar het asiel (en omgekeerd). Na de ziekenboeg ben je besmet gebied en mag je nergens meer naar toe totdat je bent omgekleed.

We kijken er dan ook niet vreemd van op als we een collega voor de derde keer die dag in andere kleren zien lopen. Een modeshow is er niets bij. Bijna dagelijks draait bij de pensionkattencollega’s thuis de wasmachine. Immers, de volgende dag zijn er weer drie of vier sets kleding nodig…

We hebben daarnaast de vervelende taak om mensen te vertellen dat hun kat helaas ziek is geworden. Dat is nooit leuk om te doen. Bruin en stralend staan de baasjes na hun vakantie aan de balie en dan wil je natuurlijk kunnen zeggen dat hun lieffie het super goed heeft gedaan. Gelukkig reageren de meesten heel goed en begripvol.

Tegen het einde van de bouwvak hebben we de niesziekte eronder.

Totdat iemand zegt: “Er niest een kat in quarantaine D.” De alarmbellen gaan opnieuw af en het niesziekteprotocol wordt weer opgestart, maar dit wordt een iets ander verhaal dan eerder deze zomer.

Pensionkatten hebben baasjes, worden thuis goed en liefdevol verzorgd en zijn allemaal keurig ingeënt. De katten in de quarantaine zijn zwervers, vaak niet in de beste conditie en, voor zover we weten, niet goed ingeënt. Bij deze katten kan niesziekte daarom heel hard aankomen.

Opnieuw halen we alles uit de kast om ook deze poezen er bovenop te helpen. Opnieuw draaien onze wasmachines overuren om voor voldoende verschoningen te zorgen. Opnieuw doen we ons best om alle dieren over te halen toch een paar hapjes te nemen. Waar de pensionkatten netjes hun bakjes bleven leegeten, gaan de asiel-zieken helaas meer in hongerstaking. Het einde van de voorraad ‘extra-lekker-blikvoer’ komt snel in zicht. Een oproep op Facebook dan maar, met heel veel respons! Mensen brengen blikjes langs in het asiel of bestellen via het internet en laten voer bezorgen in het asiel.

De meeste asielkatten voelen zich gelukkig al wat beter. Wij ook. Want we voelen ons gesteund door lieve dierenvrienden in Leiden en ver daarbuiten!

Laatste blog & nieuws

Nieuws
16 mei 2024

Kunstveiling brengt ruim 300 euro op voor de asieldieren!

Begin mei waren we uitgenodigd bij de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. Er werd enthousiast geboden op de unieke werken van verschillende (internationale) kunstenaars. Bekijk hier de foto’s én maak kennis met ex-asielkonijn Bobo, die één van de werken maakte.

Blog
4 mei 2024

Babs

Wanneer Babs in het asiel terechtkomt, blijkt er van alles mis met haar ogen. We vragen ons af of ze überhaupt nog wel iets ziet. Ze gaat linea recta naar onze ziekenboeg en ontpopt zich daar tot een ontzettend lieve poes. Helaas blijkt een operatie onvermijdelijk, maar Babs geeft niet op. Lees hier het verhaal van Babs.

Nieuws
3 mei 2024

Loopt u met ons mee?

Onze jaarlijkse collecteweek komt er weer aan: van 21 tot en met 25 mei gaan we langs de deuren. Meld u nu aan als collectant en help de dieren in uw regio!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren