Categories
Blog: Intussen in het asiel

Voor het eerst in drie jaar weer een Open Asieldag! Welgemoed haalden we maanden geleden al de draaiboeken uit het stof (figuurlijk dan, ze stonden natuurlijk gewoon op de server).

Geen vuiltje aan de lucht

Alles liep van een leien dakje. De marktkramen waren in voorraad, hondentrainsters Ingrid en Sylvia stonden te popelen, konijnen- en kattentrimster Laura Dijkman en dierenchiropractor Imke van Loon zegden hun medewerking toe, cartoontekenaar Maarten Wolterink haalde zijn tekendoos alvast tevoorschijn, de frietbakker had plek in zijn agenda, er werd proefgedraaid met baksels voor de Bake Sale en er werden prachtige prijzen ter beschikking gesteld voor de Silent Auction en Online Loterij. “Ha! we zijn het nog niet verleerd” dachten we stiekem.

Alhoewel…

Intussen kende de verbouwing van de hondenkennel allerlei tegenslagen. Staal en hout leveranties waren vertraagd, warmtepompen waren aanvankelijk niet leverbaar en het landelijke personeelsgebrek liet zich ook bij onze aannemers gelden. De einddatum van het project werd zodoende over de zomervakantie heen getild. Twee weken voor de Open Asieldag begonnen we hem een beetje te knijpen. Er was er nog geen licht in de nieuwe trainingsruimte, het pad naar het hondenbos bestond uitsluitend uit gewapende modder, het hoogteverschil tussen de kennel en de buitenwereld deed sterk denken aan de Grand Canyon en de regenpijpen kwamen uit op…nergens. Plus de weersvoorspellingen voor 1 oktober waren bar slecht.

“Het komt goed!” riepen alle werklui. We wilden hen graag geloven, maar ja, die duisternis en modder zitten ons toch niet lekker.

Botbreuk en kattenziekte

Dan zien we op zondag asielhond Rex lopen met een totaal onbekende man. Navraag leert dat zijn uitlater is gevallen. De onbekende man was zo vriendelijk om Rex thuis te brengen terwijl zijn vrouw 112 belde. De uitlater blijkt mijn echtgenoot Harm die ik met een —naar later blijkt— gebroken dijbeen aantref op het fietspad.

Terwijl man en ik in het ziekenhuis wachten op foto’s en de uitslag daarvan, treft Eline in de quarantaine een nestje doodzieke kittens aan. Ze geeft de kleintjes infuus en allerlei mogelijke medicijnen maar niets helpt, ze blijven zo slap als vaatdoeken en houden niets binnen. We komen erachter dat het kattenziekte is. De meest dodelijke ziekte die ongeënte kittens kan treffen. Eén voor één moeten we hen laten gaan.

Nog meer tegenslag

Alsof dit nog niet voldoende was, krijgen we nog meer onheilstijdingen over ons heen. Het toilet gaat stuk (oké niet rampzalig, wel onhandig). Een vrijwilliger die moet afzeggen voor de Open Asieldag omdat zijn schoonvader op sterven ligt. De moeder van een vrijwilligster breekt haar arm. Andere vrijwilligers moeten verstek laten gaan vanwege griep, corona en een plotselinge zakenreis. Het ontlokt ons de verzuchting dat we nog nooit zoveel tegenslag hebben meegemaakt in de aanloop naar een Open Asieldag. Het maakt ook dat we ongemerkt gaan achterlopen in onze voorbereidingen. De weersvoorspelling wordt slechter en slechter.

Alle hens aan dek

We besluiten dat we versterking nodig hebben en praten met de werklui. Die maken overuren en donderdag om half negen ‘s avonds is er licht in de trainingsruimte. Vrijdag om drie uur ‘s middags waden we niet langer door de modder maar bewandelen we een keurig aangelegd tegelpad. We appen en bellen vrijwilligers, die van alle kanten komen aanrennen om te helpen, schoonmaken, gebouw aankleden, quarantaines ontsmetten.

Prachtige dag

Zaterdag 1 oktober: de grote dag breekt aan. Op een paar buitjes tijdens het opbouwen na is het een open dag met zon, bloemen, rommelmarkt, zelfgebakken taart en koek, een boek dat ten doop wordt gehouden en veel blije bezoekers. Na afloop laten de vrijwilligers zich wederom van hun sterkste kant zien en tegen zessen zien het gebouw en het terrein eruit alsof er geen Open Asieldag was die dag. Ongelooflijk hoe al die mensen samen weer een enorm evenement voor elkaar hebben gekregen ondanks alles wat mis ging of dreigde te gaan. En met meer dan 8000 euro opbrengst behaalden we een absoluut record. Hoewel we hopen we dat het volgend jaar ietsjes makkelijker zal gaan, zijn we alle vrijwilligers en bezoekers dankbaar voor wat uiteindelijk een prachtige Open Asieldag met een dito opbrengst voor de asieldieren werd!

Boekpresentatie op de Open Asieldag van Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Cartoontekenaar Maarten Wolterink op de Open Asieldag van Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Trimster Laura Dijkman op de Open Asieldag van Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Dierchiropractor Imke van Loon op de Open Asieldag van Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Honden trainen op de Open Asieldag van Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Silent Auction op de Open Asieldag van Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Primeur van het asielboek op de Open Asieldag van Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Nieuws
19 juni 2024

Leesvoer voor de zomer: de nieuwe Beestenbende!

Spelen is goed voor dieren! Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door. Dat en nog veel meer leest u in de gloednieuwe editie van ons lijfblad Beestenbende. Met onder meer een charme-offensief van covergirl Jaimy, een interview met vrijwilligster Indy en een woordzoeker voor op het strand.

Nieuws
15 juni 2024

Mooie opbrengst voor huis-aan-huis collecte

Gewapend met hun grootste glimlach èn wandelschoenen gingen tientallen collectanten in mei de deuren langs om geld op te halen voor de dieren in ons asiel. De huis-aan-huis-collecte leverde dit jaar maar liefst €10.901 op!

Blog
8 juni 2024

Kittens in het asiel

Kittens zijn doorgaans razend populair, zeker wanneer het de eerste van het jaar zijn. Begin mei was het bij ons zo ver: het eerste nestje vrolijke, gezonde pluizebolletjes is klaar voor een nieuw thuis. Binnen de kortste keren stromen er tientallen inschrijvingen binnen voor slechts vijf kittens. Lees in het blog hoe we dàt nou aanpakken…

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren