Intussen in het asiel: Vrienden maken

Intussen in het asiel: Vrienden maken

We zijn een asiel. In een asiel verblijven asielhonden. Wij proberen voor elke hond een geschikt baasje te vinden. Soms gaat dat heel snel en krijgen we bij wijze van spreken niet eens de kans om de hond in kwestie te leren kennen.

Daarnaast zijn er lang-verblijf honden. Moeilijk plaatsbaar, noemen we dat dan. Of: honden met een gebruiksaanwijzing. Ze kunnen niet alleen zijn, zijn te druk of lomp voor kleine kinderen of kunnen niet zo goed met andere honden. In dat “niet overweg kunnen” zit een scala van gedrag, variërend van alle-honden-op-deze-aardbol-moeten-sterven tot ik-vind-honden-oke-zolang-ze-niet-aan-mijn-mens/speeltje/billen-zitten.

Hogere wiskunde

De gehele Stevenshage hondenpopulatie van dit moment valt in de categorie “gebruiksaanwijzing”. Gekoppeld aan het feit dat het allemaal grote en sterke jongens en meisjes zijn, heeft het maken van de uitlaatlijst de laatste tijd wel iets weg van hogere wiskunde. Wie kan er met wie lopen zonder omver getrokken te worden en welke hond kan er wanneer in welk bos, zonder dat er nummertjes getrokken moeten worden in de hondenkennel.

Vrienden maken

Vrijwel de gehele Stevenshage hondenpopulatie past daarnaast ook in de categorie beetje-moeilijk met-andere-honden. Oftewel ze zijn, zoals we dat tegenwoordig noemen, nogal reactief. Wat het indelen van de hondenuitlaatlijst natuurlijk nog verder compliceert.

Daarom hebben hondenverzorgsters Marianne en Annika een tijdje geleden besloten dat het tijd wordt dat onze vaste logees vrienden gaan maken. Hoe doe je dat? Nou, met beleid, kalmte, inzicht, een beetje lef en een emmer water achter de hand voor als het fout gaat.

Hondenvriendjes

Deze aanpak lijkt vruchten af te werpen. Niet dat ze nu spontaan alle soortgenoten in de armen vliegen (hoe graag we dat ook zouden willen) maar wel hebben inmiddels bijna alle asielhonden minstens één hondenvriendje.

Shadow speelt met einzelgänger Nikki en is bovendien dikke  maatjes met klipgeit Duma.

Asielhonden Shadow en Nikki zijn vrienden geworden bij Dierentehuis Stevenshage

Beppie is mans genoeg om Beuker Bink van repliek te dienen. Bink vraagt zich soms af of hij daarom niet liever vrijgezel zal blijven.

Asielhonden Beppie en Bink in het hondenbos van Dierentehuis Stevenshage.

Morgan rent graag door het bos met Shadow. Al moet hij niet haar bal afpakken, want dan krijgt ie billenkoek. Datzelfde geldt voor Duma want het spel Steel De Bal staat juist hoog op zijn favorietenlijstje.

Tygo speelt het liefst met medewerkster Jessie (de hond van kattenverzorgster Eline) . Tygo vindt Morgan ook een aantrekkelijke partner maar Morgan houdt graag  zelf de touwtjes in handen. Zij hebben af en toe een  mediator nodig.

Mechelse herder Tygo in het hondenbos van Dierentehuis Stevenshage

En zelfs Duitse herder senior Tom en Mechels meisje Femke maken voorzichtige vorderingen. Tom heeft zijn hele leven een terrein bewaakt, zonder sociale contacten met soortgenoten. Met een hek ertussen vindt Tom zijn rasgenote Morgan inmiddels een soort van oké.

Femke is nog niet helemaal zover, zij vindt 5 meter afstand tussen haar persoontje en een andere hond al dichtbij genoeg. We hopen van harte dat ze, met hulp van Mechelse heer Tygo, ooit zover zal komen dat ze een andere hond naast zich duldt zonder dat er klappen vallen.

Herders Tom en Femke in het hondenbos van Dierentehuis Stevenshage

Het motto van de honden bij Stevenshage luidt voorlopig  aldus: Nieuwe vrienden zijn geen druk op een knop, nieuwe vrienden moet je máken.

Klik hier voor het actuele overzicht van onze plaatsbare asielhonden.

Reageren is niet mogelijk.