Intussen in het asiel: Toren en Pommetje

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Op 24 november 2015 wordt hij binnengebracht: een scharminkelige kat, groot maar veel te mager, een beetje humeurig, uitgedroogd. Zo eentje waarvan we zeggen “als dat maar goed komt”. En dat we dan misschien stiekem denken “dat komt niet meer goed”.

Als hij bij Roel de dierenarts op tafel komt, blijken zijn nagels veel te lang en op een paar plekken zelfs in zijn voetzooltjes te zijn gegroeid.

Er zit er niet veel fut meer in de kat om tegen te stribbelen als Roel bloed afneemt voor nader onderzoek. Normaal doen we dat niet zo snel na binnenkomst maar de kat, door Marlies Toren gedoopt omdat hij -inderdaad- is gevonden op de Torenlaan, heeft in recordtempo een paar bakken water leeggedronken en dat doet ons vrezen voor een nierprobleem.

De uitslag verrast ons: eigenlijk is met zijn bloed niet veel aan de hand. We doen een FIV/FeLV test (katten aids en kattenleukemie) en ook die uitslag verrast ons: negatief (dat betekent dat hij die ziektes niet heeft).

Nader bloedonderzoek wijst uit dat hij wel een te snel werkende schildklier heeft. Honger heeft hij daardoor ook. Zozeer zelfs dat als je, omdat je vergeten bent medicatie erin te doen, zijn voerbak probeert weg te halen, je een vermanend klapje op je hand kunt verwachten.

Toren eet. Toren groeit. Toren leert ons beetje bij beetje vertrouwen.

Toren verlaat de ziekenboeg en verhuist naar hal 2. Daar mag hij in z’n eentje loslopen, het is gelukkig rustig in het asiel. Het is inmiddels januari.

In februari doet poes Pommetje haar intrede in het asiel. Thuis wordt ze op haar kop gezeten door de andere katten. Sinds ze als kitten een val heeft gemaakt, reageert ze anders dan andere katten. En katten zijn níet politiek correct: als iemand niet op de juiste manier als kat reageert, ligt hij of zij onherroepelijk uit de groep. Pommetje is daarom kat-persona non grata. Pommetje heeft nog meer probleempjes. Ze houdt er niet van om geaaid te worden, of opgepakt of gekamd (of dat mensen haar billen moeten wassen omdat ze dat zelf niet goed kan vanwege de beschadiging aan haar rug. Maar ze heeft me gevraagd dat niet op te schrijven).

En ze heeft moeite met het herkennen van mensen. Wat haar betreft zijn mensen nuttig om voerbakjes te vullen en kattenbakken te legen. Welk gezicht er dan aan vast zit, vindt ze verder totaal niet interessant.

Ook Pommetje komt na een paar weken in hal 2 terecht. Bij Toren.

Als experiment waar we geen hoge verwachtingen van hebben, laten we die twee samen los lopen. Het is een groot contrast. Grote dunne zwartwitte hoogbenige Toren en kleine ronde rode buikschuivende Pommetje. Alleen hun houding ten opzichte van eten komt volledig overeen. Etenstijd is Het Hoogtepunt van hun dag.

Toren krijgt sinds zijn binnenkomst in november elke avond een extra maaltijd. Hij heeft dat nodig om op gewicht te blijven (u weet wel, schildklier). Pommetje daarentegen mag wel wat grammetjes kwijt.

En hierin schuilt mijn Dagelijkse Uitdaging. Zodra ze me zien binnenkomen, nemen ze hun posities in: Toren op de kist voor het raam en Pommetje precies achter de deur.

Wat ik ook probeer, allebei stuiven ze de gang op zodra ik de deur opendoe. En zie dan maar eens uitsluitend één kat te voeren. Vele manieren heb ik geprobeerd. Zoals Pommetje met een hand of voet op een afstand houden terwijl Toren eet. Geen goede tactiek, want Pommetje heeft langere nagels.

Toren in een hok terwijl hij eet. Dat werkt. Maar als ik hem dan even later weer uit zijn hok laat en de sluis weer instap, staan zowel Pommetje als Toren naast me. Dus dan heb ik twéé katten die zich tussen de emmers onder het aanrecht verschansen en  niet meer hal 2 terug in willen.

Vele weken en even zovele tactische aanpassingen verder, is mijn aanpak als volgt:

Een Vol Bakje Brokjes in de ene hand. Een Paar Losse Brokjes deel 1 in de andere. Losse Brokjes de hal ingooien zodra de deur opengaat. Niet te ver, want dan zien ze de Losse Brokjes niet neerkomen. Niet te dichtbij, want dan zijn ze te dichtbij de deur. Intussen op slinkse wijze Toren laten merken dat ik hier nog Een Vol Bakje Brokjes heb (psst, Toren, hier, eten, pssst), hem zo naar de sluis lokken en Een Vol Bakje Brokjes aan hem geven. Snel de deur dicht doen terwijl Pommetje nog aan het speuren is naar de Losse Brokjes.

De andere katten voeren terwijl Toren eet. Dan een Paar Losse Brokjes deel 2 pakken, de deur weer open doen en -dit is het moeilijkste deel- voordat Pommetje naar buiten kan glippen, Losse Brokjes deel 2 de hal in gooien, zorgen dat ook de staart van Toren de hal is binnengegaan en snel de deur weer dicht doen. Mezelf feliciteren dat het wederom gelukt is. Elke avond weer moet ik om ons ritueel grinniken. Wat zijn katten toch geweldige dieren!

Toren en Pommetje zijn uiteraard op zoek naar een nieuwe baas. We zouden het leuk vinden als ze bij elkaar blijven, maar ze zijn ook apart plaatsbaar. Lees hier de karakterbeschrijving van Toren, Pommetje en beide katten samen.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

Blog
6 april 2024

Dag omaatje…

“We hebben een mooie nalatenschap binnengekregen” meldt Nicolette verrast. Het blijkt van mevrouw M., een zeer dierbare klant die verschillende asielhondjes een liefdevol thuis heeft gegeven. Lees in dit blog het bijzondere verhaal van mevrouw M. en haar geliefde Max, Billy en Tommie.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren