Intussen in het asiel: Skye

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Acht weken geleden alweer. Kleine Skye komt het asiel binnen omdat er afstand van haar gedaan is. Ze is als pup aangeschaft door een gezin met drie kleine kinderen en krijgt daar meer prikkels binnen dan ze kan hanteren. Hierdoor is ze nog niet zindelijk en begint ze naar de kinderen te happen en te grommen.

Skye is een kruising van een chihuahua en een terriër, 8 maanden oud en 2,6 kilo schoon aan de haak. Het grommen en uitvallen zal alleen maar erger worden als er niets aan gedaan wordt.

Kleine Skye is een kruising chihuahua-terriër

Samen met asielmedewerker Tamara voer ik het afstandsgesprek. De eigenaren zijn van goede wil en hebben een goed hart, maar de combinatie van deze hond met dit gezin klopt gewoon niet.

Ze zijn naar puppycursus geweest. Daar hebben ze een slipketting voorgeschreven gekregen. Ja, u leest het goed, slípketting. Voor een pup. Een púp. Een pup met een nekje nog dunner dan mijn pols. Als je zo’n klein, onvolgroeid nekje gaat corrigeren met een metalen ketting, is het risico op fysieke schade reëel.

Skye gromt naar dingen die ze eng vindt of als er meer spanning is dan ze aan kan. Als je haar daarvoor gaat corrigeren is het alsof je een kind dat huilt omdat ze bang is in het donker, een flinke oorvijg geeft. Of dat je een peuter een pak rammel geeft omdat hij andere kinderen met zijn schepje slaat vanwege een gebrek aan sociale vaardigheden.

Ik vind het onbegrijpelijk dat een hondenschool een dergelijk advies geeft. De eigenaresse voelt zich hier -terecht- niet goed bij en stopt na twee lessen. Uiteindelijk nemen ze de moeilijke beslissing om haar naar het asiel te brengen.

Ik neem Skye even mee naar huis om te beoordelen hoe ze is met onze honden en de kat. Met z’n allen moeten we wennen aan haar Madurodam-formaat.

Kater Aslan kijkt even naar Skye en haalt z’n schouders op. “Categorie niet eetbaar & niet bedreigend” lijkt hij te denken.  Skye op haar beurt vindt hem juist fascinerend. Vooral als hij eten krijgt, staat ze op de voorste rij. Toch peinst ze er niet over om een hapje te stelen van een kat die bijna drie keer zo zwaar is als zij. Als Aslan binnenkomt na zijn avondwandeling, geeft hij de honden altijd even een kopje. Skye geeft een gilletje van schrik als hij op haar afloopt en blijft dan gedwee staan om het kopje in ontvangst te nemen. Ze houdt zich nog net staande als hij haar een schouderduw geeft.

Na de eerste ontmoeting met onze dieren blijft ze ‘in de pleeg’ om dingen af te leren en om dingen aan te leren. Zoals: niet in huis plassen en poepen, netjes met de baas meelopen, niet alle honden die je tegenkomt willen inslikken, terugkomen als de baas roept, netjes wachten voor je eten, níet het kippenhek stuk maken (voor dat laatste onderdeel zakt ze).

Ze raakt snel gewend aan de routines in huis. Onze eigen honden helpen mee en leggen geduldig de huisregels uit. Kiki besluit dat Skye toe is aan een spelletje bekvechten af en toe.

Ze gaat mee naar de asielkantine waar ze alle vrijwilligers om haar kleine pootjes windt. Met de pleegbaas mee ‘running with the big dogs’, mee naar het strand, het Valkenburgse Meer, naar het tuincentrum en mee op bezoek. Langzamerhand komt de hond in de chihuahua naar boven.

De weken verstrijken, het is vakantie, er zijn maar weinig mensen op zoek naar een hond. De gegadigden die zich bij het asiel melden, vinden we niet geschikt. We zijn streng.

Dan, na ruim zes weken bootcamp voor Skye, meldt zich een echtpaar dat aan al onze voorwaarden voldoet. Ervaring met honden, niet teveel van huis, tijd en zin om leuke dingen met Skye te gaan doen. Na een uitgebreid telefoongesprek, een voorspoedig verlopen kennismaking en dito proefdag weten ze het zeker: dit wordt ‘r!

Vandaag is ze een week in haar nieuwe huis. Nieuwsgierig als we zijn, bellen we even met haar nieuwe baasjes. Ze gedraagt zich vooralsnog voorbeeldig, is kraakzindelijk, lekker actief en lief. Al haar oude streken zijn vergeten, een nieuwe naam en een nieuw leven. We zijn blij dat haar oude baasjes dit moeilijke besluit hebben genomen voor Skye’s bestwil, blij dat we haar een stukje hebben mogen begeleiden en blij dat we deze nieuwe baasjes voor haar hebben kunnen vinden.

Skye mag met grote honden Trip en Kiki mee naar het strand

Laatste blog & nieuws

Nieuws
16 mei 2024

Kunstveiling brengt ruim 300 euro op voor de asieldieren!

Begin mei waren we uitgenodigd bij de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. Er werd enthousiast geboden op de unieke werken van verschillende (internationale) kunstenaars. Bekijk hier de foto’s én maak kennis met ex-asielkonijn Bobo, die één van de werken maakte.

Blog
4 mei 2024

Babs

Wanneer Babs in het asiel terechtkomt, blijkt er van alles mis met haar ogen. We vragen ons af of ze überhaupt nog wel iets ziet. Ze gaat linea recta naar onze ziekenboeg en ontpopt zich daar tot een ontzettend lieve poes. Helaas blijkt een operatie onvermijdelijk, maar Babs geeft niet op. Lees hier het verhaal van Babs.

Nieuws
3 mei 2024

Loopt u met ons mee?

Onze jaarlijkse collecteweek komt er weer aan: van 21 tot en met 25 mei gaan we langs de deuren. Meld u nu aan als collectant en help de dieren in uw regio!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren