Intussen in het asiel: Oppas voor je dier? 7 tips voor baasjes

Intussen in het asiel: Oppas voor je dier? 7 tips voor baasjes

De zomer is een heerlijke tijd. Strand, tuin, terrasje, zwembad, ijsje. Na de afgelopen periode gaan we daar deze zomer meer dan ooit bewust van genieten…

Mensen kunnen en gaan weer op vakantie, ons pension is vrijwel volgeboekt. Voor de dieren die een oppas aan huis krijgen, zal de stilte zeker wennen zijn nadat de baasjes de laatste tijd bijna 24 uur per dag thuis waren. Sommige katten slaken misschien een zucht van verlichting, andere kunnen actief op zoek gaan naar menselijk gezelschap omdat hun dagelijkse routine ineens radicaal veranderde, hoe lief de oppas ook is! Daarom deze week zomertips voor de baasjes.

Kat Pepe in het pension van Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

1. Chip je dier!

  • Laat je dier chippen.
  • Check de registratie zorgvuldig, want niet alle chippers verzorgen dit ook automatisch.
  • Check het daarna nog een keer op www.chipnummer.nl

Dit geldt óók voor binnenkatten die op een balkon of dakterras komen. Katten kunnen van een balkon vallen wanneer ze schrikken of een vlindertje achterna zitten. De weg terug naar huis is juist voor hen vaak lastig te vinden.

2. Voldoende voorraad

Zorg dat er ruim voldoende voer in voldoende afwisseling in huis is. Zo hoeft de oppas niet op zoek naar dat ene merk of smaakje voer en kunnen ze meer tijd besteden aan spelen en knuffelen… Dat geldt natuurlijk ook voor de voorraad kattenbakgrit, bodemstrooisel, hooi enzovoort.

Kat Kaat in het pension van Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

3. Topfavorieten

Schrijf op welk eten het dier echt héél lekker vindt. Een dier kan zomaar van slag raken door verandering in de dagelijkse routine. Als de oppas met rosbief aankomt terwijl gerookte makreel het lievelingskostje is, helpt dat niet echt. Dit geldt natuurlijk ook voor konijnen en knaagdieren en vogels (al zal hun lievelingseten er iets anders uitzien).

4. Medicijnen

Als het dier medicijnen krijgt: zorg naast een voldoende voorraad medicijnen voor een duidelijke beschrijving van welke medicijnen, hoeveel, wanneer, hoe vaak en waarvoor.

5. Dierenarts

Naam en telefoonnummer van de vaste dierenarts laat u natuurlijk sowieso achter voor de oppas, op papier of – handig – per app. Het dier kan immers ziek worden of een ongeluk krijgen. Je kunt vaak niet zomaar bij een willekeurige dierenarts terecht en je moet er niet aan denken dat de oppas eerst veel tijd kwijt is met zoeken wie nou de eigen dierenarts is.

Kat Binkie in het pension van Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

6. Foto en beschrijving

Zorg dat de oppas een duidelijke foto (gewoon even appen) en een beschrijving heeft van uw dier. Dit klinkt misschien overbodig, maar weet u uit uw hoofd precies hoe uw kat of konijn of parkiet er uitziet? Welk voorpootje nou een witte sok had of waar dat ene blauwe vlekje nou zat. Dat is vaak voor een eigenaar al lastig, laat staan voor de oppas. Is het een mannelijk of vrouwelijk dier, gecastreerd of niet, misschien loops of krols; in momenten van stress zijn dat vaak de dingen die de oppas dan even niet meer weet. Vermeld dit in de informatiebrief die u uiteraard voor de oppas achterlaat. Ben je op vakantie slecht bereikbaar, meld dit dan ook aan de oppas.

7. Ontsnappingsproof

Zit het dier in een hok, ren, volière of ander afgesloten verblijf, check dan grondig dat hij of zij daar ècht niet uit kan ontsnappen. Vervang dat kapotte stukje gaas of die krakkemikkige sluiting ruim vóórdat je weggaat.

De dieren en mensen van Stevenshage wensen u alvast een fijne en veilige zomervakantie toe!

Kat Spider in het pension van Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

2 gedachten over “Intussen in het asiel: Oppas voor je dier? 7 tips voor baasjes

  1. Goeie tips, helder . Zover hadden we het nog niet gedacht. Vooral de “lekkere hapjes” geven het geheel iets vrolijks.
    Els en Leo

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.