Intussen in het asiel: Nu al? Nu al!

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Met enig ongeloof las ik vrijdag het appje van Marlies: “ook dit jaar weer een vuurwerkverbod”. Hoewel ik het daarmee alleen maar eens kan zijn, was ik even – heel even maar – teleurgesteld. Ik had namelijk net dit blog af dat gebaseerd was op een dit-jaar-géén-verbod uitgangspunt. Mijn teleurstelling was van korte duur. Kom maar door met dat verbod. Lichtpuntje in alle corona somberheid. En eerlijk is eerlijk, vorig jaar scheelde het best wel. Ietsjes. Het proefknallen begon later (na Sinterklaas) en het naknallen ging minder lang door (Driekoningen).

Veel dieren schrikken van vuurwerk.

Bange dieren

In de omgeving van het asiel is er echter toch alweer sprake van ‘voorpret’ en moet ik onze honden, die de aantrekkingskracht echt niet snappen, regelmatig uitleggen dat er mensen zijn die hun bommen en granaten kennelijk niet kunnen inhouden. Inmiddels hebben we de honden ervan overtuigd om naar ons toe te komen als ze een knal horen zodat we samen wat meesmuilend kunnen lachen om al die menselijke bang-in-het-donker-geesten-verdrijvende onnozelheid.

Ondersteun je dier vanaf nu

De titel van dit stukje slaat echter niet op ontijdig/illegaal/onbedwingbaar exploderend vuurwerk. Het slaat op acties die baasjes zélf kunnen nemen. We mogen er gevoeglijk van uitgaan dat ook dit jaareinde niet zonder knallen zal verlopen en zolang we niet op medewerking van onze vuurwerkminnende medemens mogen rekenen, is het onze plicht als eigenaar om onze dieren te ondersteunen en zoveel mogelijk te beschermen. En wel zo’n beetje vanaf nú dus.

Rustgevende preparaten

Er zijn diverse preparaten voor dieren in de handel met natuurlijk rustgevende ingrediënten. Zylkène, Telizen en Sanal Relax bevatten bepaalde aminozuren en eiwitten die rustgevend werken. Puur Tranquil en Phytonics Strezz zijn (verdunde) mengsels en extracten van kruiden en mineralen die eveneens rustgevend werken. Welke van deze je ook kiest, omdat ze een tijdje nodig hebben om effect te sorteren, is het verstandig om er snel, uiterlijk 1 december, mee te beginnen.

Vanaf ongeveer half december zou je daarnaast Puur Nervo (speciaal rustgevend bij harde geluiden) kunnen geven en ook de spray en doekjes van Pet Remedy kunnen ondersteunend werken. Omdat die laatste op basis van geur werken, is het zinvol om eerst te testen hoe je dier daarop reageert voordat je een grote voorraad aanschaft. Naarmate we dichter bij Oud en Nieuw komen, kun je nog Bach Rescue (er is een versie speciaal voor dieren) erbij geven of wellicht de dosis van een van de andere middelen wat ophogen (lees de verpakking!).

Chemische kalmerende middelen laten we buiten beschouwing. Deze middelen maken dieren juist extra gevoelig voor geluid.

Gedragstherapie

Gedragstherapie kan zinvol zijn, met uitzondering van ‘vuurwerktraining’ in groepslessen. Wat voor de ene hond een aanvaardbare geluidsprikkel is, kan bij een ander in een seconde een levenslang trauma veroorzaken. Gewenningstraining is maatwerk.

Veilige plaats

Zorg dat het dier een veilige plaats heeft, waar zo min mogelijk geluiden en lichtflitsen kunnen doordringen. Het is handig als je die plek nu al gaat inrichten, om te wennen. Een ‘thundershirt’ is daarbij een optie. Die werkt het best na gewenning en in combinatie met andere maatregelen (vraag advies).

Hond Kiki heeft geleerd dat vuurwerk niet eng is.

Steun je dier bij angst

Tenslotte: steun je dier als het schrikt. Dat kan door aanraken, samen kijken naar ‘het enge’, afleiden door een spelletje te doen of geruststellend toe te spreken. Zelf schrik ik vaak net zo hard als onze hond Kiki. Hoe vaak ik al niet thee gemorst heb doordat iemand het noodzakelijk vond om op de Stevenshofdreef een Thunder Bomb te moeten afsteken… Dat ziet zij natuurlijk ook. Ik denk dat het belangrijk is om meteen daarna te laten zien dat je ook weer herstelt van je schrik. “Haha, Kiek, vrouwtje ook schrikken, grote boemboem hè.” (Ik beweer niet dat het een hoogstaande conversatie hoeft te zijn.) Wat naar mijn idee daarbij belangrijk is dat het gebracht wordt zonder ergernis, hoezeer je ook op dat moment de veroorzaker van de knal zijn nek zou willen omdraaien een standje zou willen geven. Kiki – en met haar de meeste andere honden – pikt zo’n negatieve emotie namelijk haarfijn op, zonder te begrijpen dat die niet op haar gericht is.

Vuurwerk, leuker kunnen we het niet maken. Wel kunnen we maatregelen nemen om onze dieren zo goed mogelijk voor te bereiden en te beschermen. Nu al? Nu al!


Dit blog is op geen enkele manier gesponsord en géén vervanging van medisch advies – ga daarvoor altijd naar een dierenarts. Elk dier vraagt een individuele aanpak. Advies over welke middelen geschikt zijn voor jouw dier kun je krijgen bij diverse aanbieders, bijvoorbeeld:

Laatste blog & nieuws

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

Blog
6 april 2024

Dag omaatje…

“We hebben een mooie nalatenschap binnengekregen” meldt Nicolette verrast. Het blijkt van mevrouw M., een zeer dierbare klant die verschillende asielhondjes een liefdevol thuis heeft gegeven. Lees in dit blog het bijzondere verhaal van mevrouw M. en haar geliefde Max, Billy en Tommie.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren