Intussen in het asiel: Namen

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Een blog over namen dus. Al een paar keer aangekondigd, maar steeds uitgesteld. De spanning loopt op, het moet er maar eens van komen. Dus ik ga zitten om over naamgeving te schrijven. Ik kom eigenlijk niet veel verder dan “we verzinnen voor elk dier een naam.” Da’s wel een kort blog…

Meer uitleg dan: we vinden het belangrijk dat elk zwerfdier dat bij ons binnenkomt zo snel mogelijk een naam krijgt. Daarbij is het handig als ieder dier een unieke naam krijgt, zodat we hen (ook na een tijdje) nog een beetje uit elkaar kunnen houden. Per jaar hebben we dus een paar honderd nieuwe (dat wil zeggen nog niet eerder door ons gebruikte) namen nodig. En dat betekent weer dat we, naast standaard jongens-, meisjes- en dierennamen, zijn gaan uitwijken naar minder voor de hand liggende opties.

Afstandsdieren en dieren met een geregistreerde chip hebben natuurlijk al een naam en die veranderen we niet. Al voegen we (noodgedwongen) soms wel iets toe. Een heel enkele keer veranderen we een naam als we vinden dat een dier aan een hele nieuwe start toe is.

Bij honden is Max een hele populaire naam en het kan dus voorkomen dat we een Max 1, een Max 2 en een Max 3 in de kennel hebben zitten. Het kan wel vragen oproepen bij een eigenaar, waarom zíjn Max bij ons Max 3 heet (als Max 1 en 2 inmiddels al opgehaald zijn).

Een andere mogelijkheid is om iets over herkomst toe te voegen. Tijger Portaal voor de Tijger die door een woningbouwvereniging bij ons wordt gebracht. Felix de Wit voor de Felix die (anders dan je misschien verwacht) niet afkomstig is van de familie De Wit, maar wel helemaal spierwit is.

 De vraag is natuurlijk: waar komen die honderden namen dan vandaan? Tja, we verzinnen ‘gewoon’ iets.

Regelmatig roept er een collega: “wie weet er een naam voor een …?”. En dan roep ik bijna altijd wel iets terug, maar helaas vallen mijn suggesties niet altijd in goede aarde.

Ik vind namelijk namen die eigenlijk helemaal geen namen zijn vaak geslaagd.

Zoals Toren (mijn grote vriend die op dit moment in hal 2 verblijft en gevonden werd op de Torenlaan), Midnight (zwarte kat die midden in de nacht bij me inbrak) of Oester (ook vernoemd naar de vindplaats), Smit (jaren geleden een kat die we naar zijn vinder vernoemden) en Smot (de kat die tegelijk met Smit binnenkwam, op hem leek en ook een naam nodig had).

Collega’s kijken liever naar de sportwereld of tv-programma’s voor inspiratie. Het hele Nederlands elftal, alle schaatsers en natuurlijk de kandidaten van ‘Heel Holland bakt’ zijn de revue al gepasseerd. Soms vinden we elkaar in het midden, al is de naam dan een klein beetje verbast… ehh aangepast. Zo was daar bijvoorbeeld het sportieve konijn Klaas-Jan Huppelaar.

Een aantal jaren geleden hadden we onze ‘native American’ periode met de meest prachtige (maar soms ook onuitspreekbare) namen.

Sprookjesfiguren, mythologie, buitenlandse jongens- en meisjesnamen. Wetenschappers (Galenus? Paracelsus?) of historische figuren of programma’s van Cirque du Soleil (echt!).

Andere bronnen om uit te putten zijn de namen van nieuwe vrijwilligers en hun familieleden en de vinders van zwerfdieren of hun dieren. Of hun kinderen. Of hun zwager…

Thema’s zijn altijd een goed idee: alcoholische dranken, groente en fruit, koek en banket (Soesje voor een donzig zachte witte kat!), zeedieren, stripfiguren noem maar op. En mijn meest recente vlaag van inspiratie: stofsoorten. Tule, Gabardine, Mousseline, Denim, Tweed, de lijst is bijna onuitputtelijk. En terwijl ik dit schrijf, denk ik ineens: “kruiden en specerijen!”.

Collega Marlies vindt ook dat ik vlagen heb. Van verstandsverbijstering dan. Ze heeft vetorecht voor kattennamen want het is tenslotte haar afdeling. Maar als zij weekend heeft, ben ik er wel… klaar om nieuwe dieren een prachtige nieuwe naam te geven.

Suggesties altijd welkom. Vooropgesteld natuurlijk dat ze door de jury (dat zijn wij) worden goedgekeurd.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
20 april 2024

Paasuitdaging levert ruim 5000 euro op!

Weet u het nog? In maart deden we mee met de Paaschallenge van Stichting Dierenlot, met een Dog Survival Run, de Paas Bake Sale, shoppen in ons tweedehands winkeltje…alles om geld op te halen voor de asieldieren. En dat is gelukt! Wij zijn alle gulle dierenvrienden zeer dankbaar!

Evenement
18 april 2024

Bied mee op echte kunst en steun de asieldieren!

Eenmaal, andermaal… Heeft u ooit een kunstveiling willen bijwonen? Dit is uw kans! Kom op vrijdagavond 3 mei naar de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. En wie een kunstwerk koopt, steunt de asieldieren!

Blog
6 april 2024

Dag omaatje…

“We hebben een mooie nalatenschap binnengekregen” meldt Nicolette verrast. Het blijkt van mevrouw M., een zeer dierbare klant die verschillende asielhondjes een liefdevol thuis heeft gegeven. Lees in dit blog het bijzondere verhaal van mevrouw M. en haar geliefde Max, Billy en Tommie.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren