Intussen in het asiel: Lotto – het vervolg

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Het verhaal van Lotto van drie weken geleden kreeg veel reacties. En vragen over hoe het afliep met Lotto en haar kinderen Froome, Graipel en Belisol.

Froome was aan de kleine kant en ademde vlak na de geboorte al moeizaam. Helaas heeft hij de volgende dag niet gehaald. Graipel (rood) en Belisol (zwart/wit) zijn dan nog wel actief en op zoek naar melk. Moeder Lotto heeft nog niet helemaal begrepen dat die wriemelende, piepende dingen haar kinderen zijn die ze moet voeden en verzorgen. Desondanks gaat het de eerste week best goed voor een tienermoeder die net een keizersnee achter de rug heeft. Totdat ze plotseling stopt met eten. Ze heeft koorts. En zoon Graipel stopt met groeien. De dierenarts constateert een tepelontsteking bij Lotto en een zweertje op de tong van Graipel, waardoor hij niet kan drinken. En als hij het toch probeert, mag hij niet van Lotto door de pijn, want zijn plek is aan de ontstoken tepel. Belisol mag wel drinken en zij groeit wel.

Een flesje geven helpt niet, want door het wondje op zijn tong krijgt Graipel niks naar binnen. Maar hij heeft echt wel honger. De dierenarts komt met de suggestie om sondevoeding te proberen. Een laatste redmiddel. Kattenverzorgster Jonne en ik kijken elkaar aan. Normaal gesproken zouden we dat niet overwegen. Als een kitten te zwak is om te drinken, moeten we niet met kunst- en vliegwerk proberen het in leven te houden, is ons standpunt.

Maar Graipel wíl dus wel drinken maar kán het echt niet. Zowel Jonne als ik zijn bereid om deze keer de grens te overschrijden. Voor ons allebei de eerste keer dat we dat doen. De dierenarts doet het ons voor. We zien het buikje va Graipel gevuld raken. Samen rekenen we uit hoeveel melk hij moet hebben en geven we hem de volgende voeding. De sonde inbrengen is een handigheidje maar het valt eigenlijk best mee. De volgende paar dagen gaat alles voorspoedig. Lotto herstelt van de ontsteking, eet weer en verzorgt haar kittens die allebei groeien.

Het is weer zondag. Ineens wordt Graipel zwak en stil. We zien hem in een paar uur tijd hard achteruit gaan. Uiteindelijk besluiten we om hem in te laten slapen. Verslagenheid voelen we en tegelijkertijd berusting. We hebben alles geprobeerd, alleen de natuur besliste anders.

Belisol is nu enig kind van Lotto, die geen geboren moeder is. Dat stil liggen als je kind wil drinken, is toch best veel gevraagd. Belisol doet haar best, maar haar moeder is te onrustig. Ook eet ze niet goed zodat ze misschien niet voldoende melk heeft. De dag nadat haar broertje er niet meer is, stopt Belisol met groeien. Valt niet af maar komt ook niet aan.

Ik vraag me af wat er aan de hand kan zijn en besef ineens dat ik, als ik bij Lotto ben, ik alleen maar bezig ben. En op die manier gaat Lotto ook niet rustiger worden natuurlijk. Eerst laat ik Lotto uit het hok een beetje rondrennen en achter een speeltje aanzitten. Dan pak ik het krukje dat op de afdeling staat. Ga erop zitten, doe het hok open en probeer te onthaasten. Na een paar minuten springt Lotto in het hok en vlijt zich tegen mijn arm aan. Ik leg Belisol tegen haar buik en ze begint haar te wassen. Nog weer even later hoor ik twee spinnende katten.

Hierna hebben we vier keer per dag als extra taak ‘bij Lotto zitten’. We voeren Belisol bij met melk en inmiddels is ze gedeeltelijk over op vaste voeding. Ze groeit gestaag, hoewel ze wel achterstand heeft opgelopen in haar lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Hoe groot die blijft, is afwachten, maar we zien wel degelijk een toekomst voor haar.

Tienermoeder Lotto is nog steeds geen supermoeder. Ze ziet haar kind als bewegend speelgoed zodra ze samen los mogen lopen. Maar ze houdt haar warm, wast haar schoon en laat haar drinken (als het haar uitkomt). Het plan is om hen volgende week in een pleeggezin te plaatsen waar Lotto meer afleiding en beweging krijgt en waar Belisol meer kans zal hebben haar achterstand in te lopen. Gelukkig zijn niet alle moeders en kittens zo bewerkelijk als Lotto en Belisol. Maar we zijn blij dat ze er nog zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Nieuws
15 juni 2024

Mooie opbrengst voor huis-aan-huis collecte

Gewapend met hun grootste glimlach èn wandelschoenen gingen tientallen collectanten in mei de deuren langs om geld op te halen voor de dieren in ons asiel. De huis-aan-huis-collecte leverde dit jaar maar liefst €10.901 op!

Blog
8 juni 2024

Kittens in het asiel

Kittens zijn doorgaans razend populair, zeker wanneer het de eerste van het jaar zijn. Begin mei was het bij ons zo ver: het eerste nestje vrolijke, gezonde pluizebolletjes is klaar voor een nieuw thuis. Binnen de kortste keren stromen er tientallen inschrijvingen binnen voor slechts vijf kittens. Lees in het blog hoe we dàt nou aanpakken…

Nieuws
29 mei 2024

Leidsch Dagblad interviewt vrijwilliger Stef

“Ik vind het nooit eng bij de honden. Als ik rustig ben, zijn zij dat ook.” aldus vrijwilliger Stef in een interview met het Leidsch Dagblad. Onze asielhonden hebben deze editie uiteraard verslonden, want ze zijn dol op Stef!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren