Intussen in het asiel: Lotto

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Zondagmiddag tien voor vijf. Kattenverzorgster Jonne verstuurt via de asielapp een berichtje: Lotto is aan het bevallen!

Een verrassing, want hoewel duidelijk zichtbaar zwanger, hadden we nog geen geboortes verwacht. Zelfs de pool die we altijd houden bij zwangere poezen, is nog maar door twee mensen ingevuld. Kattenverzorgster Marlies (die weekend heeft) meldt dat ze na de ontknoping van de tourrit van die dag toch even langs zal komen.

Katten zijn heel goed in bevallen. Over het algemeen hebben ze ons mensen niet nodig, al vinden ze het vaak prettig als we een beetje in de buurt blijven. Maar Jonne en Syl komen na een tijdje tot de conclusie dat het niet verloopt zoals het zou moeten en bellen de dierenarts om advies. Dat luidt kort en krachtig: “komen”. Marlies arriveert net op het moment dat Syl de dierenarts aan de telefoon heeft en gaat samen met Jonne naar de praktijk. Roel, de dierenarts, onderzoekt Lotto en besluit al snel tot een keizersnee. Ze is al te lang aan het persen en er zit een kitten vast in het geboortekanaal. Het is onmogelijk voor de poes om dit karwei zelf te kunnen fiksen.

Vrouw en dochter van de dierenarts worden gemobiliseerd om te helpen de kleintjes droog te wrijven en de ademhaling te stimuleren. Niet heel veel later zijn er vier kittens ter wereld gekomen. Roel had moeite om het eerste kitten uit het geboortekanaal te bevrijden. Het bleek helaas niet levensvatbaar vanwege een aangeboren afwijking.

Nog geen uur later is de hele familie weer terug in het asiel. Marlies belt mij, ik doe alvast het hek open en het hok staat al klaar. Kruikje maken, al is het hoogzomer. Moeder Lotto is bij maar nog niet echt wakker. Ze heeft, begrijpelijkerwijs, nog niet veel belangstelling voor haar kinderen. We proberen om hen aan te leggen en duidelijk te maken dat ze moeten gaan drinken. Maar uiteraard hebben ze ook een tikje meegekregen van het narcosemiddel van moeders dus heel gulzig zijn ze nog niet. Twee jongens en een meisje. Ze krijgen de namen Froome, Graipel en Belisol (tja, Tour de France hè). Froome is aan de kleine kant en ademt moeizaam.

Marlies haalt iets te eten bij een hamburgergigant in de buurt van het asiel. Voor de gezelligheid en omdat het toch ook een feestelijke gebeurtenis is, neem ik een milkshake. We besluiten dat Syl de pool gewonnen heeft omdat ze het aantal kittens goed had voorspeld. En omdat ze veel betere cake bakt dan Marlies.

Na een uurtje gaan we weer even kijken en blijken de twee grootste in slaap gevallen te zijn tijdens het drinken. Nummer drie, Froome, ligt wat afzijdig. Moeder Lotto probeert haar kinderen nu een beetje te wassen. Het zal waarschijnlijk haar eerste nestje zijn, maar ze doet enorm haar best.

Om negen uur rijden Jonne en Marlies door het hek naar huis. Ik zwaai hen uit, wens Marlies nog een fijn weekend en zeg tegen Jonne “tot morgen”! Want die zal ik over een uur of elf weer tegenkomen in het asiel. Om half twaalf loop ik nog even naar Lotto. Ze is wakker en wil graag nog wat aandacht. Ik vrees dat haar kleinste kind het misschien niet zal halen. De tijd zal het leren. Maar door goed inzicht en snel ingrijpen is in ieder geval de moederpoes gered. Dankzij Dreamteam ‘Stevenshage’!

 Noot van de redactie: de kittens zijn nog niet beschikbaar voor plaatsing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Nieuws
15 juni 2024

Mooie opbrengst voor huis-aan-huis collecte

Gewapend met hun grootste glimlach èn wandelschoenen gingen tientallen collectanten in mei de deuren langs om geld op te halen voor de dieren in ons asiel. De huis-aan-huis-collecte leverde dit jaar maar liefst €10.901 op!

Blog
8 juni 2024

Kittens in het asiel

Kittens zijn doorgaans razend populair, zeker wanneer het de eerste van het jaar zijn. Begin mei was het bij ons zo ver: het eerste nestje vrolijke, gezonde pluizebolletjes is klaar voor een nieuw thuis. Binnen de kortste keren stromen er tientallen inschrijvingen binnen voor slechts vijf kittens. Lees in het blog hoe we dàt nou aanpakken…

Nieuws
29 mei 2024

Leidsch Dagblad interviewt vrijwilliger Stef

“Ik vind het nooit eng bij de honden. Als ik rustig ben, zijn zij dat ook.” aldus vrijwilliger Stef in een interview met het Leidsch Dagblad. Onze asielhonden hebben deze editie uiteraard verslonden, want ze zijn dol op Stef!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren