Intussen in het asiel: Lopendehondfotografie

Categories
Blog: Intussen in het asiel

 

Het blog is deze week geschreven door Suzan, vrijwillig bestuurslid bij Dierentehuis Stevenshage.

‘Voor de foto doe ik zijn halsband even af hoor!’ roept het baasje van Billy. De fotograaf houdt haar camera in de aanslag, maar de witte Maltezer is al onderweg naar Katwijk. Uitgelaten rent hij met een noodgang over het Noordwijkse hondenstrand, onderweg afgeleid door massa’s andere honden, wandelaars, kitesurfers, kinderen en oh ja, ook nog ergens een bekende stem die iets roept over een fotoshoot.

 

Het fotograferen van dieren is een vak apart. Maud Velders beheerst dat vak als geen ander en waagde zich afgelopen zondag op het drukke Noordwijkse hondenstrand om in één dag bijna 50 honden op de foto te zetten voor het goede doel. De volledige opbrengst van de verkoop van gesponsorde goodiebags en minifotosessies gaat naar het asiel.

Eind juli stromen de aanmeldingen voor de minifotosessies binnen en uiteindelijk staan er 36 honden op de lijst als we besluiten geen nieuwe aanmeldingen meer aan te nemen om ook wat ruimte te houden voor passanten. Maud is optimistisch en introduceert de term ‘lopendebandfotografie’. Klik-klik-klik-volgende!

Een week voor het evenement pakken we maar liefst 80 goodiebags in; 50 grote en 30 kleine. Ze zijn veel voller geworden dan verwacht: dat worden blije honden en dito eigenaren! Bovendien hebben we ook nog een Ultimate Goodiebag met waardevolle prijzen, die we onherkenbaar verstoppen tussen de grote tasjes. De gouden wikkel onder de goodiebags.

In de week die volgt houden we het weerbericht in de gaten. Er is voor zondag onweer en regen voorspeld. Vrijdagmiddag besluiten we daarom het hele evenement een week op te schuiven. Een beslissing met flinke administratieve gevolgen die gelukkig goed uitpakt.

Zondagochtend, een week later. Bij het wakker worden check ik de buienradar nog even. Er komt iets roods aan. Ik zie ook een paar plaatjes van bliksemschichten. Ik besluit het te negeren en terwijl ik mijn ontbijt naar binnen werk, plaats ik een enthousiast bericht op onze Facebookpagina: Alle honden verzamelen! Vandaag gaat het gebeuren. Hondenweer of niet.

Ik stap bij Marlies in de asielbus en we zijn nog niet onderweg naar het strand, of het begint te stortregenen. Yep, dat rode dingetje op Buienradar. Bliksem inclusief. Maar bij aankomst is het droog en komt de zon tevoorschijn! We worden meteen begroet door Phoebe, de drijfnatte hond van een oud-vrijwilliger van het asiel. Ze komt net uit de zee en zwiept met haar staart enthousiast een lading zand in mijn thee.

Nog voordat we alle goodiebags hebben uitgestald, komen de eerste mensen al aan. Of eigenlijk, hun honden. Ze volgen hun neus naar de goodiebags, waar stukken pens en runderoren in zitten. Hondensnacks in de categorie ‘niet in je broekzak stoppen’, want je krijgt de lucht er nooit meer uit. Het blijkt een publiekstrekker, want waar de hond gaat, volgt het baasje vanzelf. De goodiebags vliegen de kraam uit, zowel met als zonder fotoshoot. Vaste bezoekers van het hondenstrand, Duitse toeristen, toevallige dagjesmensen – allemaal reageren ze enthousiast en nemen ze een goodiebag mee of stoppen zomaar ‘eine kleine Spende’ in onze collectebus!

Beneden bij de branding heeft Maud zich intussen geïnstalleerd. Haar gelegenheidsassistente Marlies vangt de mensen op en probeert Maud op het strakke schema te houden. Dat valt nog niet mee. Gratis fotoshoot of niet, iedere hond die Maud voor haar lens krijgt, kan rekenen op haar onverdeelde aandacht en – Maud! Nog 1 minuut! De volgende staat klaar! Het rijtje wachtenden is Marlies dankbaar, maar het fotomodel in kwestie rent verschrikt weg, terwijl Maud nog snel een paar plaatjes schiet. Klik-klik-klik. Lopendehondfotografie.

Bij het verkopen van de goodiebags drukken we iedereen op het hart om goed te kijken of je de Ultimate Goodiebag te pakken hebt. Na de shoot van hun zwarte labradors komen twee heren glunderend terug naar onze kraam, zwaaiend met een gouden kaart die in hun tasje zat. De winnaars van de Ultimate Goodiebag!

Om één uur – veel eerder dan verwacht – zijn we door alle goodiebags heen. We noteren voor volgend jaar: meer goodiebags!

Maud fotografeert de hele middag onvermoeibaar door. Als de laatste hond is vastgelegd, is het grote moment daar: we keren met ingehouden adem de collectebus om. Nicolette telt. Glunderend kijkt ze op: maar liefst 750 euro is de opbrengst van deze dag! Daar zijn we even stil van.

We kijken dankbaar terug op een geweldige dag en een succesvol evenement. Niet alleen vanwege de fantastische opbrengst, maar ook door het hartverwarmende enthousiasme van Maud, de sponsors, de vrijwilligers en medewerkers van het asiel en bovenal van alle deelnemers met hun fotogenieke viervoeters.

Ik denk dat Billy het straks geweldig doet in grootformaat op de schoorsteenmantel. Met zijn neus richting Katwijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Evenement
27 juni 2024

Kom naar de Open Dag van de Duinvallei

Op zaterdag 29 juni kun je tijdens de Open Dag van de Duinvallei in Katwijk een kijkje nemen op deze mooie locatie. Wij zijn aanwezig met een kraampje met hondenspulletjes, er is een hondenspeelplaats, speeltuin, tiny houses en nog veel meer!

Nieuws
19 juni 2024

Leesvoer voor de zomer: de nieuwe Beestenbende!

Spelen is goed voor dieren! Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door. Dat en nog veel meer leest u in de gloednieuwe editie van ons lijfblad Beestenbende. Met onder meer een charme-offensief van covergirl Jaimy, een interview met vrijwilligster Indy en een woordzoeker voor op het strand.

Nieuws
15 juni 2024

Mooie opbrengst voor huis-aan-huis collecte

Gewapend met hun grootste glimlach èn wandelschoenen gingen tientallen collectanten in mei de deuren langs om geld op te halen voor de dieren in ons asiel. De huis-aan-huis-collecte leverde dit jaar maar liefst €10.901 op!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren