Intussen in het asiel: Lichtpuntjes

Intussen in het asiel: Lichtpuntjes

Twee dagen geleden kende ik haar nog niet, Marta uit Polen. Ze woont al jaren in Nederland en organiseert al jaren hulptransporten met goederen voor dierenopvangcentra in Polen, al konden die vanwege corona al twee winters niet doorgaan.

Huisdieren op de vlucht

Marta heeft familie in Oekraïne. En net als velen van ons voelde ze zich machteloos en verdrietig en angstig bij al het slechte nieuws dat ons uit Oekraïne en Polen bereikte. Maar ze ging niet bij de pakken neer zitten! Haar redenering luidde: veel mensen hebben hun huisdier meegenomen op hun vlucht en die mensen gaan het door ons gestuurde voedsel natuurlijk delen met hun dieren. Zou het dan niet een idee zijn om ook diervoeding en benodigdheden zoals vlooienmiddelen te sturen?

Dierenarts in actie

Marta en haar man kennen de wegen, hebben de connecties en weten hoe ze het moeten aanpakken. Ze sprongen in actie en startten een inzamelings. Dierenarts Suzanne van Dierenarts aan de Vliet maakte ons attent op de actie en vroeg “hebben jullie misschien nog…?” Zo begon het grote verzamelen op dinsdagmiddag. En op donderdagochtend moesten we klauteren om van de ene kant van ons magazijn naar de andere te komen!

Marta met alle spullen die zijn ingezameld voor de huisdieren en hun eigenaren op de vlucht uit Oekraïne, in het magazijn van Dierentehuis Stevenshage in Leiden..

Tetris voor gevorderden

Donderdag ontmoette ik Marta toen ze de spullen kwam halen. Ze was overrompeld door het succes van haar actie, die op zoveel plekken gehoor had gevonden. Na een half uur vakkundig stapelen door de man van Marta (we denken dat hij veel Tetris heeft gespeeld vroeger) was ons magazijn weer begaanbaar en de bus barstensvol. Dit weekend gaat alles in grote vrachtwagens op transport. Vrijwillige chauffeurs verdelen de goederen over zoveel mogelijk distributiepunten langs alle grenzen  (Polen/Roemenië/Moldavië) zodat zoveel mogelijk huisdierbezitters bereikt worden. Ik heb er alle vertrouwen in.

Lichtpuntjes

Het zijn zware en donkere tijden. We moeten blijven geloven in de goedheid van mensen en dat het ooit weer goed komt. Door de spontane acties van afgelopen week – niet alleen deze maar nog veel meer geweldige acties in Leiden en heel Nederland en overal – kúnnen we dat blijven geloven. Dank en hulde voor deze lichtpuntjes!

 

Dierenhulporganisaties gaan samenwerken om in Nederland hulp te bieden aan dieren die slachtoffer zijn van de oorlog in Oekraïne. De Dierenbescherming, DierenLot, IFAW en de NFDO* hebben de handen ineen geslagen om één meldpunt op te zetten en hulp te coördineren: hulpvoordierenuitoekraine.nl 

* Dierentehuis Stevenshage is lid van de NFDO (Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties)

3 gedachten over “Intussen in het asiel: Lichtpuntjes

  1. Goed verhaal, prima actie. En dat deze oorlog maar snel voorbij is .
    Els en Leo

  2. Wat een geweldige samenwerking! Dank jullie we voor jullie enorme inzet! Hopelijk kunnen we voor veel huisdieren in deze vreselijke oorlog toch een beetje positiviteit brengen!

  3. Wat fijn dat er zoveel is gegeven. Ik kon ook wat geven. Ondanks alle ellende, verdriet en boosheid, ben ik toch blij te lezen dat de vluchtelingen ook om hun huisdieren geven en ze meenemen in de hoop op een beter bestaan. Velen zouden hun huisdieren hebben achtergelaten….wat eigenlijk ergens wel te begrijpen is…….
    Lang leve de goedheid van de mensheid die doneren op welke manier ook

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.