Intussen in het asiel: Lanzo

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Wat nou goede voornemens? Dinsdag eten we gewoon heerlijke taart. Collega Lanzo trakteert voor zijn verjaardag en daar zeggen we geen nee tegen. Helemaal precies weten we zijn geboortedatum niet, baasje Marianne heeft voor het gemak een dag uitgekozen waarop we allemaal het feest mee kunnen vieren. Maar dat hij een deze dagen veertien(!) is geworden, zoveel is zeker.

Amerikaanse Cocker Spaniel Lanzo van Marianne, hondenverzorgster bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Amerikaanse Cocker Spaniël

Op 16 maart 2008 brengt de politie een Amerikaanse Cocker Spaniël pup naar het asiel. Acht weekjes jong nog maar, gevonden naast het overleden lichaam van zijn baasje.

Hondenverzorgster Marianne is helemaal weg van het schattige pupje. Op dat moment is Norah haar enige hond en ze overweegt serieus om dit ventje aan haar gezin toe te voegen. Maar de asielroedel (honden van het personeel) telt op dat moment al aardig wat leden en het kantoor en de kantine in het oude asielgebouw zijn domweg vol. Marianne verwerkt haar teleurstelling en Rufus vindt al heel snel een nieuw thuis.

Rufus wordt Lanzo

De oplettende lezer vermoedt natuurlijk dat het verhaal hiermee niet af is. En inderdaad, bijna een jaar later komt de blonde Amerikaanse Cocker plotseling retour naar het asiel. In de asielroedel is er nu wel ruimte en Marianne twijfelt geen moment. Rufus is voor haar.

Na lang nadenken over een nieuwe naam (een van de nadelen van zoveel dieren zien langskomen, is dat bijna alle namen inmiddels een associatie oproepen) wordt Rufus omgedoopt tot Lanzo. (Ik kan in alle bescheidenheid melden dat ik daar iets mee te maken heb gehad. Waarna hij ook vele bijnamen verwerft, zoals Lansje-Pansje-Kevertje. Ik dwaal af.)

Etenswaar

Lanzo schikt zich naadloos in zijn nieuwe woon&werk situatie en heeft al snel het grote voordeel van een asielgebouw ontdekt. Namelijk dat zich er a) veel ruimtes met etenswaar bevinden b) veel verschillende mensen rondlopen waardoor er c) regelmatig deuren op een kier blijven staan waardoor mogelijke toegang tot a).

Dankzij zijn kleine gestalte en gewatteerde moonboots heeft hij een ingebouwde stealth-mode. De keren dat het hem lukt om ongezien ons magazijn te betreden of een jaszak of prullenbak te plunderen zijn niet op één hand te tellen. (Je zou toch denken dat we, als professionele dierverzorgers, dit op den duur weten te voorkomen. Nope.)

De röntgenfoto van Amerikaanse Cocker Spaniel Lanzo laat zien dat hij een speld heeft opgegeten.

Speld opgegeten

Soms maakt zelfs Lanzo het te bont. Als hij op een gegeven moment last van zijn rug heeft, laat Marianne röntgenfoto’s maken. “Nou” zegt de dierenarts “met zijn rug is niks mis” en laat de foto zien. Waarop, in het midden van het beeld, het silhouet van een knopspeld prijkt. Met de hulp van psyllium en schietgebedjes, deponeert Lanzo de volgende dag de speld (het is een rode en niet de oorzaak van de rugpijn trouwens) keurig bovenop zijn drolletje. We halen opgelucht adem waarna een serieus gesprek over betamelijk eetgedrag volgt. Hoewel hij ons met zijn grote bruine ogen daarbij begrijpend aankijkt, blijft toch ergens het gevoel hangen dat hij onze preek beleefd naast zich neer legt.

Oostindisch doof?

Door de jaren heen verandert hij nauwelijks qua uiterlijk, het valt hoogstens op als hij een keer door een overijverige trimster een klassiek Amerikaanse Cocker-look heeft gekregen (kuch *blotebillengezicht*). En zijn gehoor gaat achteruit. Toegegeven, de grens tussen Oost-Indisch of stokdoof is bij een Cocker al heel smal, maar op een gegeven moment merken we dat zijn imitatie-sirene-huil niet meer afgaat als er hulpdiensten voorbij rijden op de Stevenshofdreef. Tijdens vuurwerk seizoen is dit nadeel dan weer een duidelijk voordeel.

Amerikaanse Cocker Spaniel Lanzo van Marianne, hondenverzorgster bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Steun en toeverlaat

In de loop der jaren toont hij zijn vele verschillende talenten. Altijd vrolijk kwispelend, op zoek naar iets eetbaars, te porren voor een spelletje, geduldig en zachtaardig therapeut voor soortgenoten, model voor ontelbare PR foto’s en bekwame ‘testhond’ dan wel ‘socialisatie-hond’ voor asielgasten van de katachtige overtuiging.

Het zal u opvallen dat in dit rijtje niet staat ‘allemansvriend’. Want hoewel hij alle mensen uiterst vriendelijk bejegent (vooral als ze iets te eten hebben) is hij een treffend voorbeeld van een éénpersoon hond en is hij het aller-, állerliefst gewoon alleen maar dichtbij zijn steun en toeverlaat Marianne.

Samen wandelen, spelletjes doen, haren kammen, bank hangen, duin schooieren, schootje zitten, het maakt hem niks uit. Zonder haar is het leven gewoon minder leuk. (En eerlijk gezegd zijn wij dat best wel met hem eens. Niet tegen Marianne vertellen dat we dat gezegd hebben.)

Amerikaanse Cocker Spaniel Lanzo met zijn steun en toeverlaat Marianne, hondenverzorgster bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Amerikaanse Cocker Spaniël Lanzo is ook een bekend PR-gezicht voor Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blog & nieuws

Nieuws
15 juni 2024

Mooie opbrengst voor huis-aan-huis collecte

Gewapend met hun grootste glimlach èn wandelschoenen gingen tientallen collectanten in mei de deuren langs om geld op te halen voor de dieren in ons asiel. De huis-aan-huis-collecte leverde dit jaar maar liefst €10.901 op!

Blog
8 juni 2024

Kittens in het asiel

Kittens zijn doorgaans razend populair, zeker wanneer het de eerste van het jaar zijn. Begin mei was het bij ons zo ver: het eerste nestje vrolijke, gezonde pluizebolletjes is klaar voor een nieuw thuis. Binnen de kortste keren stromen er tientallen inschrijvingen binnen voor slechts vijf kittens. Lees in het blog hoe we dàt nou aanpakken…

Nieuws
29 mei 2024

Leidsch Dagblad interviewt vrijwilliger Stef

“Ik vind het nooit eng bij de honden. Als ik rustig ben, zijn zij dat ook.” aldus vrijwilliger Stef in een interview met het Leidsch Dagblad. Onze asielhonden hebben deze editie uiteraard verslonden, want ze zijn dol op Stef!

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren