Intussen in het asiel: Konijn Charlie

Categories
Blog: Intussen in het asiel

Twee weken geleden komt langharig konijn Charlie bij ons binnen. Hij is bij iemand weggehaald die niet goed voor hem kan zorgen. Charlie zou agressief zijn en er was niks met hem te beginnen.

Hoopje klitten

Ik haal het konijn uit zijn korfje en krijg nogmaals de melding “pas op, hij is echt niet lief “. Charlie is kennelijk erg onder de indruk want hij geeft geen krimp. In mijn armen houd ik een hoopje dichte klitten en vooral heel veel haar, met een niet zo frisse lucht. Ik draai het konijn op zijn rug en dan wordt duidelijk waar de lucht vandaan komt. Charlie zit compleet onder de ontlasting. Zo erg zelfs, dat hij niet meer kan poepen – de in klonten vastgeplakte keutels blokkeren alles. Annika en ik gaan gelijk aan de slag met de tondeuse om zijn billen te scheren. Het is dat er poep zit, anders hadden we niet eens goed kunnen zien wat de voor- of achterkant is.

Als konijn Charlie bij Dierentehuis Stevenshage terechtkomt, is nauwelijks te zien wat de voor- en achterkant is.

Kaalscheren

Nu Charlie schone billen heeft, laten we hem even bijkomen. Annika en ik spreken af dat Charlie op dinsdag een totale make-over krijgt. Met andere woorden: hij moet compleet kaalgeschoren worden. Dinsdag vroeg beginnen we aan Project Charlie. Hij krijgt nog geen narcose want dat is voor konijnen best riskant. Maar de vraag is: waar beginnen we? Annika start met zijn rug. En gaat langzaam richting zijn billen. Zijn rug bestaat laag voor laag uit vervilte klitten. Onze tondeuse maakt overuren en heeft het duidelijk zwaar.

Ernstige klitten

Ik begin bij zijn hoofd en rond zijn ogen. Een enorme klit begint tussen zijn oren en loopt aan één stuk door langs zijn ogen en bovenkaak. Waar de ene klit stopt begint weer een nieuwe, die loopt van zijn onderkaak naar zijn voorpoten. Hierdoor wordt zijn huid zo strak twee kanten op getrokken, dat hij moeite moet doen om te eten en te kijken. Hij kan zijn nek niet meer naar beneden of naar boven bewegen. Daar zou ik zelf ook best agressief van kunnen worden.

Narcose

Charlie gedraagt zich ondertussen keurig en ondergaat de hele behandeling dapper, maar voor het laatste stuk moet hij toch echt een roesje. Als hij slaapt, kijkt dierenarts Suzanne even in zijn bek. Helaas heeft hij ook best wat haken op zijn kiezen. Hij krijgt ter plekke een gebitsbehandeling. Na tweeënhalf uur scheren en knippen is uit de grote haarbal die een konijn moest voorstellen, een kaalgeschoren konijnenwezentje gekomen.

Voor het verwijderen van de ergste klitten en de enorme berg haar moet konijn Charlie onder narcose.

Problemen na de narcose

We merken dat Charlie niet goed uit de narcose komt. Hij is erg onrustig en valt steeds om. Hij kan nu al zijn ledematen weer goed gebruiken, maar dat is hij niet meer gewend. We overleggen met de dierenarts en we houden hem goed warm. Nicolette gaat ‘s avonds bij hem kijken. Hij heeft nog steeds moeite om het laatste restje slaapmiddel zijn lijf uit te werken. De volgende ochtend gaat het nog steeds niet goed en we gaan weer met hem naar de dierenarts. Charlie is koud en eet niks. Dat is een slecht teken. Hij krijgt injecties vocht en verhuist naar de warmste kamer van het asiel.

Dwangvoer en knuffels

In de dagen die volgen krijgt hij dwangvoer, medicijnen en groenvoer. Charlie eet wel een beetje van zijn groenvoer en een klein beetje hooi, maar het is te weinig. Vrijdag gaat hij weer naar de dierenarts. We merken dat hij twee bulten heeft op allebei zijn schouders. Hij lijkt er geen last van te hebben. We besluiten dat die bulten kunnen wachten. Ze lijken niet levensbedreigend en ze zitten daar waarschijnlijk al een tijdje. Maar door de klitten zijn die niet eerder opgevallen. Charlie lijkt steeds een heel klein beetje vooruit te gaan. Hij hopt door de gang van het pension heen en hij geniet van de knuffels die hij krijgt. Van zijn de agressieve gedrag is niets meer te merken.

Ontsteltenis

De verbazing en ontsteltenis zijn echter groot als ik maandagochtend een belletje krijg van Eline met de mededeling dat Charlie is overleden in zijn slaap. Ik baal als een stekker. Heb ik wat over het hoofd gezien? Hij heeft die avond ervoor bij mij nog lekker rond gerend. Ik stuur een bericht naar dierenarts Suzanne. Die is net zo verbaasd als ik. Bij haar mededeling “jullie hebben alles gedaan wat maar kon” moet ik me neerleggen. Maar makkelijk is dat niet. Er spookt steeds door mij hoofd: wat als…

Langharige konijnen

Ik hoop dat mensen geen langharig konijn nemen alleen vanwege hun uiterlijk. Langharige konijnen zien er heel schattig uit. Maar ze zijn echt niet geschikt voor mensen die zich niet van te voren heel goed hebben ingelezen over wat een langharig konijn qua vachtverzorging nodig heeft. Er gaat een hoop tijd, geduld en opvoeding in zitten. Ja, u leest het goed, ook konijnen moeten opgevoed worden. Langharige konijnen moeten namelijk minstens elke week gekamd worden en dagelijks gecheckt worden op klitten en vieze billen. Dit moet wel aangeleerd worden, anders krijg je net zo’n drama verhaal als Charlie.

Ook hoop ik dat mensen op tijd hulp vragen bij dierenarts, trimmer of het asiel als het niet lukt om een langharig konijn te kammen. Dat is namelijk echt van levensbelang.

Na het scheren komt er onder de enorme berg klitten een klein konijnenwezentje tevoorschijn. Helaas overleeft Charlie het uiteindelijk niet.

Laatste blog & nieuws

Nieuws
19 mei 2024

De collecteweek gaat van start!

Van dinsdag 21 tot en met zaterdag 25 mei kunt u onze vrijwilligers aan uw deur verwachten met de bekende oranje collectebus. Met elkaar hopen we een mooi bedrag op te halen voor de medische kosten van de asieldieren. Geen collectant gezien? Doneer dan online!

Nieuws
16 mei 2024

Kunstveiling brengt ruim 300 euro op voor de asieldieren!

Begin mei waren we uitgenodigd bij de jaarlijkse Kunstveiling van de Leidse Kunsthistorische Vereniging. Er werd enthousiast geboden op de unieke werken van verschillende (internationale) kunstenaars. Bekijk hier de foto’s én maak kennis met ex-asielkonijn Bobo, die één van de werken maakte.

Blog
4 mei 2024

Babs

Wanneer Babs in het asiel terechtkomt, blijkt er van alles mis met haar ogen. We vragen ons af of ze überhaupt nog wel iets ziet. Ze gaat linea recta naar onze ziekenboeg en ontpopt zich daar tot een ontzettend lieve poes. Helaas blijkt een operatie onvermijdelijk, maar Babs geeft niet op. Lees hier het verhaal van Babs.

© Copyright 2024 Dierentehuis Stevenshage Leiden | Website door Webmazing
Doneren