Intussen in het asiel: Konijn Charlie

Intussen in het asiel: Konijn Charlie

Twee weken geleden komt langharig konijn Charlie bij ons binnen. Hij is bij iemand weggehaald die niet goed voor hem kan zorgen. Charlie zou agressief zijn en er was niks met hem te beginnen.

Hoopje klitten

Ik haal het konijn uit zijn korfje en krijg nogmaals de melding “pas op, hij is echt niet lief “. Charlie is kennelijk erg onder de indruk want hij geeft geen krimp. In mijn armen houd ik een hoopje dichte klitten en vooral heel veel haar, met een niet zo frisse lucht. Ik draai het konijn op zijn rug en dan wordt duidelijk waar de lucht vandaan komt. Charlie zit compleet onder de ontlasting. Zo erg zelfs, dat hij niet meer kan poepen – de in klonten vastgeplakte keutels blokkeren alles. Annika en ik gaan gelijk aan de slag met de tondeuse om zijn billen te scheren. Het is dat er poep zit, anders hadden we niet eens goed kunnen zien wat de voor- of achterkant is.

Als konijn Charlie bij Dierentehuis Stevenshage terechtkomt, is nauwelijks te zien wat de voor- en achterkant is.

Kaalscheren

Nu Charlie schone billen heeft, laten we hem even bijkomen. Annika en ik spreken af dat Charlie op dinsdag een totale make-over krijgt. Met andere woorden: hij moet compleet kaalgeschoren worden. Dinsdag vroeg beginnen we aan Project Charlie. Hij krijgt nog geen narcose want dat is voor konijnen best riskant. Maar de vraag is: waar beginnen we? Annika start met zijn rug. En gaat langzaam richting zijn billen. Zijn rug bestaat laag voor laag uit vervilte klitten. Onze tondeuse maakt overuren en heeft het duidelijk zwaar.

Ernstige klitten

Ik begin bij zijn hoofd en rond zijn ogen. Een enorme klit begint tussen zijn oren en loopt aan één stuk door langs zijn ogen en bovenkaak. Waar de ene klit stopt begint weer een nieuwe, die loopt van zijn onderkaak naar zijn voorpoten. Hierdoor wordt zijn huid zo strak twee kanten op getrokken, dat hij moeite moet doen om te eten en te kijken. Hij kan zijn nek niet meer naar beneden of naar boven bewegen. Daar zou ik zelf ook best agressief van kunnen worden.

Narcose

Charlie gedraagt zich ondertussen keurig en ondergaat de hele behandeling dapper, maar voor het laatste stuk moet hij toch echt een roesje. Als hij slaapt, kijkt dierenarts Suzanne even in zijn bek. Helaas heeft hij ook best wat haken op zijn kiezen. Hij krijgt ter plekke een gebitsbehandeling. Na tweeënhalf uur scheren en knippen is uit de grote haarbal die een konijn moest voorstellen, een kaalgeschoren konijnenwezentje gekomen.

Voor het verwijderen van de ergste klitten en de enorme berg haar moet konijn Charlie onder narcose.

Problemen na de narcose

We merken dat Charlie niet goed uit de narcose komt. Hij is erg onrustig en valt steeds om. Hij kan nu al zijn ledematen weer goed gebruiken, maar dat is hij niet meer gewend. We overleggen met de dierenarts en we houden hem goed warm. Nicolette gaat ‘s avonds bij hem kijken. Hij heeft nog steeds moeite om het laatste restje slaapmiddel zijn lijf uit te werken. De volgende ochtend gaat het nog steeds niet goed en we gaan weer met hem naar de dierenarts. Charlie is koud en eet niks. Dat is een slecht teken. Hij krijgt injecties vocht en verhuist naar de warmste kamer van het asiel.

Dwangvoer en knuffels

In de dagen die volgen krijgt hij dwangvoer, medicijnen en groenvoer. Charlie eet wel een beetje van zijn groenvoer en een klein beetje hooi, maar het is te weinig. Vrijdag gaat hij weer naar de dierenarts. We merken dat hij twee bulten heeft op allebei zijn schouders. Hij lijkt er geen last van te hebben. We besluiten dat die bulten kunnen wachten. Ze lijken niet levensbedreigend en ze zitten daar waarschijnlijk al een tijdje. Maar door de klitten zijn die niet eerder opgevallen. Charlie lijkt steeds een heel klein beetje vooruit te gaan. Hij hopt door de gang van het pension heen en hij geniet van de knuffels die hij krijgt. Van zijn de agressieve gedrag is niets meer te merken.

Ontsteltenis

De verbazing en ontsteltenis zijn echter groot als ik maandagochtend een belletje krijg van Eline met de mededeling dat Charlie is overleden in zijn slaap. Ik baal als een stekker. Heb ik wat over het hoofd gezien? Hij heeft die avond ervoor bij mij nog lekker rond gerend. Ik stuur een bericht naar dierenarts Suzanne. Die is net zo verbaasd als ik. Bij haar mededeling “jullie hebben alles gedaan wat maar kon” moet ik me neerleggen. Maar makkelijk is dat niet. Er spookt steeds door mij hoofd: wat als…

Langharige konijnen

Ik hoop dat mensen geen langharig konijn nemen alleen vanwege hun uiterlijk. Langharige konijnen zien er heel schattig uit. Maar ze zijn echt niet geschikt voor mensen die zich niet van te voren heel goed hebben ingelezen over wat een langharig konijn qua vachtverzorging nodig heeft. Er gaat een hoop tijd, geduld en opvoeding in zitten. Ja, u leest het goed, ook konijnen moeten opgevoed worden. Langharige konijnen moeten namelijk minstens elke week gekamd worden en dagelijks gecheckt worden op klitten en vieze billen. Dit moet wel aangeleerd worden, anders krijg je net zo’n drama verhaal als Charlie.

Ook hoop ik dat mensen op tijd hulp vragen bij dierenarts, trimmer of het asiel als het niet lukt om een langharig konijn te kammen. Dat is namelijk echt van levensbelang.

Na het scheren komt er onder de enorme berg klitten een klein konijnenwezentje tevoorschijn. Helaas overleeft Charlie het uiteindelijk niet.

9 gedachten over “Intussen in het asiel: Konijn Charlie

  1. Jullie hebben alles gedaan om konijn Charlie te redden. Maar helaas voor het diertje, en ook voor jullie, heeft het niet mogen baten. Het is toch vreselijk hoe sommige eigenaren met hun dieren omgaan.
   Bedankt voor het mooie werk wat jullie doen.

 1. Je ziet het vaak omdat het een te grote shock is van heel harig naar kaal.. ze overlijden daaraan. Ik adviseer jullie de volgende keer te knippen stukje voor stukje en kan dagen duren.( Dit werkte bij mijn konijn wel! )Is het niet anders doe hem een trui aan ( ja ja klinkt echt heel stom maar werkt )

 2. Het zou nog veel beter zijn als men eens zou stoppen met het fokken van dit zielige ras. Een verbod is welkom, net als nu voor honden en katten met een te korte snuit.

 3. Achgossie arme Charlie, hopelijk heeft hij geen pijn gehad en de laatste dagen zich nog even prettig gevoelt

 4. Dat is echt balen!!
  Dankzij jullie kon hij zich de laatste dagen wel nog een beetje als een “normaal” konijn gedragen.
  Zie maar hoe hij door de gang huppelt.
  Echt zonde van dit verlies!
  Sterkte.

 5. Sneu dat Charlie het niet overleefd heeft. Jullie hebben er alles aan gedaan om hem te redden…

 6. Echt te verschrikkelijk om dit te zien.
  Dat iemand zon beestje zo kan verwaarlozen
  Terwel je zoveel liefde van je beestje kan krijgen
  Diegene dit dit gedaan heeft wens ik ….!!!
  Kan ik helaas hier niet schrijven maar wat bizar

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.