Twee weken geleden komt langharig konijn Charlie bij ons binnen. Hij is bij iemand weggehaald die niet goed voor hem kan zorgen. Charlie zou agressief zijn en er was niks met hem te beginnen.
Hoopje klitten
Ik haal het konijn uit zijn korfje en krijg nogmaals de melding “pas op, hij is echt niet lief “. Charlie is kennelijk erg onder de indruk want hij geeft geen krimp. In mijn armen houd ik een hoopje dichte klitten en vooral heel veel haar, met een niet zo frisse lucht. Ik draai het konijn op zijn rug en dan wordt duidelijk waar de lucht vandaan komt. Charlie zit compleet onder de ontlasting. Zo erg zelfs, dat hij niet meer kan poepen – de in klonten vastgeplakte keutels blokkeren alles. Annika en ik gaan gelijk aan de slag met de tondeuse om zijn billen te scheren. Het is dat er poep zit, anders hadden we niet eens goed kunnen zien wat de voor- of achterkant is.
Kaalscheren
Nu Charlie schone billen heeft, laten we hem even bijkomen. Annika en ik spreken af dat Charlie op dinsdag een totale make-over krijgt. Met andere woorden: hij moet compleet kaalgeschoren worden. Dinsdag vroeg beginnen we aan Project Charlie. Hij krijgt nog geen narcose want dat is voor konijnen best riskant. Maar de vraag is: waar beginnen we? Annika start met zijn rug. En gaat langzaam richting zijn billen. Zijn rug bestaat laag voor laag uit vervilte klitten. Onze tondeuse maakt overuren en heeft het duidelijk zwaar.
Ernstige klitten
Ik begin bij zijn hoofd en rond zijn ogen. Een enorme klit begint tussen zijn oren en loopt aan één stuk door langs zijn ogen en bovenkaak. Waar de ene klit stopt begint weer een nieuwe, die loopt van zijn onderkaak naar zijn voorpoten. Hierdoor wordt zijn huid zo strak twee kanten op getrokken, dat hij moeite moet doen om te eten en te kijken. Hij kan zijn nek niet meer naar beneden of naar boven bewegen. Daar zou ik zelf ook best agressief van kunnen worden.
Narcose
Charlie gedraagt zich ondertussen keurig en ondergaat de hele behandeling dapper, maar voor het laatste stuk moet hij toch echt een roesje. Als hij slaapt, kijkt dierenarts Suzanne even in zijn bek. Helaas heeft hij ook best wat haken op zijn kiezen. Hij krijgt ter plekke een gebitsbehandeling. Na tweeënhalf uur scheren en knippen is uit de grote haarbal die een konijn moest voorstellen, een kaalgeschoren konijnenwezentje gekomen.
Problemen na de narcose
We merken dat Charlie niet goed uit de narcose komt. Hij is erg onrustig en valt steeds om. Hij kan nu al zijn ledematen weer goed gebruiken, maar dat is hij niet meer gewend. We overleggen met de dierenarts en we houden hem goed warm. Nicolette gaat ‘s avonds bij hem kijken. Hij heeft nog steeds moeite om het laatste restje slaapmiddel zijn lijf uit te werken. De volgende ochtend gaat het nog steeds niet goed en we gaan weer met hem naar de dierenarts. Charlie is koud en eet niks. Dat is een slecht teken. Hij krijgt injecties vocht en verhuist naar de warmste kamer van het asiel.
Dwangvoer en knuffels
In de dagen die volgen krijgt hij dwangvoer, medicijnen en groenvoer. Charlie eet wel een beetje van zijn groenvoer en een klein beetje hooi, maar het is te weinig. Vrijdag gaat hij weer naar de dierenarts. We merken dat hij twee bulten heeft op allebei zijn schouders. Hij lijkt er geen last van te hebben. We besluiten dat die bulten kunnen wachten. Ze lijken niet levensbedreigend en ze zitten daar waarschijnlijk al een tijdje. Maar door de klitten zijn die niet eerder opgevallen. Charlie lijkt steeds een heel klein beetje vooruit te gaan. Hij hopt door de gang van het pension heen en hij geniet van de knuffels die hij krijgt. Van zijn de agressieve gedrag is niets meer te merken.
Ontsteltenis
De verbazing en ontsteltenis zijn echter groot als ik maandagochtend een belletje krijg van Eline met de mededeling dat Charlie is overleden in zijn slaap. Ik baal als een stekker. Heb ik wat over het hoofd gezien? Hij heeft die avond ervoor bij mij nog lekker rond gerend. Ik stuur een bericht naar dierenarts Suzanne. Die is net zo verbaasd als ik. Bij haar mededeling “jullie hebben alles gedaan wat maar kon” moet ik me neerleggen. Maar makkelijk is dat niet. Er spookt steeds door mij hoofd: wat als…
Langharige konijnen
Ik hoop dat mensen geen langharig konijn nemen alleen vanwege hun uiterlijk. Langharige konijnen zien er heel schattig uit. Maar ze zijn echt niet geschikt voor mensen die zich niet van te voren heel goed hebben ingelezen over wat een langharig konijn qua vachtverzorging nodig heeft. Er gaat een hoop tijd, geduld en opvoeding in zitten. Ja, u leest het goed, ook konijnen moeten opgevoed worden. Langharige konijnen moeten namelijk minstens elke week gekamd worden en dagelijks gecheckt worden op klitten en vieze billen. Dit moet wel aangeleerd worden, anders krijg je net zo’n drama verhaal als Charlie.
Ook hoop ik dat mensen op tijd hulp vragen bij dierenarts, trimmer of het asiel als het niet lukt om een langharig konijn te kammen. Dat is namelijk echt van levensbelang.
Laatste blog & nieuws
Plaatsing asieldieren tot en met 21 december
Vanaf zaterdag 21 december zullen wij dit jaar geen asieldieren meer plaatsen in verband met de kerstdrukte en vuurwerk. Een verhuizing is voor de meeste dieren al spannend genoeg; daarom verblijven ze tijdens de feestdagen in de relatieve rust van onze opvang. Dieren kunnen in deze periode wel besproken worden en vanaf donderdag 2 januari bij ons worden opgehaald. Zo kunnen aanstaande baasjes volop genieten van de feestdagen om hun nieuwe huisgenoot in het nieuwe jaar in alle rust te verwelkomen!
Koop nu loten en maak kans op geweldige prijzen!
Zie jij jezelf al zitten in een strandhuisje aan zee? Of ga je voor een fotoshoot van je hond of kat? Een unieke tekening van je huisdier? Een vachtbehandeling voor je konijn, cavia of kat? Allemaal? Dat kan! Doe mee met onze inmiddels legendarische loterij en koop je loten in onze webshop. De opbrengst is voor de dieren in het asiel en wordt ook nog eens verdubbeld!
Scoor de leukste cadeaus met korting in onze Vriendenshop!
Profiteer van 2 t/m 8 december van 25% korting èn gratis verzending op onze hele Vriendenshop! Je vindt er de leukste cadeaus voor jezelf of iemand anders. Wat dacht je bijvoorbeeld van de enige echte foute Stevenshage Kersttrui – die moet je hebben! De opbrengst voor de asieldieren wordt ook nog eens verdubbeld. Neem snel een kijkje!