Intussen in het asiel: Kleine moeite

Intussen in het asiel: Kleine moeite

Ik sta in de dierenartskamer tijdens het asielspreekuur om te overleggen of we een afspraak zullen maken voorhet gebit van de 15-jarige kater Krasny. De overtuiging is dat zijn slechte conditie het gevolg is van een rottig gebit. De twijfel -en dus overleg- is ontstaan omdat een narcose voor een kat in slechte conditie extra belastend is. (Afspraak gemaakt, gebit gesaneerd, hij gaat met sprongen vooruit, dank u.)

Na een gebitssanering knapt kater Krasny helemaal op bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

Verstopte kat

Ik hoor dierenarts Saartje vertellen over een kat die volledig verstopt zat met ontlasting. (Oh, zat u te eten? Aan u de keuze, dooreten of doorlezen, allebei tegelijk is niet aanbevolen…)

Saar beschrijft hoe ze de kat een roesje heeft gegeven, handmatig het een en ander aan keutels verwijderde en buikmassage toepaste om uiteindelijk de hele darm leeg te maken. En hoe zijzelf, haar kleding, haar, handen én de hele praktijkruimte nog lange tijd daarna niet bepaald fris hebben geroken. Ondanks -uiteraard- handschoenen tijdens het proces en grondig schoonmaken en ontsmetten van de diverse ledematen en praktijkonderdelen na afloop.

Voldoening

“Tóch” zegt Saar vervolgens “is dat een van mijn favoriete dingen om te doen”. Op het eerste gezicht is dat een, op zijn zachtst gezegd, merkwaardige opmerking. Toch snap ik haar, want het gaat dan helemaal niet meer over de poep en de bah. Het gaat over de voldoening die je kan voelen door een ogenschijnlijk simpel klusje voor een ander uit te voeren. Niet zozeer vanwege het klusje (want ehh… jakkes) maar doordat je het leven van een ander levend wezen heel direct een beetje aangenamer kunt maken.

Deze hulp kent vele gedaanten:

 • Een bakje water voor een kat die beredorst heeft na in een schuur opgesloten te hebben gezeten.
 • Een konijn een wilgentak geven om zich helemaal op uit te leven.
 • Een kat met een vlooienkam ontdoen van zijn ‘vriendjes’, eindelijk rust zonder constant te moeten krabben.
 • Een hond van de lijn laten in ons speelbos zodat ie een keer vol gas kan gaan.
 • Een kitten ontdoen van klitten en graszaden, zoals afgelopen week,  waardoor hij van een blazende furie verandert in een spinnend bolletje wol.
 • Een eikel tussen de voetzooltjes van een hond vandaan halen (wat een wonderbaarlijke genezing van kreupelheid).
 • Een kartonnen doos voor een kat om zich te verstoppen als hij de wereld even niet aankan.

En dus ook -en die kende ik eigenlijk nog niet- obstipatie verhelpen. Al laat ik dat dan maar liever aan onze dierenarts over…

Kater Krasny is inmiddels besproken door zijn nieuwe eigenaar! Kijk hier voor een overzicht van onze plaatsbare katten.

Kater Krasny heeft inmiddels een nieuw huisje gevonden. Klik op de foto voor een overzicht van beschikbare katten bij Dierentehuis Stevenshage in Leiden.

2 gedachten over “Intussen in het asiel: Kleine moeite

 1. Als je Krasny ziet dan smelt je toch weg. Ben blij dat hij zo snel een nieuw baasje heeft.

 2. We waren op slag verliefd op deze lieve, zachtaardige reus. Hebben vandaag hem nog een aai over de bol gegeven. Wij konden hem geen thuis bieden. Gelukkig heeft hij nu een baasje. Wensen hem een heel fijne oude dag toe .
  Els en Leo

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.